Rusya'nın Türkiye'ye karşı uyguladığı yaptırımlar, zamlarla birlikte alım gücü düşen Rus halkını da zor duruma sokuyor.
Yeni yılda Rusya tarafından Türkiye'ye uygulanan ambargoların, ülkede yeni bir enflasyon dalgası yaratarak, alım gücü düşen Rus halkını daha da zor durumda bırakması bekleniyor.
Rusya hükümeti, Türk hava sahasını ihlal eden Rus uçağının düşürülmesi nedeniyle Türkiye'den ithal edilen ve ağırlıklı meyve ve sebze ürünlerini hedef alan 17 çeşit ürünün alımını 1 Ocak 2016 itibarıyla durdurdu.
Türkiye'ye yönelik yaptırım kararının Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından 28 Kasım'da imzalanmasından bu yana domates fiyatları yüzde 16, salatalık fiyatları yüzde 14,3 yükseldi.
TARIM İŞÇİLERİ DE ZARARA UĞRAYACAK
Uzmanlar, Türkiye'ye uygulanan gıda ambargosunun enflasyon rakamlarına katkısının ise önümüzdeki dönemde 0,5 - 1 puan olabileceğini ifade ediyor. Uluslararası müşterilerini kaybeden ve bazı ürünlere erişimi engellenen Rusya'daki tarım işçilerinin de zarara uğrayacağı belirtiliyor.
ENFLASYON YÜKSELDİ
Rus ekonomisi için bir başka problem kaynağı enflasyon ise Rusya İstatistik Kurumunun (Rosstat) açıkladığı verilere göre 2015'te 12,9 seviyesine yükseldi. Rus Alfa Bank yetkilileri, Rusya'da perakende fiyatlarının 2016'da yüzde 8 artacağı tahminini, Türkiye'ye yönelik yaptırımlar nedeniyle yüzde 10'a revize etti.
RUSYA EKONOMİSİ KÜÇÜLÜYOR
Dünya Bankası da yayımladığı raporda, 2015'te yüzde 3,8 küçülen Rus ekonomisinin bu yıl da yüzde 0,7 küçüleceğini öngördü.
Rusya'daki yaşam standartları düşerken, Putin'e destek artıyor
Söylemlerinde, geçtiğimiz yıllarda Batılı ülkeler ile Ukrayna'yı, şimdi de Türkiye'yi "hedef" gösteren Devlet Başkanı Putin'e özellikle milliyetçi kanattan destek artarken, Rusya'daki yaşam standartları konusunda ise olumsuz tahminler gelmeye devam ediyor.
YOKSULLUK ORANI YÜZDE 16'YA ÇIKIYOR
Dünya Bankası ve Rus hükümetine bağlı araştırma merkezi RANHIGS'e göre, resmi yoksulluk oranının Rusya'da bu yıl son 11 yılın en yüksek düzeyi olan yüzde 16'ya çıkması bekleniyor. Ülke nüfusunun yakın gelecekte çoğunluğu emekliler ve öğrenciler olmak üzere, yüzde 30 - 50'sinin yoksulluk şartlarında yaşayabileceği uyarısı yapılıyor.
Rus Federal İstatistik Bürosunun tahminlerine göre de nüfusun gerçek ücret rakamları 2015'te yüzde 10,9 düştü. Uzmanlar, perakende fiyatlardaki artışın da eklenmesiyle ülkedeki alım gücünün daha da düşeceği uyarısında bulunuyor.
PUTİN'E DESTEK YÜZDE 89'LARDA
Öte yandan Rus devletine bağlı VTsIOM araştırma şirketine göre, Putin'e halk desteği yüzde 89'a yükselirken, Rus ordusuna destek de bu yılın başında yüzde 75 iken, şu anda yüzde 83 seviyesine çıktı.
AMBARGOLAR RUSYA'YI VURDU
Putin, Ukrayna'daki faaliyetleri nedeniyle ABD ve AB tarafından ülkesine uygulanan yaptırımlar nedeniyle 2014'te karşı yaptırım kararı almış, söz konusu bölgelerden belirli gıda ürünlerine ambargo uygulamıştı. Batıya yönelik ambargolar neticesinde Rusya'daki gıda ürünlerinin fiyatlarında benzer bir artış yaşanmış, petrol fiyatlarındaki düşüşün de etkisiyle Rus rublesinin hızla değer kaybetmesi sonucu ülkede alım gücü azalmıştı.