Tarihi Suriye zirvesinde taraflar birbirlerine ilettikleri talepleri değerlendirirken, muhaliflerin sözcüsü imzalanacak bir bildiri olmadığını söyledi.
Kazakistan'ın başkenti Astana, iç savaş ülkesi Suriye'deki tarafların buluştuğu barış görüşmelerine ev sahipliği yapıyor. Muhaliflerin sözcüsü, zirvede imzalanacak bir bildiri olmadığını duyurdu.
Türkiye ve Rusya öncülüğünde toplanan zirvenin ikinci gününde muhalefetin askeri kanadı ile Şam rejimi, dün birbirlerine ilettikleri talepleri masaya yatırıyor.
Toplantının ilk gününde, tüm katılımcılar aynı masa etrafında sunumlarını yüzyüze yapmıştı. Böylece, silahlı muhalif kanatla rejim ilk kez bir araya gelmiş oldu.
Ardından muhalifler ve rejim arasındaki görüşmeler dolaylı devam etti. Zirvede Rusya ve BM heyetleri muhaliflerden aldığı talepleri rejim tarafına iletirken, rejimin isteklerini de muhaliflere taşıyor.
Anadolu Ajansı, zirveye katılanların çok sayıda medya mensubunun beklediği Rixos Otel'e basına görünmemek için arka kapıdan girmeyi tercih ettiğini aktarıyor.
SUÇLADILAR ANCAK MASADAN KALKAN YOK
Astana'daki zirvenin ana Gündem maddesi, ateşkesin kapsamlı uygulanması ve yardımların ulaştırılması. Muhalifler, ayrıca İran'ın ülkeye soktuğu Şii milislerin ülkeyi terk etmesini ve 13 bin kadın mahkumun serbest bırakılmasını talep ediyor.
Muhalif heyetin başındaki Muhammed Alluş, açılış konuşmasında, "Rejimin davet ettiği yabancı milislerin varlığı ve Lübnan Hizbullah'ı ve Irak Hizbullah'ı, kanın dökülmesine katkıda bulunuyor ve bir ateşkes ihtimalini engelliyor" dedi.
Rejim adına müzakerelere katılan Beşar el Caferi ise, muhalifleri provokatif ve aşağılayıcı konuşmakla suçladı. Ateşkesin sürekli değil bir süreliğine uygulanmasını isteyen Şam rejiminin temsilcisi, ayrıca Türkiye'ye de ağır suçlamalar yöneltti.
Taraflar birbirlerine karşı suçlamalar yöneltse de, günün sonunda kimse masadan kalkmadı.
Zirveye Türkiye, İran ve Rusya'nın yanı sıra ABD de Kazakistan Büyükelçisi aracılığıyla katılıyor.
Altıncı yılını doldurmak üzere olan iç savaşta 30 Aralık akşamı ilan edilen ateşkes, yer yer ihlaller olsa da ülke çapında uygulanıyor. IŞİD ve El Nusra gibi terör örgütleri ateşkesin dışında tutuluyor.
Türkiye'nin karşı çıkmasıyla terör örgütü PKK'nın Suriye uzantısı PYD/YPG de Astana'ya çağrılmadı.