A Milli Takım ve kulüplerin mentorluğunu yapan Biçer, Spor Okulu antrenörleriyle bir araya geldi
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Gençlik ve Spor Hizmetleri Dairesi Başkanlığı, Spor Psikolojisi, Mental Training ve NLP alanlardaki çalışmaları ile Türk sporuna önemli katkılar sunan Marmara Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu Öğretim Üyesi Prof. Dr. Turgay Biçer’i, Spor Okulu antrenörleriyle buluşturdu. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin hayata geçirdiği ücretsiz Spor Okulları’nın kendisini son derece mutlu ettiğini söyleyen Prof. Dr. Biçer, bu okullardan geleceğin spor adamlarının çıkacağına olan inancını dile getirdi. Spor Okulu antrenörlerine tecrübeleri ışığında önemli tavsiyelerde bulunan Biçer, “Antrenör, sporcunun rol modelidir. Sizlere bu anlamda büyük görev düşüyor” dedi.
SPOR OKULU ANTRENÖRLERİ KATILDI
Gençlik ve Spor Hizmetleri Dairesi Başkanlığı tarafından Kocaeli Uluslararası Gençlik Merkezi’nde düzenlenen söyleşiye, Spor Okulları’nda görev yapan 110 antrenör katıldı. A Milli Takım ile futbol kulüplerinin mentorluğunu yapan Pof. Dr. Biçer, kendine has üslubu ile Spor Okulu antrenörlerine önemli bilgiler verdi.
ANTRENÖR SPORCUNUN ROL MODELİDİR
SPORCUNUZ İLE İLETİŞİME ÖNEM VERİN
Antrenörlerin, sporcuları ile iletişimlerine önem vermeleri gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Biçer, “Çocuklara ilgi gösterirseniz, çocuklar da kendisini size açar. Çocuklar olduğu gibi kabul edilmelidir. Olgular yeteneğe ve davranışa yönelik olmalı ve abartılmamalı. Olumlu pekiştirmeler sık sık kullanılmalı. Eleştiriler; kişiliğe ve kimliğe değil, çözüme ve davranışa yönelik olmalı” dedi.
YETENEK HERKESTE FARKLIDIR ONUR HERKESTE EŞİTTİR
“Çocuklar sözlerden çok davranışlarla öğrenir” diyen Prof. Dr. Biçer, bu aşamada yine önemli tavsiyelerde bulundu. “Hiçbir çocuk diğeri ile kıyaslanmamalı” şeklinde konuşan Biçer, “Spor bir olgu oyunudur. Spor kültürü oluşmadan değerler oluşmaz. Çocuk onuruna dikkat etmeliyiz. Ergenlik döneminde söylenen olumsuz bir söz her şeyden beterdir. Yetenek herkeste farklıdır, onur herkeste eşittir” diye konuştu.
UZUN DÖNEMDE SPORCU YETİŞTİRME MODELİ
İlgiyle izlenen konuşmasında Prof. Dr. Biçer, sporda ödüllendirme modelinin değişmesi gerektiğini anlattı. Prof. Dr. Biçer bu çerçevede, uzun dönemde sporcu yetiştirme modeli hakkında bilgi aktardı. Söz konusu modelin Kanada ve Avusturya’da uygulandığını ve tüm dünyanın giderek bu modeli örnek aldığını kaydeden Prof. Dr. Turgay Biçer, “Bu ülkelerde 6 yaşına kadar spor oyun dönemi içinde ele alınıyor. 6-12 yaş arasında temel beceri eğitimi ve fiziksel gelişim dönemi olarak kabul ediliyor. 12-16 yaş arasındaki, çocuklar teknik, fizik ve psikolojik gelişim açısından değerlendirilerek, antrenman yapma dönemine geçiyor. 16-21 yaş ise yine teknik, fizik ve psikolojik olarak sporcunun kapasite geliştirme dönemi sayılıyor. Yani bu dönemde sporcu kazanmak için idman yapıyor. 21+elit döneminde ise spor; kazanmak için yapılıyor” dedi.
14 YAŞINA KADAR ÇOCUK YARIŞTIRILMIYOR
Uzun dönemde sporcu yetiştirme modeli içinde 14 yaşına kadar çocukların yarıştırılmadığına da dikkat çeken Prof. Dr. Turgay Biçer, “Bunun nedeni çocukların sporu yarış olarak değil zevk olarak görmelerini sağlamaktır. Çocuklar 14 yaşa kadar yarıştırılmıyor ve kazanma sonuncunda da herhangi bir madalya ile ödüllendirilmiyor. Çünkü o yaşta kaybetme diye bir olgu olmamalı. En çok saygı gösteren, en çok eğlenen gibi başarı ölçütleri ile çocuklar yarıştırılmalı” şeklinde konuştu.