Güncel

Soğan Gibi oyununun galası yapıldı

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları yeni sezonu açtı. Sezonun ilk oyunu olan Soğan Gibi, gala gösterimiyle seyirciyle buluştu. Yönetmenliğini Bora Seçkin’in yaptığı oyun, Kocaeli’de doğup büyüyen yazar Taner Büyükarman

7 Ekim 2016 Saat: 13:54
Soğan Gibi oyununun galası yapıldı
Soğan Gibi oyununun galası yapıldı

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları yeni sezonu açtı. Sezonun ilk oyunu olan Soğan Gibi, gala gösterimiyle seyirciyle buluştu. Yönetmenliğini Bora Seçkin’in yaptığı oyun, Kocaeli’de doğup büyüyen yazar Taner Büyükarman’ın İzmit’i oyunun merkezine alarak tiyatroyu ve onun üzerinden insan ilişkilerini konu ediniyor

 

Oyunun gala gösterimini Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Zekeriya Özak, Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Ali Yeşildal, AK Parti Kadın Kolları Başkanı Serpil Yılmaz, Kent Konseyi Başkanı Abdullah Köktürk ve tiyatro severler izledi. Genel Sanat Yönetmeni Mehmet Çevik, Şehir Tiyatroları’nın 19’uncu senesinde bugüne kadar 115 oyun oynandığını, yaklaşık 1150 karakter canlandırıldığını söyledi. Oyunun yazarı Büyükarman ise, ‘’Şehir tiyatroların kente anlam katan, bu şehri derinleştiren, bu şehre perspektif katan bir tiyatrodur. Bu şehrin ruhudur” dedi. 

 

SANATIN VE SANATÇININ YANINDA OLACAĞIZ

Başkan Vekili Özak, Büyükşehir olarak kültürel zenginliğimizi arttırmak amacıyla birçok faaliyetlerde bulunuyoruz. Sanatın ve sanatçının yanında olmaya devam edeceğiz. Sizler talep ettikçe bunu geliştireceğiz” şeklinde konuştu.  ‘Soğan Gibi’, hayata dair bağlarını koparıp koparmama tarafında olan insanların tiyatro vasıtasıyla ayağa kalkma serüvenlerini anlatıyor. Oyun, emektar tiyatrocu Mehmet Sermet’in intihar sahnesiyle başlıyor. Beş parasızdır, işini yapamamaktadır ve kendini asmak için ipi bağladığı mutfak tavanı bile çökmüştür. Bu yüzden eski bir silahlabu işi gerçekleştirmeye çalışır. Tam bu sırada eskiden beraber tiyatro yaptığı, 20 yıldır görmediği Demir ve müstakbel karısı Ayşegül onun yanına gelir.

 

DEMİR’LE MEHMET BULUŞTU

Demir, Mehmet’i 20 yıl önce sahnede, oyunun ortasında bırakıp kaçmıştır. Piyasada iş yapmaya başlamış, yapım şirketi kurmuş ve boyundan büyük işlere kalkışıp başına belalar almıştır. Bu sefer başı çok büyük beladadır; hamile olan Ayşegül’le evlenmediği için Şükran ve Çin’de ortak iş yapıp batırdığı mafya babası Abdülselam’ın adamları Ömer ile Sezer peşindedir. Ve kurtuluş yolu olarak da sektöre girdiği kentte, eski ustasıyla yeni bir proje üzerinde çalışıp İzmit’ten Anadolu’ya oradan da Avrupa’ya açılarak tiyatro ile belalardan kurtulmak istemektedir.

 

VATAN YAHUT SİLİSTRE

Oynayacakları oyun Vatan Yahut Silistre’dir. Ekibe Mehmet’in daha önce İzmit’te beraber çalıştığı İbrahim ve Sadık, Demir’in İstanbul’da yapımcıyken yanında çalışan amatör ama kendilerini taşrada olduğundan daha kıymetli zanneden Erinç ve Asu, Demir ve Mehmet’in yıllar önce tanıdığı ve beraber iş yaptığı, kariyerinin en verimsiz günlerini yaşayan ve eski günlerine dönmek isteyen Semiramis katılır. Oyunun belirlenmesi, rol dağılımı ve mizansenler konusunda sıkıntılar yaşansa da Mehmet hepsini bir amaç için toplar ve provalara başlarlar.

 

İZMİT’TE SAKLANIR

Nüfusu bir buçuk milyondan fazla olsa da İstanbul’dan gelenler için İzmit küçük bir kenttir. Küçük kentte saklanmak kolay değildir. Şükran ve Ömer-Sezer’in Demir’i bulması bu yüzden zor olmaz. Fakat korkuları oyunu çıkarmalarına engel olmaz. İlk sahnede ortaya çıkan silah bir türlü patlamaz, patlaması gereken silahlar bozuk çıkar. Bu da her oyun karakterinin bir şansının daha olduğuna, var olmasının nedeni olan şeyi gerçekleştirmedikçe yaşamı terk etmenin saçma olduğuna delalet etmektedir.

 

TİYARTO YAPARLAR

Şükran ve Ömer-Sezer, İbrahim’in falsolarıyla vardıkları noktadan uzaklaşmış gibi yaparlar. Onlar da ortada dolaşan pis kokunun farkında olarak geri dönerler. Suçu olan-olmayan herkes, kötülerin gözünde değersizdir. Şükran’ın derdi kızını korumaktır ama Ömer ile Sezer’in derdi, bağlı olduğu pis işler yapan adamın hesabına çalışıp, ayağına batan dikenleri temizlemektir. Demir’in yanında yaş da yanacak gibi görünüyorken bir anda zalimin zulmüne karşı çıkılır ve tek yapmak istedikleri şeyi yaparlar: Tiyatro.

 

Oyun adı

SOĞAN GİBİ

Yazan

TANER BÜYÜKARMAN

Yönetmen

BORA SEÇKİN

Yönetmen Yardımcısı

MELTEM ÖZSAVAŞ

Dekor tasarımcısı

DUYGU ÇAKIR

Kostüm tasarımcısı

DUYGU ÇAKIR

Işık tasarımcısı

CAFER YİĞİTER

Beste

ALİ OTYAM

Dramaturg

SEVİL KOÇ

Ses Tasarım

MEHMET CEBE

Görsel Tasarım

SERKAN AKTÜ

 

Oynayanlar :

Mehmet                     : Serhat Güzel

Demir                         : Levent Muratoğlu

Semiramiz                : Emel Pala

Ayşegül                     : Çiğdem Sarıhan

İbrahim                      : Taylan Ertuğrul

Asu                            : Cansu Cengiz Mengüç

Şükran                      : Işık Öztorun

Erinç                          : Ozan Şahin

Sadık                         : Tekin Ezgütekin

Sezer                         : Cemal Aldıç

Ömer                          : Ufuk Tuncer

Yerel Sponsor          : Bülent Baytar

 

Sahne Amiri

FATMA YILMAZ

Asistan

AHMET KAYA - CANSU CENGİZ

Işık kumanda

ADEM KARATAŞ

Suflör

AHMET KAYA

Ses kumanda

MEHMET CEBE

Aksesuar

SAVAŞ AYDOĞDU

Sahne terzisi

HATİCE KILIÇ – SEZAİ ÇAKMAR-LÜTFİYE GÜLENER

Kuaför – makyaj

GÜLAY TURAN

Sahne teknisyenleri

MURAT GÜN – YÜKSEL KIZILCIK – SELÇUK ONAT

Video Montaj

DİLARA TOSUNOĞLU

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Gölge Gazetesi, Kocaeli Haber, Gebze Haber, Darıca Haber, Dilovası Haber, Çayırova Haber, Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑