''Terörle mücadelenin, teröristle mücadeleden farklı olduğu'' gerçeğinden yola çıkan İçişleri Bakanlığı, yeni proje hazırlığında.
Milliyet gazetesi yazarı Tolga Şardan bugünkü yazısında, hükümetin terörle mücadele kapsamında Türkiye'de bir ilk olacak 'master plan' hazırlığında olduğunu söyledi. Hazırlanan plan, 'artık sadece teröristle değil, terörizmle nasıl mücadele edilmesinin gerekliğini' ortaya koyacak.
İşte Şardan'ın o yazısı;
Bakan Ala'nın talimatıyla Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı, ''Türkiye’nin ilk terörle mücadele master planı''nın çalışmasına başladı.
Müsteşar Muhammed Dervişoğlu'nun başkanlığında oluşturulan çalışma ekibi, devletin, silahlı güçlerinin yanısıra sivil güçlerin de terörle mücadeleye nasıl katılacağını planlayacak. Planın yürürlüğe girmesiyle tüm kamu kurumları terörle mücadeleye destek verecek.
PKK'NIN HİÇ Bİ TAKTİĞİ HÜKÜMETE SÖKMEDİ
Hükümetin, geçen temmuzdan itibaren terörle mücadele konseptini değiştirmesi sonrasında PKK, Doğu ve Güneydoğu'daki il ve ilçelerde eylemlerini yoğunlaştırdı.
Önce elinde yeterli eğitimli kadroların bulunmaması nedeniyle taktik değişikliğe giden PKK, yollara patlayıcı yerleştirip güvenlik güçlerini hareketsiz hale getirmeye çalıştı.
Ancak, devletin bu eylemlere karşı geri adım atmaması üzerine, örgüt; bu kez de il ve ilçe merkezlerinde YDG-H unsurlarını kullanarak ''halk ayaklanması''nı uygulamak istedi. Devlet, PKK'nın bu atağına da karşılık verdi.
DAĞ VE ŞEHİR KADROLARI ARASINDA İLETİŞİM KESİLDİ
Güvenlik güçleri, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun valilere gönderdiği genelgenin ardından örgütün kontrolündeki il ve ilçelerde operasyonları yoğunlaştırdı.
Arka arkaya yürütülen ve halen devam eden operasyonlarda, örgütün dağ kadroları ile şehir kadrolarının irtibatı büyük oranda kesildi.
Bu süreçte, Türkiye'nin terörle mücadele tarihinde pek görülmeyen bir durum oluştu.
Operasyonlar çerçevesinde il ve ilçelerde yürürlüğe konulan sokağa çıkma yasağı ve örgütün baskısından bunalan yerel halk, yaşam alanlarını terk etmeye başladı.
Ellerinde valizler, bohçalar, poşetlerle çoluk çocuk başka yerlere göç eden kitlelerin görüntüleri ortaya çıktı.
Keza, devlet çatışmaların sürdüğü bölgelerdeki öğretmenlerini güvenli alanlara çekerek eğitime geçici olarak ara verdi. Sağlık hizmetleri kademeli olarak yürütülmeye başlandı.
DEVLET, YENİ DURUMU GÖRDÜ
Özetlemek gerekirse, gelinen süreçte hem devlet, hem de örgüt açısından şimdiye kadar görülmemiş fiili bir durum oluştu.
PKK, bu kadar güçlü bir devlet otoritesi ve kararlığını karşısında bulmayı beklemezken; devlet ise, terörle mücadelenin artık ''teröristle mücadeleden farklı'' konseptle yürütülmesi gerektiğini gördü.
Halen il ve ilçelerde yer yer çatışmalar devam ederken, İçişleri Bakanlığı, ''terörle mücadelenin, teröristle mücadeleden farklı olduğu'' gerçeğinden hareketle önemli bir proje için geçtiğimiz günlerde çalışma başlattı.
TERÖRLE MÜCADELE DE İLK 'MASTER' PLAN
İçişleri Bakanı Efkan Ala'nın talimatı sonrasında bakanlık bünyesindeki Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı, ''Türkiye'nin ilk terörle mücadele master planı''nın hazırlığına başladı.
Müsteşar Muhammed Dervişoğlu’nun başkanlığında oluşturulan çalışma ekibi, ilk master planı çerçevesinde ''artık sadece teröristle değil, terörizmle nasıl mücadele edilmesinin gerekliğini'' ortaya koyacak.
Plan kapsamında, Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı, devletin, silahlı güçlerinin yanısıra silahsız güçlerinin de terörle mücadeleye nasıl katılacağını / katkı vereceğinin programını hazırlayacak.
TÜM KURUMLAR DESTEK VERECEK
Hazırlanacak master planının yürürlüğe girmesiyle birlikte devlet çatısı altında yeralan tüm devlet kurumları terörle mücadeleye destek verecek. Kurumlar, nerelerde neler yapılması gerektiğini, teori ve pratiği birleştirip planın parçası haline getirecek.
Kamu güvenliği ve düzeni başta olmak üzere, iş, eğitim, sağlık, imar, şehir yapılanmaları, aile ve sosyal politikalar, gençlik ve spor, devletin tüm yatırımları, sosyal yardım projeleri, terörle mücadele master planı çerçevesinde oluşturulacak ve uygulamaya konulacak. Kurumlar, plan ve programlarını kendileri uygulamalarının yerine master planı çerçevesinde hareket edecek.
Her kentin ve yerleşim biriminin kendisine göre bir profili oluşturulacak, ihtiyaçları bu profile göre belirlenecek ve tamamlanacak.
TERÖRİZMLE TOPYEKUN MÜCADELE
Böylece, Türkiye'nin; 1984’te PKK’nın Eruh ve Şemdinli baskınlarıyla başlayan terörle mücadele tarihinde, siyasiler, akademisyenler ve uzmanlarca hemen her ortamda sıkça telaffuz edilen ''Terörle mücadele teröristle mücadele etmek değildir. Terörle mücadele ayrı, teröristle mücadele etmek ayrı. Devlet topyekûn mücadele etmeli'' tanımlaması hayat bulacak.
Devlet, artık ''topyekûn'' biçimde terörle mücadele edecek.
Yılın son günü, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun başkanlığında oldukça kalabalık katılımcıyla gerçekleştirilen güvenlik zirvesini yeni master planı çalışması içinde değerlendirmek mümkün.
Tabii, farklı bir gözle bakıldığında; bu master planının hazırlanıp uygulamaya konulmasını Yeni Çözüm Süreci olarak tanımlamak yanlış olmasa gerek.
Buzdolabına konulduğu açıklanan Çözüm Süreci'nin istenilen sonucu vermemesindeki eksikliklerin tespit edilip, bu eksikliklerin bu kez Terörle Mücadele Master Planı'nda tamamlanması, Türkiye'nin terör sorununun üstesinden gelmesine katkı sağlayacaktır.