Türkiye, İran gazında ikinci kez tahkim davasını kazandı. Davanın doğalgaz fiyatlarına indirim olarak yansıması bekleniyor.
Türkiye, İran gazında ikinci kez tahkim davasını kazandı. Geriye dönük % 13.3 ile 15.8 arasında indirim yapmak zorunda olan İran, Türkiye'ye yaklaşık 2 milyar $ ödeyecek
Türkiye, İran gazında büyük avantaj sağladı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, İran'ındoğalgazda indirim yapmaması üzerine uluslararası tahkim mahkemesinde başlattığı hukuk mücadelesini kazandı. Türkiye lehine sonuçlanan tahkim davasının doğalgaz fiyatlarına indirim olarak yansıması bekleniyor.
GERİYE DÖNÜK 4 YILLIK PARA
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, İran'ın gaz fiyatlarında indirim yapmaması nedeniyle Mart 2012'de uluslararası tahkime başvurmuştu. Dava, 2011-2015 yılları arasındaki dönemi kapsıyordu. Enerji Bakanlığı o dönemde Azerbaycan gazını örnek göstererek indirim talebinde bulunmuştu. Mahkeme tahkim davasında Türkiye'nin talebini haklı bularak, geriye dönük 4 yıllık bedelin İran tarafından ödenmesini istedi.
2 MİLYAR DOLARLIK KATKI
Türkiye enerji ithalatına yıllık 40 milyar dolar ödüyor. Bunun geçen yıl yaklaşık 2 milyar dolarlık kısmı İran'a doğalgaz için ödenen bedel. Tahkim sonrasında İran'ın Türkiye'ye 1.5-2 milyar dolar tazminat ödeyeceği belirtiliyor. Para nakit ya da mahsuplaşma şeklinde ödenecek. BOTAŞ, İran gazına ödeyeceği ithalat bedeli düşeceği için bunu indirim olarak yansıtacak. Doğalgazda yapılacak indirim nihai tüketici kadar reel sektörü de etkileyecek. Bu da ekonomide canlanma getirecek.
İNŞALLAH VATANDAŞA YANSITACAĞIZ
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Güney Amerika programına eşlik eden Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Santiago'da gazetecilerin sorularını yanıtladı. Uluslararası tahkim davasının 2012 yılında açıldığını hatırlatan Albayrak, şöyle konuştu: "1 Temmuz 2011'den geçerli olmak üzere fiyat indirimi istedik. Geçtiğimiz günlerde uluslararası tahkim bir karar verdi. Tarafların anlaşması yönünde yüzde 13.3 ile 15.8 arasında bir indirim aralığı belirlendi. Önümüzdeki birkaç ay içinde taraflar mutabakata varmaya çalışacak. Uzlaşma olmazsa tahkim kendisi bir oran belirleyecek. Bu oran belirlendikten sonra kesin bir karar olacak. İnşallah bu yıl içinde bunun fiiliyata geçmesini bekliyoruz." Türkiye'nin bunu en kısa sürede sonuçlandırdıktan sonra maliyeti düşürmek açısından indirim çalışması yapacaklarını belirten Albayrak, "Geriye dönük olarak işleyecek bu indirimi inşallah en kısa sürede halkımıza yansıtmayı düşünüyoruz" dedi.
REZERVLERİ DE ETKİLER
İndirimin Merkez Bankası'nın döviz rezervlerini de etkileyebileceği belirtiliyor. Çünkü, BOTAŞ gaz ödemeleri sırasında piyasadan döviz alıyor. Bu da kurda yükseliş yönünde baskı oluşturuyor. Geçen yıl BOTAŞ enerji ithalatı için piyasadan 10 milyar dolar aldığını açıklamıştı.
İKİNCİ KEZ KAZANDIK
Türkiye, daha önce de İran ile tahkime gitmişti. BOTAŞ fiyatların yüksekliği nedeniyle 2004'te de İran'a tahkim davası açmıştı. O dönemde yüzde 16.5'lik bir indirim kazanmış ve 900 milyon doların üzerinde bir tahsilat gerçekleştirmişti.