Psikiyatrist-yazar Kemal Sayar, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği Sıfır Atık Festivalinde ‘’Daha Az Tüketerek Daha Mutlu Yaşamak’’ konul özel oturuma katıldı. Akçakoca Salonunda yoğun katılımlı bir topluluğa seslenen Sayar, ‘’Televizyonla
Büyükşehir’in Sıfır Atık Festivaline katılan psikiyatrist-yazar Kemal Sayar, insanın yeryüzünde kendini tek efendi olarak görmekten vazgeçmesi gerektiğini söyledi
Kaynakları sınırsızca tüketmek istiyoruz. Bu bizi adaletsiz bölüşümün çoğaldığı, temiz suya erişemediğimiz, müreffeh kesimlerin dünya kaynaklarını oburca tükettiği bir döneme götürüyor. Bize çölleşen bir dünya bırakıyorlar. Kaynaklar sınırsızca talan ediliyor. Doğaya saygıyı kaybediyoruz. Doğayı bize bahşedilmiş bir emanet olarak görmek yerine yağmalanacak bir hammadde deposu gibi görüyoruz. Bu yüzden insan kaynakları tüketiyor. Bu da bizi ekolojik bir felakete yaklaştırıyor’’ dedi.
İYİ İNSANLARIN ZİYARET EDİLMEMİŞ TÜRBELERİ VARDIR
2050’li yıllarda Anadolu’nun ortasına kadar hatta Karadeniz’e kadar bir çölleşme beklendiğine değinen Sayar, ‘’Bu ekolojik felaketi biz kendi ellerimizle hazırladık, sanayileşmiş batı dünyası hazırladı. Düşündüğümüz zaman öncelikle reklamcılık endüstrisinin bizi kolay kandırdığı yerlerde dikkatli olmamız gerekiyor. Kendimizi iyi hissetmemiz satın aldığımız bir ürüne bağlı değildir. Hepimizin cebinin şişkin olması gerekmiyor. Kimsenin bilmediği iyilik eylemleri yapabiliriz. İyi insanların ziyaret edilmemiş türbeleri vardır diyor bir yazar’’ ifadesini kullandı.
YERYÜZÜNDE KENDİMİZİ TEK EFENDİ GÖRMEYELİM
‘’Denizlere o kadar büyük atık seli boşaltıyoruz ki pek çok deniz canlısı o naylonları yutarak boğulup ölüyor’’ diyen Sayar, ‘’Yeryüzünde kendimizi tek efendi gördüğümüz anlayıştan yeryüzüne ve yeryüzünde yaşayanlara merhamet duyduğumuz bir anlayışa geçmek zorundayız. Bunun için de onu kirletmemiz, yok etmemiz gerekiyor. Çocuklarımıza çevre bilincini ve çevre sevgisini aşılamamız lazım. Kendimize saygı duymak için, ben bu dünya için bir şeyler yaptım demeliyiz. Gerçek erdemliler kâfi demeyi bilenlerdir. Buna gerçekten ihtiyacım var mı diye sormalıyız. Elimi yıkarken abdest alırken o suyun boşuna akmasına göz yummamalıyım. Başkası kirletiyorsa ben de kirletebilirim diye düşünmemeliyiz. Çok büyük çevresel olaylar oluyor. Böcek türleri azalıyor. Oysa böcekler doğanın yaşaması için çok önemli. Kâinatta hiç bir şey boşuna yaratılmamış’’ açıklamasını yaptı.