Adana’da bir polisin Facebook üzerinden, politikacı ve üstlerini eleştirmesi ile ilgili verilen disiplin cezası yargıdan döndü. Mahkeme “İfade özgürlüğü” dedi.
Polis memuru açmış olduğu Facebook hesabından üstlerini ve politikacıları eleştirince, üstleri çareyi disiplin cezası vermekte buldu. Ancak polis mamuru bununla da mücadele ederek bu cezayı yargıya taşıdı. İdare mahkemesi, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarından da örnek vererek, polis memurunun yaptığı eleştirinin “İfade özgürlüğü” olarak değerlendirilmesi gerektiğinin altını çizdi. Mahkeme, idarenin verdiği disiplin cezasını iptal etti.
FACEBOOK’TAN PAYLAŞTI
Adana’da bir polis memuru açmış olduğu Facebook hesabından şeflerini ve bazı politikacıları eleştiren paylaşımlarda bulundu. Durumdan haberdar olan idareciler, bu paylaşımları gerekçe göstererek polis memuru hakkında disiplin soruşturması başlattı. Yapılan soruşturma sonunda polis memuru disiplin cezasına çarptırıldı. Polis memuru aldığı cezayla da mücadele ederek, aldığı disiplin cezasını yargıya taşıdı. Adana 1 İdare Mahkemesi, polis memurunun dilekçesi üzerine yaptığı yargılama sonucunda iradenin verdiği disiplin cezasının haksız verildiğini belirterek iptal etti.
MEMURUN İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ
Adana 1. İdare Mahkemesi, vermiş olduğu disiplin cezasının iptali kararının gerekçesinde AİHM’den de, “Politikacıların medyadaki eleştirilere daha büyük bir hoşgörü ile yaklaşması gerekir” alıntı yaptı. Mahkeme kurumun disiplin cezasını iptal ettiği kararda, polislerinde üstlerini ve politikacıları eleştirme hakkı bulunduğunu belirterek, “Sosyal iletişim ağları üzerinden Devlet Memurları Kanunu’nun bir maddesini ve bu maddeyi uygulama ihtimali olan üstlerini eleştirmek üzere yaptığı yorumun ifade özgürlüğü çerçevesinde değerlendirilerek herhangi bir disiplin cezasına konu edilmemesi gerekmektedir” dedi.