Sapanca Gölü'nden en fazla su çeken sanayi kuruluşlarından olan Tüpraş, su çekiş miktarının geçen yıllara oranla yüzde 40 azaldığını vurguladı.
Sapanca Gölü’ndeki suyun en az kullanma düzeyine iyice yaklaşması ve göldeki tehlikeyle ilgili haberler üzerine, buradan en fazla su çeken sanayi kuruluşlarından olan Tüpraş’tan da açıklama yapıldı.
Tüpraş açıklamasında, "Şirketimizin Körfez Kocaeli’de kurulu bulunan İzmit Rafinerisi’nin Sapanca Gölü’nden su kullanımına ilişkin kamuoyunu bilgilendirmek üzere 27 Aralık 2013 tarihinde yaptığımız kurumsal açıklama sonrasında, konunun gerçek dışı iddialarla ele alınmaya devam etmesi nedeniyle aşağıdaki açıklamaya ihtiyaç duyulmuştur" denildi.
"ÇEKTİĞİMİZ SU YÜZDE 40 DÜŞTÜ"
Tüpraş’ın Sapanca Gölü’nden su çekiş miktarının geçen yıllara oranla yüzde 40 oranında azaldığı vurgulanan açıklamada şöyle denildi:
"Tüpraş’ın özelleştirilmesinden önce, gölden çekilen su miktarı, 2005 yılında 12.7 milyon metreküp iken, 2012 yılında 8.2 milyon metreküp, 2013 yılında ise 7.4 Milyon metreküp ile sınırlı kalmıştır. Günümüzde, gölden çekilen toplam su miktarının yalnızca yüzde 5’inin Tüpraş tarafından kullanılmasına karşın, şirketimizin sorunun merkezine yerleştirilerek, tek sorumlu olarak eleştiri konusu yapılması yanlıştır.
"SUYU KULLANMAK ZORUNDAYIZ"
Tüpraş, ülkemizin akaryakıt ve ulusal güvenliğine yönelik ürün ihtiyacını kesintisiz karşılamak üzere İzmit, İzmir, Kırıkkale ve Batman’da kurulu 4 rafinerisinde üretim faaliyetlerini sürdürmektedir. Ham petrolün akaryakıt ürünlerine dönüşümü için ısı ve basınç altında işlem görmesi sırasında su kullanımı zorunludur.
Bu nedenle, Kocaeli’de bulunan İzmit Rafinerisi’nin kurulu olduğu alan, 1959 yılında Bakanlar Kurulu kararı ile ’Sapanca Gölünün kullanımı ve deniz ulaşımı dikkate alınarak’ belirlenmiştir. Özelleştirme Kanunu’nun 20-B maddesi gereği bu hakkı aynen devam etmektedir."