Başkan Karaosmanoğlu, Marmara Belediyeler Birliği’nin kültürel çeşitlilik ve zenginliğe yönelik olarak içerik üreticilerini bir araya getirmeyi amaçladığı Yerel Yönetimler Kitap ve Kültür Fuarı’nın İstanbul Lütfi Kırdar Uluslara
“BİZDEN SONRAKİ NESİLLERE DE ULAŞTIRMAK ZORUNDAYIZ”
Fuar, Türkiye’nin büyük bir çeşitlilik gösteren somut ve somut olmayan kültürel mirasının bütünüyle korunmasının, bilinmesinin, yorumlanabilmesinin sağlanması ve bu kaynaklara erişimin güçlendirilmesi amacını taşıyan fuarda stantları gezen Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, daha sonra yaptığı açıklamada da, “Türkiye’de ilk defa düzenlenen fuarda yerel yönetimlerin yayınlarına aynı anda erişim olanağı, söyleşi, dinleti, sergi ve imza günü gibi etkinliklere katılma imkânı bulacak kitapseverler, aynı zamanda yazarlarla tanışabilecekleri, kitaplarını imzalatabilecekleri ve kitapların hikâyelerini öğrenebilecekleri bir fırsat, kültürel çeşitlilik ve zenginliğimize yönelik olarak içerik üreticilerini bir araya getirecek bir platform olma özelliğini de taşıyor. Medeniyet kent yaşamını nasıl tanımlıyorsa; Kültür de o yaşam içinde bulunan milletlerin parmak izi gibi kendilerinden izler ve farklar taşıyan değerler bütünüdür. Bizler çok büyük bir kültürün temsilcileri olarak; Atalarımızdan kalan mirasa sahip çıkmak ve bizden sonraki nesillere de ulaştırmak zorundayız. Bu bakımdan somut ve soyut kültürel varlıklarımızın korunması ve kayıt altına alınması çok mühim bir ihtiyaç teşkil etmektedir. İnanıyorum ki şu anda bu salonda bulunan herkes; Bütün belediyelerimiz, yayınevlerimiz ve hatta sahaflarımız, kayıt alma konusunda çok ciddi çalışmalar yapmış ve yapmaya devam etmektedirler” vurgusu yaptı.
“TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK SEMPOZYUMLARINI YAPAR HALE GELDİK”
İstanbul’da, Kocaeli’nde, Kahramanmaraş’ta, Bolu’da, Edirne’de ve Türkiye’mizin her biri birbirinden kıymetli bütün şehirlerinde yüzbinlerce, milyonlarca kültür varlığı korunmayı ve yaşatılmayı bekliyor diyerek açıklamasını sürdüren Karaosmanoğlu, “Çok iyi biliyorum ki, gerek bu fuara katılan ve gerekse henüz iştirak edemeyen bütün yerel yönetimlerimiz bu uğurda çok ciddi gayretler gösteriyorlar. Ama daha yapacak çok işimiz var. Mesela Kocaeli Büyükşehir Belediyesi olarak bu yıl ilk kez düzenlediğimiz ve geleneksel hale getireceğimiz Kartepe zirvesi ile ülkemizden entelektüel dünyaya bir bakış açısı sunmayı görev edindik. Bu yıl ki Kartepe zirvesinde 15 Temmuz hain darbe girişimi başta olmak üzere Demokrasi ve Darbeleri 26 ülkeden 187 bilim insanı ile konu aldık. Diğer yandan 5 yıldır düzenlediğimiz Kocaeli Tarih Sempozyumları ile Türkiye’nin en büyük tarih sempozyumlarını Kocaeli’nde yapar hale geldik” hatırlatmasını yaptı.
ÜLKEMİZİN EN BÜYÜĞÜ OLAN KOCAELİ KİTAP FUARI’NA BEKLİYORUM
Yerel tarihin ötesine geçerek yurt dışından gelen katılımcılarımızla birlikte ülkemiz ve hatta dünya tarihi ile ilgili pek çok yeni veriye ulaşıldı vurgusu da yapan Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, “10 cildi bulan tebliğleri ile tarihimize ve soyut kültürümüze çok ciddi katkı sağlanıyor. Sempozyum tebliğlerimizin yanı sıra kültürel yayınlarımızla da mirasımıza sahip çıkıyoruz. Sadece Kocaeli’nde göreve geldiğimizden bu yana 100’den fazla yayın yapmışız. Bu yıl 10’uncusunu gerçekleştireceğimiz ve 727 binden fazla ziyaretçisi, 465’den fazla yayınevi, 65 sivil toplum örgütü, 700’den fazla söyleşi ve 9 yılda 4 milyona ulaşan ziyaretçi sayısı ile Türkiye’nin en büyük kitap fuarına sahip bir şehiriz. Kültür dünyamıza yatırım yapıyoruz. Bu vesile ile sizleri de 5-13 Mayıs tarihleri arasında Kocaeli Uluslararası Fuar Merkezi’nde düzenleyeceğimiz ülkemizin en büyüğü olan Kocaeli Kitap Fuarı’na bekliyorum. İnanıyorum ki bu fuarlar, kültür yayınlarına olan ilgiyi çok daha fazla öne çıkararak hak ettiği değeri bulmasını sağlayacaktır. Bu vesile ile bütün emeği geçenlere tekrar teşekkür ediyor; Hayırlı – uğurlu olmasını diliyorum” açıklamasını sonlandırdı.