İran ile S.Arabistan arasındaki krizi değerlendiren uzmanlar gerilimin temel nedeninin vekalet ve mezhep savaşı olduğunu belirtiyor.
Suudi Arabistan’ın Şii din adamı Ayetullah Nemr Bakır en-Nemr ve 46 kişiyi idam etmesinin ardından İran ile S.Arabistan arasında kopan ipleri uzmanlar değerlendirdi. Müslüman coğrafyanın kan gölüne döndüğünü belirten uzmanlar gerilimin bölgedeki tedirginliği daha da artıracağını dile getirdi.
BATI SİLAH SATMAK İÇİN KULLANIR
Ankara Strateji Enstitüsü (ASE) Başkanı Prof. Dr. Mehmet Özcan, “Ortadoğu’daki mezhep savaşı bir boyutu ile vekalet savaşı olarak devam ediyor. Sıcak bir çatışma olacağını düşünmüyorum ancak Suriye ve Yemen üzerinden tarafların pozisyonlarını güçlendirerek tabiri caizse kendi topraklarının uzağında daha net bir şekilde o vekalet savaşlarını sürdüreceğini düşünüyorum. Ama bu gerilim kısa sürede ortadan kalkmaz, çok kolay değil. Olası bir savaşta silah satmak için ABD, İsrail, İngiltere, Rusya, Fransa bu gerilimi körükleyebilir. Burada akılcı olması gereken Müslüman toplumlar” dedi.
SAVAŞ OLMA İHTİMALİ ZAYIF
Başkent Üniversitesi Stratejik Araştırmalar Merkezi’nden Uzman Ercan Çitlioğlu, iki ülke arasındaki gerilimin uzun süreden beri devam ettiğini belirterek şu ifadeleri kullandı:“Mezhep farklılıklarından dolayı iki ülke arasındaki rekabetçi gerginlik çok uzun süredir devam ediyor. Özelikle Yemen ve Suriye’ye baktığımızda bir gerginliğin çıkması şaşırtıcı değil. Bu gerginliğin bir savaşa dönüşeceğini düşünmüyorum.Ancak bunun elbette Yemen, Suriye ve Irak’ta bir takım yansımaları olacaktır. Tabi bu olay mezhep çatışmasını daha da keskinleştirecektir. Özellikle Körfez ülkelerinde bulunan Şii nüfusun olduğu yerlerde gerginliklerin yaşanacağını tahmin ediyorum.”
BÖLGESEL AKTÖR OLMA KAYGISI
Hitit Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Hilmi Demir ise “Bu olay İki ülkenin Ortadoğu’da güç ve bölgesel aktör olma kavgasını yansıtıyor.
Suud Sünniliği, İran da Şiiliği tek tipleştirmek istiyor. Suudilerin mezhebi Hanbeli Selefiliktir. İran’ın mezhebi ise İmamiyye Şia’sı Veleyet-i Fakih ekolüdür. Suudiler Selefiliğin tüm Sünnileri, İran ise velayet- fakih ekolünün tüm Şiileri temsil etmesini istiyor. İkisi de liderlik istiyor. İkisi de yayılmacı ve misyoner bir dindarlık anlayışını destekliyor. İslam dünyası içinde kurdukları eğitim ağlarıyla kendi mezheplerini ve ideolojilerini yayıyorlar” ifadelerini kullandı.
TÜRKİYE'DEN İTİDAL ÇAĞRISI
Dışişleri Bakanlığı, Suudi Arabistan ile İran arasındaki krizin üçüncü gününde bir açıklama yayınladı. Açıklamada Suudi Arabistan’daki idamlara değinilmezken İran’daki Suudi diplomatik misyonlarına saldırıların “kabul edilemez” olduğu belirtildi. Hükümet sözcüsü Numan Kurtulmuş ise bakanlar kurulunun ardından Suudi Arabistan’a da “siyasi idam” uyarısı yapmıştı. Dışişleri Bakanlığı açıklamasıyla ayrıca her iki tarafı tehdit dilini bir kenara bırakıp diplomasi diline dönmeye çağırdı.