Kartepe Zirvesi-2019’da şehir kimliğinin oluşturulmasında yerel görüşlerin önemine verilen örnekler eşliğinde değinildi.
Bu yıl “Kentçilik ve Mutlu Şehir” temasıyla toplanan Kartepe Zirvesi-2019, Ara Güler Salonunda “Şehir Kimliği” akademik oturumuyla devam etti. Katılımcıların yoğun ilgi gösterdiği akademik oturumda, konuşmacılar kent kimliği ve akıllı şehirler üzerine bilgi aktardı.
KENT KİMLİĞİNİ TANIMLAMAK KOLAY DEĞİL
Kent kimliği üzerine konuşan Doç. Dr. Alim Arlı, “Kimlik konusu zor bir konu, şehirle birlikte daha da zorlaşmakta. Uzman olarak kent ve kimlik kavramlarını tanımlamak çok kolay değildir. Tarih boyunca kentler zaman ve mekan boyutlarının yansımaları olmuştur. Politika kentleri birbirinden ayıran bir boyuttur. Sadece izlenime dayanarak kent kimliği hakkında konuşmak zordur. Eskiden kent kavramı ve kimliği üzerine objektif söylemler öne çıkarken, yeni dönem kent çalışmalarında yerel görüşler daha önem kazanmıştır” şeklinde konuştu.
TAŞKENT VE KARS ÖRNEKLERİ
Kent kimliği araştırmalarının birçok farklı boyutunun olduğunu belirten Doç. Dr. Ayşe Çolpan Yaldız, “Taşkent ve Hegemon Güç” sunumunda günümüz Özbekistan’ın başkenti olan, Çarlık Rusya’sının Orta Asya’daki merkezi konumundaki Taşkent’le ilgili örnekleri sıraladı. Kent kimliği kavramını Kars üzerinden anlatan Doç. Dr. Cengiz Atlı, ülkemizdeki ilk planlı şehirlerden biri olduğunu ifade etti. Kazakistan’daki şehir kimliği ve akıllı şehir projeleri üzerine konuşan Dr. Elmira Gumilev, Sovyet modelinde güçlü bir merkezi yapı, zorlayıcı uygulamalar ve insan yaşamını dikkate almayan bir şehirleşme olduğunu aktardı.