Büyük Türk Müzecisi ve Ressamı Osman Hamdi Bey’in Gebze Eskihisar Mahallesi’nde bulunan evi ve müzesi bakımsızlıktan yıkılmaya başladı
Büyük Türk Müzecisi ve Ressamı Osman Hamdi Bey’in 1884 yılında planını kendisinin çizdiği ve bugün müze olan köşkünde, bakımsızlıktan çatının yıkılmaya başlandığı görüldü. Planları Osman Hamdi Bey tarafından çizilen ve Fransız mimarisinden etkilenen köşkün yapı malzemelerinin birçoğu yurt dışından getirilmişti. Köşk, Birinci Dünya Savaşı’nda karargah komutanının emrine, daha sonra Kurtuluş Savaşı’nın belli dönemlerinde Mustafa Kemal ve İsmet İnönü’ye tahsis edilmişti. 1966 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından kamulaştırılan köşk, müze haline getirildi.
26 YIL KULLANMIŞTI
2006 Yılında Bakanlığın bir protokol ile Müzeyi Kocaeli Büyükşehir Belediyesine devretmesinden sonra belediye, müzenin içindeki dekorasyonu perde, mobilya, örtü dönem özelliklerine uygun olarak hazırlattı. Osman Hamdi Bey’in kişisel eşyaları da getirilir ve resim çalışmalarının bire bir örnekleri salonlara yerleştirildi. Aradan geçen bunca zamandan sonra vatandaşların fotoğraf çektirmek için gittikleri yerlerin başında gelen köşkün bakımsızlıktan çatısının bir kısmının yıkıldığı görüldü. Osman Hamdi Bey 26 yıl boyunca yaz aylarını geçirdiği köşkte Türk resminin en meşhur ve en pahalı tablosu olan ‘Kaplumbağa Terbiyecisi’ gibi ünlü tablolarını çizmişti.