Türkiye’de son aylarda bir slime çılgınlığı başladı ve hızla yayılarak devam ediyor. Çocuklardan çok yetişkinlerin yeni eğlencesi olan eğlence hamuru slime nedir? Evde kendinizin yapabileceği ve boraksız da tarifi olan slime nasıl yap
Çocukken oynadığımız ve her nesil çocuğun çok sevdiği oyun hamurlarında yeni bir çağ açıldı desek yeridir. Yetişkinlerin ve çocukların çok ilgi duyduğu ve sevdiği slime nasıl yapılır? Bazı oyuncak satan mağazalarda bulunsa da özellikle yapımı da çok eğlenceli olan slime, daha çok ev yapımı olanları tercih ediliyor. Bu yüzden insanlar slime yapma teknikleri geliştiriliyor.
Rengârenk slime’lerle oyun hamurundan farklı bir eğlence sunuyor.Yapışmayan yapısıyla özellikle çocukların eve bir zarar vermesini engelliyor. Gelelim slime’nin nasıl bulunduğuna ve tarihine:
SLİME’NİN TARİHİ
Slime her ne kadar son zamanlarda meşhur da olsa, aslında slime’nin keşfi 1920 yılına dayanır. 1920 yılında Nobel ödüllü Hermann Staudinger sentetik polimerler üzerine çalışırlar. Polimer, yapısında birçok molekülün tek bir molekül durumunda bulunduğu bileşiktir. Hermann Staudinger yıllar boyunca kimyasal çalışmalarda bulunur ve yarı akışkan maddeler üzerine birçok çalışmanın ardından slime’yi elde ederler. Slime ile oyuncak yapma aşamasına gelen kadar çok yol vardır. Ancak 1950 yıllarında, elde edilen bu kimyasal türle diş macunları, sakızlar ve bu türde ürünler tasarlarlar
SLİME NEDİR?
Slime bir Amerika’lı bir oyuncak şirketi tarafından üretilen oyun hamurudur. Slime maddesinin yapısı yarı yapışkan- yarı akışkandır. 1976 yılında üretilen, toksik olmayan viskozite malzemeden oluşan, yeşil renkli plastik çöp kovasına benzer kutularda satılan oyuncak ürünüdür. İlerleyen yıllarda Slime'nin farklı çeşitleri üretilmiştir. 1970'lerde Slime Canavar masa oyunu tanıtılmıştır.
Bugünlerde ise oyuncak olarak kullanılan slime’nin kendisi başlı başına bir oyun oldu.
Slime tutkal, su, boraks birleşimiyle elde edilen, hamurumsu bir eğlence hamurudur.
Slime’nin Kimyasal Yapısı:
Ürünün ana bileşenleri arasında polisakarit guar zamkı ve sodyum tetraborat bulunmaktadır. Polisakarite alternatif olarak, polimerleri içeren diğer benzeri alkol grupları (polivinil alkol gibi) ile de benzer sonuçlar elde etmek amacıyla kullanılmıştır
Polivinil asetat (tutkal), boraks ve su birleşimi benzer bir materyal olan Flubber'i elde etmek için kullanılır.
Evde Slime İçin Gerekli Malzemeler:
1 - Bir bardak ılık su
2 - Bir bardakta oda sıcaklığında su
3 - Çay kaşığının ucu ile jellendirici boraks (borax)
4 - Çay kaşığı ucu ile gıda boyası
5 - Su bazlı Polimer K-10 tutkal
6 - Son olarak sim (miktarı kendiniz belirleyiniz)
Slime Yapma Tarifi:
-Öncelikle bir su bardağı, ılık suya çay kaşığı ucu ile boraks ve bir çay kaşığı ucu ile gıda boyasını ekliyoruz. Kıvam alıncaya kadar karıştırıyoruz ve kenara alıyoruz. Diğer yandan bir kaba bu kase olabilir hazır olan bir bardak su bazlı tutkalı dökünüz, bunun üzerine ise bir bardak oda sıcaklığındaki suyu dökünüz. Karıştırmaya devam ediyoruz. İlk önce hazırladığımız ılık su ve gıda boyasıyla hazırladığı borakslı suyu yavaş yavaş karıştırarak döküyoruz. Kıvam alıncaya kadar karıştırmaya devam ediyoruz. Sim ekleyebilirsiniz.
Hazırladığınız Slime kaba yapışmaz hale geldiğinde olmuş demektir, eğer koyu olursa ılık su ekleyebilirsiniz.
Boraks Nedir?
Boraks doğal bir mineraldir. Zararı olmadığı düşünülmektedir. Amerika'da çeşitli kişiler çamaşır yıkarken deterjan yerine kullanmaktadırlar. Son yıllarda ülkemizde de borakslı deterjanlar üretilmiş ve satılmaya başlamıştır. Ancak çamaşır yıkarken çıkan kötü kokudan dolayı borakslı deterjan pek tercih edilmemektedir.
Boraks Nereden Alınır?
Boraksı aktarlardan, organik pazarlardan, eczanelerden ve güvenilir internet sitelerinden temin etmek mümkündür. Son yıllarda insanların doğal ve doğaya yönelik organik ürünler seçmesi boraks gibi pek bilinmeyen maddelerin günümüzde popüler olmasını sağlamıştır.
Boraksız Slime Nasıl Yapılır?
İlk önce su bazlı tutkalı kâseye boşaltın.
Sonra istediğiniz simi dökün.
Kaşıkla karıştırdıktan sonra yavaş yavaş deterjan dökün.
Karıştırmaya devam edin.
İstediğiniz kıvama gelince oynayabilirsiniz.