Güncel

TÜBİTAK, yerli kanser ilacı için kolları sıvadı

Biyoteknolojik ilaç konusunda çalışma başlatan TÜBİTAK MAM Gen Mühendisliği ve Biyoteknoloji Enstitüsü, kanser tedavisinde kullanılmak üzere milli biyobenzer ilaç molekülü üretecek. Araştırmacı Balcıoğlu, “Biyolojik ürünlerin bir

18 Eylül 2015 Saat: 12:41
TÜBİTAK, yerli kanser ilacı için kolları sıvadı
TÜBİTAK, yerli kanser ilacı için kolları sıvadı

Türkiye’de tamamı yurtdışından ithal edilen biyoteknolojik ilaç konusunda çalışma yapan TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM), kanser tedavisinde kullanılmak üzere milli biyobenzer ilaç molekülü üretecek. TÜBİTAK MAM Gen Mühendisliği ve Biyoteknoloji Enstitüsü İmmünogenetik Laboratuvarı araştırmacılarından Dr. Koray Balcıoğlu, milli biyobenzer kanser ilaç geliştirme ve üretimiyle ilgili 10 ay önce proje başlattıklarını söyledi. Dünyada her yıl yaklaşık 8 milyon insanın kanser nedeniyle hayatını kaybettiğini ifade eden Balcıoğlu, kanserle ilgili birçok çalışma yapılmasına rağmen yeni bir ürün geliştirmede zorluklarla karşılaşıldığını dile getirdi. Balcıoğlu, Türkiye’de kanser ilacı maliyetlerinin yüksek olduğunu vurgulayarak, “Yurtdışına bağımlı olduğumuzdan dolayı dışarıdan kanser ilacı getirmek zor oluyor. Biyoteknolojik ilaçlar dünyada çok popüler oldu. Özellikle biyobenzer konusunda son 2 yılda hızlı gelişmeler yaşandı. Bununla ilgili biyoteknolojik ilaçların pazar payına bakıldığında yaklaşık 40 milyon dolar kar getirmektedir. Ülkemizde 2014 yılında 1,6 milyar liralık onkolojik ilaca ödeme yapılmıştır. Bu nedenle biz proje kapsamında yerli olarak biyobenzer molekül geliştirmeyi amaçlıyoruz” diye konuştu.

İLAÇLARIN YAN ETKİLERİ DÜŞÜK

İlacın antikor üreten DNA dizilerini klonlanarak memeli hücrelerine aktarılacağını ve üretimlerini sağlayacaklarını aktaran Balcıoğlu, şöyle konuştu: “Bu ilaçlar üretildikten sonra uluslararası standartlarda karakterizasyonu yapılacak ve daha sonra da büyük ölçekte üretime geçilecek. Bu çalışma Türkiye’nin yurtdışına bağımlılığını azaltacak ve ekonomik olarak da katkı sağlayacaktır. Teknolojiyi ülkemize kazandırdıktan sonra birçok farklı biyobenzer molekülü geliştirme şansımız olacak. Ayrıca bu vesile ile mevcut altyapıyı da geliştirmiş olacağız.” Balcıoğlu, eskiden konvansiyonel olarak kullanılan kanser ilaçlarının kimyasal kökenli olduğuna işaret ederek, “Kemoterapiyi herkes biliyordur, bunun yan etkileri bulunmakta ve hedefe yönelik değildir. Bu yüzden normal hücrelerde kimyasaldan etki gördüğü için yan etkiler oluyor. Biyolojik ürünlerin bir avantajı var, en azından yan etkileri düşük ve hedefe yönelik bir çalışma sağladıkları için çok daha etkilidir” ifadesini kullandı.

HEDEF 4 YILDA TAMAMLAMAK

Projenin 4 yılda tamamlanmasının öngörüldüğünü belirten Balcıoğlu, geçen 10 aylık süreçte gerekli genleri belirlediklerini, daha sonra bu genleri vektörlere aktardıklarını dile getirdi. Balcıoğlu, fazla üretiminin firmalar için avantajlı olacağını anlatarak, “Vektörü tamamladık, memeli hücrelere aktarma çalışmalarına başladık. Yakın süreçte bu işlemleri de bitirip en iyi üretimi yapan hücreyi belirlemek için gerekli çalışmaları yapacağız. Bir taraftan da antikorun karakterizasyonu için gerekli altyapıyı oluşturuyoruz. Çünkü bu konuda da yurtdışına bağımlıyız ve ülkemizde akredite altyapı olmadığından dolayı mecburen yurtdışındaki bazı firmalardan destek almak durumundayız ama deneyleri enstitüde oturtup yurtdışı bağımlılığını azaltmak istiyoruz” şeklinde konuştu.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Gölge Gazetesi, Kocaeli Haber, Gebze Haber, Darıca Haber, Dilovası Haber, Çayırova Haber, Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑