Büyükşehir’in dağıttığı yüzde 50 hibeli yonca tohumları ile çiftçiler rahat etti
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin dağıttığı yüzde 50 hibeli ve sertifikalı yonca tohumları çiftçilerin yüzünü güldürdü. Önceden yoncanın kanseri olarak bilinen ‘küsküt’ sebebi ile verim alamayan çiftçiler, Büyükşehir Belediyesi’nin sağladığı tohumlar ile yüzde 25 ürün artışı sağladı. Böylece hem yoncanın kanseri yenildi, hem de vatandaşların cebi doldu.
YÜZDE 50 HİBELİ TOHUMLAR
Büyükşehir Belediyesi, çiftçilere sağladığı desteklerle kentin önemli bir ihtiyacını gideriyor. Bu kapsamda Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Yeşil Alanlar Daire Başkanlığı Kırsal ve Tarımsal Alanlar Şube Müdürlüğü tarafından çiftçilere dağıtılan yüzde 50 hibeli tohumlar, bu desteklerin arasında dikkat çekiyor. Çiftçilere buğday, arpa, yulaf, korunga, mısır gibi tohumlar dağıtılırken, bu sayede önemli kazanımlar elde ediliyor.
KÜSKÜTTEN KURTULDULAR
Kandıra Araman Köyü’nde de çiftçi vatandaşların memnuniyeti hakim. Büyükşehir Belediyesi tarafından yonca tohumu alan 13 çiftçi artık istediği verimi alamamaktan dolayı şikayetçi değil. Aldıkları tohumların hastalıklara karşı dayanıklı sertifikalı tohum olduğu için yoncanın kanseri olan küskütten kurtulan çiftçiler, böylece verim artışı da sağladı. Küskütten kurtulan çiftçiler, verim artışı alarak hayvanlarına sağlıklı ve kaliteli yem yedirebildi.
YÜZDE 25 VERİM SAĞLADI
Parazit bir bitki olan ve yoncanın kanseri niteliğindeki küskütün yonca tarlalarına bulaştığı zaman bir tarlayı yok edebildiğini ifade eden çiftçiler, ”Büyükşehir Belediyesi’nin bize verdiği yonca tohumları ile bazen yıllarca mücadele ettiğimiz küskütten kurtulduk. Bazen bütün emeğimiz bile heba oluyordu. Artık gönül rahatlığıyla yoncamızı ekip 6-7 mahsul alabiliyoruz. Bu sayede yüzde 25 verim artışı yakaladık” şeklinde konuştu.
TÜM ÜRÜNÜ YOK EDEBİLİR
Küsküt, bazı yerlerde şeytansaçı, verem otu, kızıl ot gibi adlarla tanınır. Cuscu-ceae familyasının tek üyesi Cuscuta cinsidir. Dünyada 200 civarında türü yayılış gösterir. Klorofilsiz, sarınıcı tam parazit bitkilerdir. İpliksi gövdeleri ile konukçularına sarılarak, emeçleriyle onlardan su ve besin maddeleri alırlar. Tohumla çoğaldığı gibi, saç gibi sarınıcı dallarının parçaları ile de çoğalırlar. Toprağa düşen tohumlar ilkbaharda hava koşullarına göre çimlenir, uygun bulduğu yoncayı yakalar, uzanır, topraktan ilişkisini keser ve gelişmesine devam eder. Yoncada daldan dala uzanır, bitkinin içinde besin maddelerini emeçleri ile alarak bitkinin zayıflamasına, kurumasına, bodurlaşmasına neden olur. Ayrıca bitki tohum bağlayamaz. Yoğun yerde tüm ürünü yok edebilir, yoncanın yeşil hayvan yemi verimini ve tohum alınacak yoncalarda tohum verimini düşürür, yoncalığı tamamen kaplamış yoncalıkta, %80-90 küsküt tohumu elde edilir.
SERTİFİKALI TOHUM NASIL ELDE EDİLİR
Sertifikalı tohum, yabancı ot tohumlarını barındırmayan, hastalıklara karşı dayanıklı temiz çeşitlerden elde edilir. Sertifikalı tohum elde etmek kademeli bir süreç ister. Bir sertifikalı tohum safiyet 3 yılda kazanılır. Ekim yapılan tarla özenle seçilir. Tarla temizliği yapılır. Laboratuvarlarda çeşitli safiyet ve çimlenme analizleri yapılır. Modern tesislerde hastalık ve zararlılara karşı ilaçlanır, daha sonra paketlenir.