Güncel

Üniversiteye girişte yeni sistem açıklandı

Üniversiteye giriş için düzenlenen YGS ve LYS sınavları kaldırıldı. Öğrenciler artık Yükseköğretim Kurulları Sınavı'na (YKS) girecek.

12 Ekim 2017 Saat: 12:36
Üniversiteye girişte yeni sistem açıklandı
Üniversiteye girişte yeni sistem açıklandı

Üniversiteye girişte yeni sistem açıklandı

Üniversiteye giriş sistemi yenilendi. Yükseköğretime giriş sınavının yeni adı Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) oldu.

YENİ SİSTEMİN DEĞİŞTİRDİKLERİ

-Sınav puan türleri 18’den, 5’e indirildi,

-Sınav 5 hafta sonundan 1 hafta sonuna çekildi, 6 oturumdan 3 oturuma indirildi.

İKİ AYRI OTURUM

Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nda, adaylar iki ayrı oturuma katılacak. İlk oturumda, adaylar Temel Yeterlilik Testi’ni alacak. Bu test bir önceki sınav sisteminde olan YGS'ye benzetiliyor.

Öğleden sonraki ikinci oturumda ise adayların önceki yıllarda takip edilen usule uygun olarak lise müfredatına dair bilgisi esas alınacak. İkinci oturum için de bir önceki sınav sisteminde olan LYS'nin sadeleştirilmiş hali denilebilir.

YKS CUMARTESİ GÜNÜ, DİL SINAVI PAZAR GÜNÜ

Yükseköğretim Kurumları Sınavı, Dil sınavı hariç Haziran ayının bir hafta sonu Cumartesi günü yapılacak iki oturumlu bir sınavla gerçekleştirilecek.

Yabancı Dil sınavı ise aynı hafta sonu Pazar günü tek oturumda gerçekleştirilecek ve sorusayısı 80 olacak

BİRİNCİ OTURUMUN AYRINTILARI

Türkçe ve Temel Matematik sorularından oluşan Temel Yeterlilik Testi olup, Türkçe ve Temel Matematik soruları geçtiğimiz senelerde olduğu gibi bu sınavda da eğitim bakanlığı" class="eshtag">Milli Eğitim Bakanlığı'nın ortak müfredatına dayalı olacak. YGS'nin zorunlu olduğu gibi burada da bütün adayların birinci oturuma girmesi zorunlu kılınıyor.

Birinci oturumdan sonra öğle arası verilecek. Bu ara, adayların temel ihtiyaçlarını karşılayabilmelerinin yanı sıra zihinsel olarak da rahatlamalarının sağlanması amaçlanıyor.

TYT'DE 40 TÜRKÇE, 40 MATEMATİK SORULACAK

40 adet Türkçe ve 40 adet Temel Matematik sorularından oluşan Temel Yeterlilik Testi, Cumartesi günü sabah oturumunda gerçekleştirilecektir. Bu sınavın sonucu adayların Temel Yeterlilik Testi Puanını (TYT-Puanı) belirleyecektir.

TÜRKÇE VE MATEMATİK EŞİT ORANDA ETKİ EDECEK

Türkçe ve Temel Matematik testlerinin, Temel Yeterlilik Testi Puanının oluşmasına etkisi eşit olacak. Yani Temel Yeterlilik Testi puanında, Türkçe testinin ağırlığı yüzde 50, Temel Matematik testinin ağırlığı da yüzde 50...

TYT BARAJ PUANINI BELİRLEYECEK

Bu test, önlisans ve lisans programlarının tercih edebilmesi için yükseköğretime giriş baraj puanlarını belirleyecek. Bu sene, geçen seneki önlisans ve lisans programlarının tercih edilebilmesi için gerekli baraj puanlarında bir değişikliğe gidilmeyecek.

TYT'DE BARAJ PUANI 150

Adayların bir önlisans programını tercih edebilmeleri için Temel Yeterlilik Testi puanının (TYT-Puanı) en az 150 olması gerekli. Temel Yeterlilik Testi puanı 150’nin altında olan adayların herhangi bir yükseköğretim programını tercih etme hakkı olmayacak.

Temel Yeterlilik Testi puanı 180 ve üzeri olan adaylar ise lisans programlarını tercih etmeye hak kazanacak.

200 VE ÜZERİ TYT PUANI SONRAKİ YIL DA KULLANILABİLECEK

Temel Yeterlilik Testi puanı 200 ve üzeri olan adayların bu puanları, istedikleri takdirde bir sonraki yıl için de geçerli olacak.

*Fakat aday 2 yıl üst üste girdiği sınavlarda aldığı puanlardan istediğini kullanabilecek.

İKİNCİ OTURUMUN AYRINTILARI

Cumartesi günü öğleden sonra gerçekleştirilecek olan ikinci oturumda, 40 adet Türk Dili ve Edebiyatı-Coğrafya 1, 40 adet Sosyal Bilimler (Tarih, Coğrafya 2, Felsefe Grubu, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi), 40 adet Matematik ve 40 adet Fen Bilimleri sorularından oluşmak üzere dört test yer alacak.

Oturumların süresi geçmiş yıllardaki uygulamalar ve adayların sınav stresi yaşamamaları hususları dikkate alınarak belirlenecek.

TESTLERİN AĞIRLIKLARI

İkinci Oturumda uygulanacak testlerin ağırlıkları puan türüne göre aşağıdaki gibi olacak. Tercih edilecek puan türüne göre:

Sözel puanda; Türk Dili ve Edebiyatı-Coğrafya- 1 testinin ağırlığı %50, Sosyal Bilimler testinin ağırlığı yüzde 50.

Sayısal Puanda; Matematik testinin ağırlığı %50, Fen Bilimleri testinin ağırlığı yüzde 50.

Eşit Ağırlık Puanda; Türk Dili ve Edebiyatı-Coğrafya- 1 testinin ağırlığı %50, Matematik testinin ağırlığı yüzde 50.

ÖN LİSANS YERLEŞTİRME PUANLARININ HESAPLANMASI

Önlisans programlarında; Temel Yeterlilik Testi Puanı esas alınacak, Temel Yeterlilik Puanı (TYT-Puanı):[Türkçe Testi (%50)] +[Temel Matematik Testi (%50)]

Lisans programlarında; Dört puan türü (Sözel, Sayısal, Eşit Ağırlık, Dil) esas alınacak.

Sözel, Sayısal, Eşit Ağırlık ve Dil puanları hesaplanırken Temel Yeterlilik Testi’nin etkisi yüzde 40 olacak.

SÖZ: [Temel Yeterlilikler Testi (%40)] + [Sözel Test (%60)]

SAY: [Temel Yeterlilikler Testi (%40)] + [Sayısal Test (%60)]

EA: [Temel Yeterlilikler Testi (%40)] + [Eşit Ağırlık Testi (%60)]

DİL: [Temel Yeterlilikler Testi (%40)] + [Yabancı Dil Testi (%60)]

Belli programlar için getirilen başarı sıralaması şartına devam edilecek.

ÖZEL YETENEKTE DEĞİŞİKLİK YOK

Özel yetenekle öğrenci alan programlarda geçen sene olduğu gibi baraj puanı bu yıl da aynı tutuldu. Temel Yeterlilikler Testi’ne giren ve Temel Yeterlilik puanı en az 150 olan adaylar Özel Yetenekle Öğrenci Alan Lisans programlarını tercih edebilecek.

ORTAÖĞRETİM BAŞARI PUANI'NDA DEĞİŞİKLİK YOK

Ortaöğretim Başarı Puanı’nın hesaplanmasında herhangi bir değişikliğe gidilmedi. Yerleştirme puanlarına etkisi geçen seneki gibi aynı oranda olacak.

Meslek lisesi mezunlarına geçen seneki alan odaklı ek puan uygulamasına devam edecek. Engelli adaylara yönelik düzenlemelerin uygulanmasına devam edecek.

 

Gölge Gazetesi, Kocaeli Haber, Gebze Haber, Darıca Haber, Dilovası Haber, Çayırova Haber, Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑