Fatura ödeme merkezleri vatandaşı isyan ettirince BDDK harekete geçti. Fatura ödeme merkezleri bankalar gibi denetime tabi tutulacak...
Elektrik, doğalgaz, su, telefon şirketleri ve bankalar adına tahsilât yapan fatura ödeme merkezleri vatandaşı isyan ettirdi. Komisyon alarak fatura tahsilatı yapan bu merkezlerin vatandaştan aldığı fatura bedelini ilgili kurumlara aktarmadığı ortaya çıktı.
Sabah'da yer alan habere göre, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ve Başbakanlık İletişim Merkezi'ne (BİMER) bu konuda Türkiye'nin dört bir yanından şikâyetlerle vurgun ihbarları yağdı. Ekonomi yönetimi konuya el koydu. Adına tahsilât yapılan şirketler ve bankaların vatandaşı bilgilendirici çalışma yapılmasına karar verildi. Fatura ödeme merkezleri bankalar gibi denetime tabi tutulurken, faaliyet iznini de BDDK'dan alacak. Ödeme merkezlerinin finansman sorunu yaşamaması için ödenmiş sermayesinin de en az bir milyon lira olması gerekiyor.
SUÇ DUYURUSU YAPILDI
Türkiye genelinde yaklaşık 400'e yakın fatura ödeme merkezi bulunuyor. BDDK, "Faturalarınızı vezne vezne dolaşmadan güvenilir bir şekilde ödeyin" gibi sloganlarla bankacılık hizmeti verir gibi müşteri çeken ödeme merkezlerine uyarı yazısı gönderdi.
FATURANIZI ÖDERKEN DİKKAT!
Fatura sırası beklemekten bıkan vatandaşların tercih ettiği ödeme merkezlerine yönelik yüzlerce şikâyet alan tüketici dernekleri de sorunun büyümemesi için ilgili kurumları uyardı. Yetkili kurumların vatandaşları bilgilendirmesini isteyen tüketici dernekleri, vatandaşı mağdur etmeyen bir yapıya ihtiyaç olduğunu belirtiyor. Bu merkezlerde fatura işlemi 1 liralık komisyon ücretiyle kısa bir sürede yapılıyor. Şirketlerden bayilik alan işletmeler, bilgisayar programıyla faturaları internet üzerinden kişisel hesaplarıyla ödüyor. Vatandaştan nakit tahsilât yapıyor. Faturanın ödendiğine yönelik bir belge veriliyor. Ancak bu belgenin resmi bir geçerliliği bulunmuyor. Para yatırılmadığında devlet kurumları karşısında vatandaş sorunlu oluyor.
400 BİN FATURA YATIRILIYOR
Ödeme merkezlerine yönelik şikâyetlerde İstanbul başı çekiyor. Özellikle,Küçükçekmece,Ümraniye,Bahçelievler başta olmak üzere birçok ilçede işyeri açma izni olmayan ödeme merkezleri kapatılmaya başladı. Türkiye genelinde her ay yaklaşık 400 bin fatura 200 milyon liralık ödeme yapılıyor. Dolandırıcılara karşı ilgili kurumların dikkatli olması gerekiyor.
BANKA İSMİYLE ALDATIYOR
Gelen şikâyetleri dikkate alan BDDK "banka" adıyla fatura tahsilâtı yapan merkezleri yazılı olarak uyardı. BDDK, banka ismi kullanarak hizmet veren merkezler hakkında suç duyurusunda bulunuyor. Daha önce Enerji Bakanlığı da elektrik şirketlerinin adını kullanan firmaları takibe aldı.
BDDK DENETİME BAŞLADI
Ödeme merkezleri banka gibi işlem görecek. BDDK, şikâyetlerden yola çıkarak ilgili ödeme merkezlerini denetleyecek. Murakıpların vereceği rapora göre vurgun yaptığı tespit edilen ödeme merkezleri kapatılacak.