Geçen yılın bahar mevsiminden bu yana bölgedeki yağışların, geçmiş yıllara oranla yüzde 50 oranında azalması nedeniyle Sapanca Gölü'ndeki su çekilmesi durdurulamadı.
Halen normalden 2 metre 10 santim daha az olan su düzeyi, son yağışlara rağmen gölden sürekli su alındığı için değişmezken, bazı kişiler göl kenarında açıkta kalan iskele ayaklarının yanına masa kurup piknik yaptı.
Sakarya ve Kocaeli'nin de içme suyu kaynağı olan, ayrıca dünyanın suyu içilebilir kalitede ender göllerinden biri Sapanca Gölü'nde, bu mevsim de su düzeyinin en üst sınırda olması gerekiyordu. Geçen haftalarda Sakarya Su kanalizasyon İdaresi (SASKİ) Genel Müdürlüğü tarafından yapılan ölçümlerde, su düzeyinin normalin 2 metre 10 santimetre altında olduğu belirlenen Sapanca Gölü için Nisan ayının son haftasında yağması beklenen yağışlara umut bağlandı. Gölden, Sakarya, hem de Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin içme suyu ihtiyacı, bazı sanayi kuruluşlarının da kendi ihtiyaçları için sürekli su çekiyor. Sadece Sapanca İlçesi sınırları içinde bulunan 24 su şirketi de, normalde gölü besleyen kaynakları Özel İdare'den kiraladıklarından bu sular da göle ulaşmıyor. Göle giden derelerin büyük bir bölümü kurumuş durumda. Bu nedenle göldeki su düzeyinde yağışlara rağmen değişiklik olmadı. Sahilden yer yer 50-100 metre çekilme olan, ayrıca dikey olarak su yüksekliği normalden 2 metre 10 santim düşen Sapanca Gölü kenarındaki iskeleler de hala açıkta bulunuyor.
Yaz mevsiminde de yeterli yağış olmaması halinde bölgede susuzluk çekilmemesi için hem Sakarya, hem Kocaeli yeni alternatif su kaynakları arayışına girdi. Yuvacık Barajı'ndaki arıtma tesislerine Sapanca'dan takviye aldığı suyu pompalayan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, bazı bölgelerdeki kuyuları devreye almaya başladı, yeni kuyu açmak için çalışma başlattı.