Güncel

Rusya-Ukrayna Savaşı: Savaşın Sorumlusu Rusya

BAREM’in global ortağı WIN Grubu ile yaptığı araştırma gösteriyor ki; Dünya, Rusya-Ukrayna savaşının sorumlusu olarak Rusya’yı görüyor ve Ukrayna’nın barış için yeterince çaba gösterdiğini düşünüyor. Savaşın ne zaman biteceğine dair tahminini belirte

30 Mayıs 2022 Saat: 13:57
***Rusya-Ukrayna Savaşı: Savaşın Sorumlusu Rusya***
Rusya-Ukrayna Savaşı: Savaşın Sorumlusu Rusya

Rusya-Ukrayna savaşı için kim, ne düşünüyor?

 

 

BAREM’in global ortağı WIN Grubu ile yaptığı araştırma gösteriyor ki; Dünya, Rusya-Ukrayna savaşının sorumlusu olarak Rusya’yı görüyor ve Ukrayna’nın barış için yeterince çaba gösterdiğini düşünüyor. Savaşın ne zaman biteceğine dair tahminini belirtenlerin yarısından fazlası ise 2022 yılına işaret ediyor.

BAREM, global ortağı WIN International ile birlikte 24 ülkede 21.498 kişinin katılımıyla, 24 Şubat’tan beri dünya gündeminin ilk sıralarında yer alan Rusya-Ukrayna savaşı ile ilgili çeşitli konularda bir araştırma gerçekleştirdi. Araştırma sonuçlarına göre dünyada çoğunluk savaştan Rusya’yı sorumlu tutuyor ve barış için uğraşan tek ülkenin Ukrayna olduğu düşünülüyor.

Savaşın sorumlusu Rusya

Araştırmaya katılan 24 ülkedeki nüfusun neredeyse üçte ikisi (%64), Ukrayna'daki savaştan Rusya'yı sorumlu tutuyor. Bu algı dünyada bölgelere göre farklılık gösteriyor. Avrupa (%75), Amerika (%65) ve Asya Pasifik (%63) bölgeleri Rusya'yı savaşın sorumlusu olarak görürken, MENA bölgesinde görüşler dağınık. Bu bölgede savaşın başlamasına neden olan taraf nüfusun %30’una göre Rusya, %26’sına göre ise ABD. Finlandiyalıların neredeyse tamamı (%98) Rusya’yı suçlarken, Sırplar savaşın sorumluluğunu Rusya’dan (%19) çok ABD (%46), NATO (%36) ve Ukrayna’ya (%22) veriyorlar.

Türkiye ise tek bir taraf yerine, Rusya (%39) ve ABD’nin (%35) yanı sıra Avrupa ülkeleri (% 24) ve NATO’yu da (%22) savaşa neden olmakla suçluyor. Üstelik Ukrayna’yı da tam anlamıyla masum görmüyor. Nüfusun %16’sı savaş nedeniyle Ukrayna’yı suçlarken üst sosyoekonomik grup (%26), öğrenciler (%25), üniversite ve üzeri eğitimliler (%24), erkekler (%22) ve tam zamanlı çalışanlar (%21) arasında bu oran yükseliyor.

Savaşı sonlandırma çabaları yalnızca Ukrayna’dan geliyor

Öte yandan, yalnızca Ukrayna, savaşı durdurmaya yardımcı olmak için yeterince çaba gösteren taraf olarak algılanıyor. Gerçekten de 24 ülkedeki katılımcılar Rusya (%67), NATO (%55), Çin (%46), ABD (%45) ve Avrupa ülkelerinin (%42) çatışmayı sona erdirmek için ellerinden geleni yaptıklarına inanmıyorlar. En yüksek orana sahip ülkelerde ise; Finlandiyalıların %82’si Ukrayna’nın, Sırpların %20’si Rusların savaşı durdurmak için yeteri kadar çabaladıkları kanaatindeler.

Türkiye’de görünen tablo, 24 ülke toplamına benziyor. Toplumun yaklaşık yarısı (%48) Ukrayna’nın barış için yeterince çaba gösterdiğini düşünürken, Rusya (%56), ABD (%56), Avrupa ülkeleri (%55), NATO (%53) ve Çin’in (%51) çatışmayı sona erdirmek için ellerinden geleni yapmadıkları düşüncesi hakim. Türkiye’de ayrıca Türkiye’nin barışa katkı çabaları da soruldu. Nüfusun %61’i Türkiye’nin barış için yeteri kadar çabaladığını düşünüyor. Ev kadınları (%70), orta alt sosyoekonomik statü sınıfı (C2 - %67) ve ilk öğretim mezunları (%65) arasında bu oran daha yüksek.

Savaşın 2022’de bitmesi bekleniyor

Araştırma kapsamında, görüşülen kişilerden savaşın ne zaman biteceği tahminleri de alındı. 24 ülkede insanların %39’unun bu konuda bir fikri yok. Soruya cevap verenlerin %57’si savaşın 2022 yılında biteceğini öngördü.

Türkiye’de savaşın bitimiyle ilgili bir tahmini olmayanların oranı (%49) daha yüksek. Cevap verenlerin yarısı (%49) savaşın 2022 yılında biteceğini düşünüyor.

Savaş konusunda haber alınan kaynaklara güvenilmiyor

Dünyada insanlar kendi medyalarından aldıkları savaş haberlerinden pek emin olamıyorlar. Bu haberlere güvenenlerin (%44) ve güvenmeyenlerin (%45) oranları benzer. Haber alınan diğer kaynak kamu yetkilileri. İnsanlar oradan aldıkları haberlerin kalitesine daha da az güveniyorlar. Güvenenlerin oranı %41 iken %48’i güvenmediğini ifade ediyor.

Türkiye’de medyaya bakış dünya ortalamasıyla benzer. Medyanın savaş haberlerine güvenenlerin oranı %42, güvenmeyenlerin oranı ise %43. Diğer taraftan Türk halkının yüzde 36’sı kamu yetkililerine güvenirken, güvenmeyenlerin oranı ise %45.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Gölge Gazetesi, Kocaeli Haber, Gebze Haber, Darıca Haber, Dilovası Haber, Çayırova Haber, Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑