TEM Otoyolu'nun Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu'na bağlantısını sağlayan K1 kavşağı bölgesinde yolun genişletilmesi nedeniyle Dilovası mevkisi ile Gebze arasındaki eski köprüler bu gece saat 00.00'da emülsiyon tipi patlayıcılarla yıkılacak.
Yıkımı gerçekleştirilecek köprülerin üzerine toplam 615'er delik açıldı ve yıkım için 123 kilogram patlayıcı ile 50 gecikmeli kapsül hazırlandı.
Patlama sırasında beton parçaların savrulmasını önlemek için güvenlik önlemleri alındı. Bu kapsamda köprüler 4 kat tel, kauçuk ve toz örtüsüyle sarılırken, çevredeki binalar da her ihtimale karşı koruyucu örtüyle kaplandı. Bu yıkım yönteminin kullanılmasıyla zamandan tasarruf sağlanmış olacak.
Köprülerin yıkım işini üstlenen Ege Nitro firmasının danışmanı İstanbul Üniversitesi Maden Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ümit Özer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yıkılacak köprülerin İstanbul'un ana ulaşım damarı olan TEM Otoyolu üzerinde bulunduğunu söyledi.
Yıkım işinin klasik yöntemle yapılması halinde köprülerin yıkılmasının ve kaldırılmasının günler süreceğini, bu nedenle yolun fazla kapatılmaması gerektiğini dile getiren Özer, yolun en kısa sürede ulaşıma açılabilmesi için en uygun yöntemin patlatmayla yıkım yöntemi olduğunu kaydetti.
- "2,5 saniyede yıkılacak"
Özer, "Herbir köprüde 615 delik var. Herbir köprüde 61,5 kilogram patlayıcı, 25 kapsül kullanılacak. Köprüler gecikmeli ateşleme sistemiyle 2,5 saniye içerisinde yıkılacak" ifadesini kullandı.
İçinde güçlü demir donatılar olduğu için köprünün tamamen parçalanmayacağına dikkati çeken Özer, "Ancak hafriyatın kaldırma işlemini kısa sürede gerçekleştirebilecek bir tasarım düşündük. Kesme makineleri ve eskavatörlerle kısa sürede kaldırılacak" diye konuştu.
- "Bütün sıçrama ve fırlamayı önleyecek tedbirler alındı"
İş Güvenliği Uzmanı Cüneyt Karagülle ise patlayıcıyla köprü yıkımının Türkiye'de ilk defa gerçekleştirileceğini vurgulayarak, taş fırlamasından, ses şiddetinin ayarlanmasına kadar çok değişik riskleri önceden belirleyerek gerekli tedbirleri aldıklarını belirtti.
En büyük riskin patlatma anında fırlayacak taş, çıkan toz ve ses şiddetiyle etrafa verilebilecek zararlar olduğunu anlatan Karagülle, "Tabii en önemli şey insan sağlığı. Bunun için patlatma anında çevrenin iyi çevrilmiş olması gerekiyor ki hiçbir canlı bu bölgede gezmesin. Buradaki emniyet şeritlerini belirledik, 300 metreye kadar sıçrama ve fırlamayı önleyecek gerekli tedbirler alınmış durumda" dedi.
Karagülle, önünü kesmedikleri takdirde fırlayan bir parçanın en az 100-150 metreye kadar gidebileceğine dikkati çekerek, bu nedenle köprüleri 4 kat tel, plastik, kauçuk ve toz örtüsüyle kapladıklarını anlattı.
Öte yandan, çalışmalar nedeniyle TEM Otoyolu'nda bugün saat 21.00 ile yarın saat 12.00 arasında trafik çift yönlü kesilecek. Bu saatler arasında trafik, Ankara-İstanbul istikametinde Dilovası gişelerinden D-100 Karayolu'na, İstanbul-Ankara istikametinde ise Gebze gişelerinden D-100 Karayolu'na yönlendirilecek.