Milli Eğitim Müdürlüğü ve KOÜ işbirliğinde yapılan ODAK Projesi ile ortaöğretimdeki başarının önündeki engellerin kaldırılması ve problemlerin çözümü sağlanacak. Proje kapsamında 35 bin kişi ile yapılan görüşmenin ardından
İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Kocaeli Üniversitesi İşbirliği ile ortaöğretimde başarıyı artırmak amacıyla yaptığı Ortaöğretim Değerleme ve Akreditasyon 2. Faz projesinin (ODAK) Lansman toplantısı Valilik Kocaetepe konferans salonunda gerçekleştirildi. Vali Hasan Basri Güzeloğlu, koü Rektörü Prof. Dr. Sadettin Hülagü ve İl Milli Eğitim Müdürü Fehmi Rasim Çelik’in katıldığı toplantıda projenin amaçları ortaya koyuldu. MARKA’dan destek olan proje ile ortaöğretim kurumlarında başarının önündeki engellerin tespiti ve bu engellerin kaldırılması ile ilgili çalışmalar gerçekleştirilecek. 18 Ağustos’ta başlayan proje 18 Kasım’da sona erecek.
PROBLEMLER TESPİT EDİLECEK
Proje, bölge açısından kritik öneme sahip araştırma ve planlama çalışmaları kapsayarak bölge potansiyelini ortaya çıkarılmasına yönelik, fizibilite, araştırma, istatistik, veri ve analiz çalışmalarını kapsayacak. ODAK projesi aynı zamanda 2014-2023 Doğu Marmara Bölge Planı taslağına belirlenen hedef ve stratejilerle uyumlu kalkınma çabalarına önemli katkılar sağalacak eğitim faaliyetlerini kapsıyor. İl genelinde ortaöğretim kurumlarının mevcut durumlarının saptaması, gelişim ihtiyaçlarının tespit edilmesi, buna yönelik olarak evrensel ölçütler doğrultusunda okul başarısının önündeki engellerin tespit edilmesi ve bunların çözüme yönelik çalışmalar yapılacak.
4 BİN 400 EĞİTİMCİ EĞİTİLECEK
Program çerçevesinde Milli Eğitime s-bağlı tüm eğitim kurumlarında 7-11 Eylül tarihleri arasında eş zamanlı eğitim çalışması yapılacak. çeşitli üniversitelerden 19 Profesör, Doçent ve Yardımcı Doçentin vereceği eğitimlerde 4 bin 400’ün üzerinde eğitimciye eğitim verilecek. Eğitimler, Yunus Emre Kültür Merkezi, KSO, Gebze Osman Hamdi Bey Kültür Merkezi, Sabancı Kültür Merkezi, Süleyman Demirel Kültür Merkezi, Ahmet Elginkan Mesleki Eğitim Merkezi, Cahit Elginkan Lisesi ve Uluslar arası Gençlik Merkezi’nde verilecek.
35 BİN KİŞİYE ULAŞILDI
Proje ile ilgili bilgi veren İl Milli Eğitim Müdürü Fehmi Rasim Çelik, amaçlarının okullarda sadece ana derslerin değil, yaşam becerilerini artıran çalışmalar yapmak olduğunu kaydetti. 101 kişiden oluşan 13 ekibin 170 okula giderek, 3 bin 249 öğretmen olmak üzere toplam 35 bin kişiyle görüşme yapıldı. Görüşmelerde okulların fiziki yapıları da gözden geçirildi. Tüm çalışmalar bizim kendi personelimizle yapıldı. Yapılan bu çalışmalar projenin ilk etabıydı. Şimdi ikinci etabı olacak. 14 üniversiteden 19 akademisyenin desteği ile seminerler yapılacak” dedi.
DEĞİŞİMİ EĞİTİMCİLER YAPACAK
Eğitimin önemine değinen Vali Hasan Basri Güzeloğlu, “Bilmek her zaman en önemli erdemdir. Okullar çocuklarımızın eğitimi için bir zenginliktir. İnsanın geleceğini etkileyen en önemli güç merkezidir. Okul müdürlerimiz, okullardaki öğretmenlerimiz değişimi sağlayacak en önemli ve etkili rol modellerisiniz. Hepimiz ve hepiniz böylesi etkilenmelerden kazanımla gelen o günün öğrencileri, bugünün bireyleriyiz. Büyük hedefleri isterken halkımız, bunun en önemli etkenleri siz öğretmenler olacaksınız. Bu süreci sizlerle birlikte en iyi ve en güzel şekilde gerçekleştirmek istiyoruz.
MESELE SADECE SINAVLAR DEĞİL
Kesin ve emin adımlarla başarıya ulaşmak istiyoruz. son dönemlerde yaşanan değişim baş döndürücü bir şekilde sürüyor. Bu süreçte ya etkilenen, ya da etkilenen ve yapan olacaksınız. Bunun temeli de bilgiyi değer haline dönüştürmektir. Teknolojik olarak yararlandığımız her şey belirleyici etki yaratmaktadır. Milli eğitim Müdürlüğümüzün yaptığı çalışma ile sizlerden bu dönüşümü sağlamanızı istiyoruz. meseleyi sadece sınavlardaki başarıdan değil, insan yetiştirme üzerinden değerlendiriyoruz. Değerler üzerinden yetişen bireylerin doğru yolu bulacağına inanıyoruz. Türkiye’nin en büyük gücü olan genç insan gücünün ancak bu şekilde büyük dönüşümü sağlayacağına inanıyoruz.
OKULLARDA SADECE DERS VERİLMEZ
Eğitim her zaman bizim birincil konumuz olarak önümüzde olacak. Bilimsel yeniliklerde öncü olacak çocukları yetiştireceğiz. Biz artık bilgiyi kullanan değil, bilgiyi üreten bir ülke haline geleceğiz. Bunu hem hak ediyoruz, hem de bunu gerçekleştirecek büyük dinamizmi içimizde barındırıyoruz. Okullardaki tüm öğrencilerimizin spor ve sanatla buluşacağı yerler olacaktır. Okullar çocukları hayata hazırlayan merkezlerdir. Sadece derslerin verildiği yerler asla değildir. Okul spor, kültür, sanat etkinliklerini, okulla gerçekleşecek her düzeydeki sosyal ve toplumsal projeleri önemsiyoruz. TÜBİTAK Kocaeli’de. Bu yüzden TÜBİTAK’ın hazırladığı tüm yarışmalarda iddialı olmalı ve katılmalıyız. Tüm çalışmalarda bu yıl özel bir çaba gösterilmesini istiyoruz” dedi.