MEF Okulları ve MEF Üniversitesi işbirliği ile düzenlenen ve bilim dünyasının lise düzeyindeki genç yeteneklerini araştırma projeleri geliştirmeye teşvik etmeyi amaçlayan “Uluslararası Araştırma Projeleri Yarışması”nda ödüller s
UNIQ İstanbul’da 23-25 Mayıs 2017 tarihleri arasında sergilenen projeler arasında Türkiye’den fizik alanında İzmir Özel Çakabey Okulları, kimya alanında Ankara Okyanus Koleji ve biyoloji alanında Gaziantep Özel Sanko Fen ve Teknoloji Lisesi öğrencileri birincilik ödülüne layık görüldüler.
Yarışmaya yurt dışından katılan projeler arasında yapılan değerlendirme sonucunda ise fizik alanında Slovenya, kimya alanında Makedonya, biyoloji alanında ise Azerbaycan birincilik ödülünün sahibi oldular.
İnovasyon ödülünü ise, Gaziantep Özel Sanko Fen ve Teknoloji Lisesi kazandı.
Tüm Dünya’dan başvuruda bulunan toplam 508 proje arasında yapılan ön eleme sonucunda Türkiye dahil 13 ülkenin 79 proje ile finale kaldığı yarışmada kısa bir konuşma yapan MEF Eğitim Kurumları Genel Müdürü Azmi Özkardeş, yarışmanın adının önümüzdeki yıldan itibaren “Dr. İbrahim Arıkan Uluslararası Araştırma Projeleri Yarışması” olarak değiştirileceğini; eğitim sektörünün duayeni, MEF Eğitim Kurumları’nın kurucusu Dr. İbrahim Arıkan adının bu sayede nesilden nesile bilimle ve eğitimle özdeşleşmesini istediklerini belirtti.
İstanbul’un yeni nesil kültür-sanat ve yaşam merkezi olan UNIQ İstanbul’da 23 Mayıs 2017 tarihinden itibaren üç gün boyunca sergilenerek kamuoyuna ve jüriye sunulan projelerde bu yıl en fazla, lise öğrencilerinin engelli ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik gösterdikleri hassasiyet ile basit teknikler kullanarak kurdukları ölçüm düzenekleri, yoğun yazılım ve donanım kullanımları ile geliştirdikleri mini ve mikro sistemler ve mikro işlemcileri her alanda uygulamış oldukları dikkat çekti. Yapılan ön değerlendirme sonucunda 142 öğrencinin hazırladığı 79 projenin sergilenmeye değer görüldüğü yarışmada jüri üyelerinin ortak görüşü, geliştirilmeye devam edilirse pratiğe dökülüp hayata geçirilecek bir çok proje olduğu yönündeydi.
MEF Eğitim Kurumları’nda okuyan öğrenciler dışında tüm gençlerin katılımına açık olarak gerçekleştirilen yarışmanın 26’ncısına katılan öğrencilerin doğal hibrit güç bankasından protez organ yaratımına, görme engellilerin kullanımına yönelik geliştirilen projelerden, farklı kanser türleri için ortaya konulan tedavi yöntemlerine kadar geliştirmiş oldukları projeler ön plana çıktı. Ayrıca yarışmada, öğrencilerin seçtikleri araştırma konularına bilgi birikimleri ile son derece hakim oldukları ve kendi ihtiyaçlarına göre sistem kurabildikleri gözlemlendi.
Başta Türkiye olmak üzere Azerbaycan, Bosna Hersek, Bulgaristan, Gürcistan, Irak, Karadağ, Katar, KKTC, Makedonya, Malezya, Polonya ve Slovenya’nın da katıldığı yarışmada yurt dışından gelen öğrenciler de uluslararası arenada ülkelerini temsil etmenin heyecanını ve onurunu yaşadılar.
YARIŞMADA BİRİNCİ OLAN PROJELER (ULUSAL)
Fizik: Özel Çakabey Okulları / İzmir
Yüksek Duyarlılıkta Ölçüm Yapabilen Sıvı Temelli Optik Eğim Sensörü Tasarımı
Kimya: Okyanus Koleji / Ankara
Havadaki Nemden Bir Damla Hayat
Biyoloji: Özel Sanko Fen ve Teknoloji Lisesi / Gaziantep
Hidrojen ile Zenginleştirilmiş Ayva Çekirdeği Müsilajı ile Tekstil Atık Sularının Renginin Giderilmesi
YARIŞMADA BİRİNCİ OLAN PROJELER (ULUSLARARASI)
Fizik: Gimnazija in Srednja Sola Rudolfa Maistra Kamnik / Slovenya
Kamnik Sularının Keşfedilmemiş Gücü
Kimya: Zef Lush Marku / Makedonya
Hayvan İdrarında Klenbuterolün Tespitinde Eliza Yönteminin Kullanılması
Biyoloji: Baku European Lyceum / Azerbaycan
Tuzlu Topraklarda Bitki Yetiştirilmesinde Nano Parçacıkların Etkisi