İzmit Gazi Anadolu Lisesi’nin tozlu raardaki geçmişi gün ışığına çıkarılarak müzeye dönüştürülüyor.
Birbirinden değişik belgelerin, dokümanların yer alacağı birim “İl Eğitim Tarih Müzesi “ olarak 22 Kasım Çarşamba günü hizmete açılacak.
İL EĞİTİM TARİH MÜZESİ OLUYOR
Milli Eğitim Bakanlığı’nın yakın bir zaman içerisinde hayata geçirdiği 81 ilde, ilin en eski okulunda oluşturmayı planladığı “İl Eğitim Tarihi Müzesi” ilimizde Gazi Anadolu Lisesi tarihi binasının en üst katında açılacak. Yaklaşık 120 metrekare alan üzerinde oluşturulan, “İl Eğitim Tarih Müzesi” eğitim materyalleri, ilgi çeken dokümanlar ve kent arşivinin yer alacağı bir mekan olacak.
130 YILLIK ARŞİVDE NELER YOK Kİ
Gazi Anadolu Lisesi’nin 130 yıllık tozlu raarında, arşivinde kelimenin tam anlamıyla yok yok. 1.Dünya Savaşında hastane ve depo olarak kullanıldığı için ilk yıllardaki arşivlere ulaşılamıyor. Hatta savaş yıllarında okulun konumu ve inşasından dolayı alt katı morg olarak da kullanılmış. 1950’li yıllardan bugüne kadar okulun alt katındaki tozlu raarda bulunan eğitim materyalleri gün yüzüne çıkarılarak İl Eğitim Tarih Müzesinde sergilenecek. Okulun alt katındaki depoda eski öğrenci kütük defterleri, öğrenci şapka ve kıyafetleri, eski İzmit giysileri, piyano, tarihi binadan kalan orijinal sütun parçaları, daktilo, eski film ve slayt makineleri, eski akordeonlar, davul ve trampetler, eski tencereler, kasketler, okulun en eski Osmanlıca yazılmış mezuniyet belgesi ve resimleri, gaz lambaları olmak üzere yüzlerce parçadan oluşan eğitim materyali yer alıyor. TARIK AKAN, FİLİZ AKIN, EROL TAŞ BU OKULUN MEZUNU Geçmiş yıllarda İzmit Ortaokulu olarak hizmet veren Gazi Lisesi’nin tozlu arşivlerinde, bu okulda eğitim gören ünlü isimlere de rastlamak mümkün. Bu okulun mezunu olan, okulun 35 yıllık emektar hizmetlisi Ayhan Altıntaş, bu arşive adeta gözü gibi bakmış. Dokümanlar özenle saklanmış. Bugünlere ulaşmasında Altıntaş’ın emeği büyük. Zaten, müze için yapılan hazırlık çalışmalarında da en çok onun bilgisine başvuruluyor.Birkaç yıl önce hayatını kaybeden ünlü sinema sanatçısı Tarık Akan, gerçek ismi olan Tahsin Tarık Üregül adıyla arşivde yer alıyor. Filiz Akın ve Erol Taş’ın da İzmit ile bir süre bağlantısı olmuş, okulun arşivlerinde isimleri yer almış. Siyasetçi, sanatçı, bilim adamı, sanatkar, esnaf, bürokrat aklınıza kim gelirse, .u okulda eğitim almış. KBB başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, eski Kocaeli Milletvekili Halil Çalık, Eski Kocaeli Milli Eğitim Müdürü Cemal Şişman, eski baro başkanı Ali Yazıcı’nın da aralarında olduğu çok sayıda isim, efsane öğretmen bu okulda iz bırakmış.
YIKILAN DUVARLAR ARASINDA TARİHE O SAHİP ÇIKTI
35 yıllık hizmetli Ayhan Altıntaş “ tozlu raardaki arşivin” yıllarca koruyucusu olmuş. 17 Ağustos depreminde taşlar arasında arşivi tek tek çıkararak korumaya alan Altıntaş; Yusuf Yılmaz, Erol Çevik, Zeki Kalaç, Kemal Saral, Ali Paşa Naipoğlu ve okulun müdürü Zeki Koyun olmak üzere 6 müdürle görev yapmış. 1963 Kandıra doğumlu, 3 çocuk babası olan Ayhan Altıntaş, Hacı Hızır Mahallesinde oturuyor ve her an evinin balkonundan okulu seyrediyor.
GAZİ ANADOLU LİSESİ’NİN TARİHÇESİ
İlk defa 1887 tarihinde 2. Abdülhamit döneminde Orta Okul seviyesinde (Rüştiye) okullarını yaygın hâle getirebilmek ile Mekteb-i idadi olarak hizmete girmiş. İdadiler o zamanki yüksekokullar için öğrenci ve aynı zamanda da devletin üst kademelerine memur yetiştirmek üzere kurulmuş ve ona göre program uygulanmış. İdadiler Osmanlı Devletinin belli başlı vilayet, önemine göre de sancak, merkezlerinde birer idadi binası yapılmış. İşte Gazi Anadolu Lisesi binasının ilk yapılış amacı da budur. O dönemde milli mimarimizi geliştirecek mimarlarımız olmadığından, binaların resim ve planlan Paris sefiri Esat Paşa tarafından gönderilmiş. Çoğaltılarak bu planlar diğer vilayetlerde de uygulanmış. Bu nedenle İdadi Mekteplerinin biçimleri Paris Mekteplerine uygundur. 1886-1887 yıllarında Mekteb-i İdadi olarak hizmete girmiştir. Kitabesinde Sultan 2.Mahmut´un torunu ve Sultan Abdülmecid´in oğlu 2. Abdülhamit tarafından yaptırıldığı yazmaktadır. 19 Y.Y.’ın ikinci yarısındaki para birimi ile 439.785 kuruşa mal olmuştur. İnşaat iki yılda tamamlanmış, resmi açılışı 31.08.1887´de açılma resmi yapılmıştır. Birinci Dünya Savaşında hastane olarak kullanılmış. Öğrenciler, başka bir binaya nakledilmiş. Yunanlılar İzmit´i işgal ettiklerinde okulu kapatarak eşyasını yağma etmişler. İzmit´in geri alınmasından sonra 1922 yılı başında ortaokul olarak yeniden açılmış. 31 Ekim 1945´de Liseye çevrilmiş. 1956-1959 mali yıllarında 245.000 TL gönderilmek sureti ile bu ahşap bina betonarmeye döndürülmüş. Dört sınıf ilave edilerek esaslı bir şekilde tamir edilmiş ve genişletilmiş. 1993-1994 öğretim yılında tekrar Gazi Lisesi olarak devam etmiş, 17 ağustos depremindeki hasar sonrası mevcut bina yıkılarak, aslına uygun yapılan bugünkü bina 15.09.2003 tarihinde ilk mimarisine uygun olarak yeniden açıldı.