Güncel

Reçetesiz antibiyotik kullanmayın!

Son yıllarda yaygın hale gelen gereksiz antibiyotik kullanımı üzerine açıklamalarda bulunan Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Op. Dr. Şenol Ergüney halkı uyararak, “Hekim reçetesi dışında antibiyotik kullanmayın” uyarısını ya

26 Ocak 2017 Saat: 13:07
Reçetesiz antibiyotik kullanmayın!
Reçetesiz antibiyotik kullanmayın!

EN KÖTÜ BİZİZ

Akılcı Antibiyotik Kullanımı Lansman Toplantısı, geçtiğimiz gün Ankara’da gerçekleştirildi. Toplantıda yeni çalışmalar hakkında bilgi veren Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ, Türkiye'de ve dünyada yaygınlık gösteren gereksiz antibiyotik kullanımına değindi. Prof. Dr. Akdağ, “Antibiyotik kullanımında OECD ülkeleri arasında en kötü durumdayız. Ülke olarak bunun üstesinden geleceğiz. Hasta, antibiyotik kullanmadan önce doktoru ile görüşmeli. Hastalar, doktorları antibiyotik yazmaya zorlamamalı. Antibiyotik ateş düşürücü değil. Polikliniğe başvuran her 3 hastadan biri antibiyotik kullanıyor. Bakteri kaynaklı hastalıkta antibiyotik kullanılır ancak virüs kaynaklı hastalıklarda antibiyotik kullanılmaz” dedi.

% 50’DEN FAZLASI…

İlimiz kamu hastanelerinde akılcı ilaç kullanımı konusunda yapılan çalışmalarla ilgili olarak ise Kocaeli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Op. Dr. Şenol Ergüney bilgi verdi. “Sağlık Bakanlığı önderliğinde ülke çapında başlatılan akılcı antibiyotik kullanımı çalışmalarının ilimizdeki devlet hastanelerinde etkin bir şekilde uygulanması için gerekli çalışma ve bilgilendirici çalışmaları yapıyoruz” diyen Op. Dr. Ergüney açıklamasının devamında şunları kaydetti: “Dünya Sağlık Örgütü’ nün tahminlerine göre, ilaçların yüzde 50’sinden fazlası uygun olmayan şekilde sağlanmakta, reçetelenmekte veya satılmaktadır. Tüm hastaların yarısının da ilaçlarını doğru şekilde kullanmadığı tespit edilmiştir.

TEDAVİDE YERİ YOK

Dünya Sağlık Örgütü, bu konuda toplumları uyarmakta ve antibiyotik direncinin artık küresel bir tehdit oluşturduğunu belirtmektedir. Gelecek hepimizin geleceği olduğuna göre geleceğin sorumluluğu da hepimizin olmalıdır. Antibiyotik direnciyle mücadelede herkese büyük sorumluluk düşmektedir. Hastalarımız daha önce fayda gördükleri antibiyotikleri tekrar aynı hastalığa maruz kalsalar bile hekim reçetesi dışında kullanmamaları gerekiyor. Özellikle grip ya da nezle gibi virüslere bağlı solunum yolu enfeksiyonlarında ise antibiyotiklerin tedavide yeri asla yoktur. İdeal antibiyotik kullanımı için doğru tanı sonrası doğru antibiyotik, en uygun yoldan, etkin dozda, optimum aralıklarla uygun süreyle verilmelidir.

DOĞRU KULLANILMALI

Doğru antibiyotik kullanımı için, mikrobiyolojik olarak kanıtlanmış bakteriyel bir enfeksiyonun varlığı mutlaka sorgulanmalıdır. İlimizdeki tüm hastanelere akut üst solunum yolu enfeksiyonlarında doğru tanı ile antibiyotik kullanımı sağlamak için hızlı beta tanı testleri alınmış, konu ile ilgili çocuk hastalıkları, KBB ve dahiliye uzmanlarına eğitim verilerek kullanıma başlanmıştır. Unutmayalım ki antibiyotikler; ateş düşürmez, ağrı dindirmez, virüslere bağlı enfeksiyonları tedavi edemez. Yaygın ve yanlış kullanıldığında ise hızla direnç gelişen antibiyotik, esas etki beklediğimiz bakterilerin neden olduğu enfeksiyonların tedavisinde de etkisiz hale gelir. Antibiyotiği doğru dozda ve doğru şekilde kullanmalıyız.

EKİPLER OLUŞTURULDU

İlimiz kamu hastanelerinde gereksiz yere antibiyotik kullanımının önüne geçmek için sağlık tesislerimizde bilinçlendirici çalışmalar yürütülmektedir. Hizmet kalite standartları gereğince hastanelerde akılcı ilaç kullanım ekipleri oluşturulmuştur. Tüm sağlık çalışanlarımıza akılcı ilaç, farmakovijilans, advers etki ve bildirimi konularında eğitimler yapılmaktadır. Eğitimlerde alınan bilgilerin uygulanıp uygulanmadığı kontrol edilmektedir. 2016 yılında Derince Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile İzmit Seka Devlet Hastanesi’nde ‘Akılcı İlaç Kullanımı Danışma Merkezi’ kuruldu.


 

Gölge Gazetesi, Kocaeli Haber, Gebze Haber, Darıca Haber, Dilovası Haber, Çayırova Haber, Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑