Güneş soru önergesinde; 1904 yılından bu yana faaliyet gösteren 300’e yakın işçi, 150 de memur ve güvenlikçinin çalıştığı TCDD’ye ait olan Derince Limanının 39 yıllığına işletme hakkının verilmesi yöntemi ile özelleştirildiği ve limanı alan firmanın, limanı büyütmek için 5 milyon metreküp deniz dolgusu yapacağı bilgisini verdi.
KÖRFEZİN DOLDURULMASI
Derince limanı ihalesinde iş güvenliği, taşeronlaşma, İzmit Körfezinin doldurulmasının çevreye etkileri, bölge halkının talepleri ve özelleştirmenin ekonomiye etkileri hususlarının muğlak olduğunun altını çizen Güneş; liman özelleştirmelerinin ardından, limanların denetiminin açılan TCDD irtibat bürosunda görevli personele verildiğini ancak daha önce özelleştirilen Samsun, Bandırma, İskenderun ve Mersin gibi büyük limanlarda bu irtibat bürosunda görevli personelin; liman işletmesinin iş güvenliği kurallarına uyup uymadığı, taşeron sistemi olup olmadığı, vergi kaçırılıp kaçırılmadığı, çevreye zarar verilip verilmediği ve benzeri konularda denetim görevlerini yerine getirmediğinin sendikalar tarafından birçok kez dile getirildiğini vurguladı.
SORULAR
Güneş, Bakan Elvan’a şu soruları sorarak konuyu TBMM’ye taşıdı:
1. İhale şartnamesinde iş güvenliği ve sağlığı ile ilgili ne gibi hükümler vardır?
2. İhale şartnamesinde taşeronlaşmanın önüne geçmek için hükümler mevcut mudur?
3. Deprem bölgesi olan ve çevre kirliliğinin yoğun olduğu Kocaeli’de İzmit Körfezi’nin bu ve benzeri projelerle dolduruluyor olmasının çevreye zararları araştırılmış mıdır? ÇED Raporu alınmış mıdır?
4. Bölge halkının İzmit Körfezine dolgu yapılmasına karşı büyük tepkisi vardır. Bu konu bölgede yaşayan vatandaşlarımızla görüşülmüş müdür?
5. Özelleştirilen limanlarda yaşanan denetim sorununu aşmak için projeleriniz var mıdır?
6. Derince limanı özelleştirmesi ile birlikte deniz ticaretinin tamamen kamunun elinden çıkmasının ekonomiye etkileri araştırılmış mıdır?