Bölgeye son bir yılda düşen yağış miktarı yaklaşık yüzde 50 azaldı. Daha önce sadece Sakarya’nın içme suyu ihtiyacının karşılandığı gölden, geçen yıl Temmuz ayından itibaren Kocaeli Büyükşehir Belediyesi de su çekmeye başladı. Bazı sanayi kuruluşlarının da su çektiği gölde su seviyesi belirgin bir şekilde düşmeye başladı.
GÖLÜ BESLEYEN DERELER KURUDU
Bu arada gölü besleyen 14 derenin 10’u kurudu. Diğer 4 deredeki su miktarı ise çok azaldı. Ayrıca sadece Sapanca ilçesi sınırları içinde 30 su fabrikası bulunuyor ve bunların tesisleri de gölü besleyen kaynaklar üzerinde bulunuyor. Yağış olmaması nedeniyle göle yeterli su girmemesi, besleyen kaynakların kuruması ve sürekli su çekilmesi nedeniyle bir ay önce 30.00 koduna kadar çıkan su kodu 29.00’a kadar düştü. Bu seviye de tehlike sınırı olarak kabul ediliyor.
SU KAYAĞI TESİSLERİ TARLA OLDU
Bir yıldır sık sık gündeme getirilen göldeki çekilme gözle de görülür şekilde devam ederken, sahil şeridindeki iskeleler tamamen açıkta kaldı. Gölün, Kocaeli’ne bağlı Kartepe İlçesi sınırları içinde kalan ve belediyenin işlettiği, su kayağı yapılan Sukay Park alanı da şimdi tarlaya dönüştü. Bundan iki yıl önce kablolu su kayağı şenliği düzenlenen tesisin bulunduğu alanda şimdi hiç su olmadığı gibi, tesisin önü de kısmen bataklık ve sazlık oldu.