NATO IŞİD ihalesini Türkiye’ye verdi NATO zirvesinde IŞİD terörüne karşı ortak hareket etme kararı alındı. 10 devletin katılacağı koalisyonda Türkiye kilit görev üstlenecek. Kara operasyonu düşünülmüyor ancak bölgeye yardım Tü
NATO zirvesinde IŞİD terörüne karşı ortak hareket etme kararı alındı. 10 devletin katılacağı koalisyonda Türkiye kilit görev üstlenecek. Kara operasyonu düşünülmüyor ancak bölgeye yardım Türkiye üzerinden gidecek
KUZEY Atlantik Paktı (NATO) zirvesinde IŞİD’e karşı mücadele konusunda önemli kararlar alındı. Irak ve Suriye’de terör saldırıları yapan Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) terör örgütüne karşı mücadele için 10 NATO ülkesinin koalisyon oluşturulması kararı verildi. Karar teklifi ABD’den gelirken, 10 ülke arasında yer alan Türkiye bölgede tek başına ateşe atılmış oldu.
Galler’de yapılan NATO zirvesinin ikinci gününde Ortadoğu ve Doğu Avrupa bölgesini ilgilendiren kararlar alındı. Kararlardan biri, IŞİD’in Irak’taki ilerleyişi ile ilgili. IŞİD’in bölgedeki saldırılarına karşı hava operasyonları düzenleyen, Irak ordusu ve peşmergeyle ortak hareket ettiği ileri sürülen ABD, bölgede IŞİD’e karşı somut adımlar atmak için NATO desteği istedi.
BÖLGE GÜÇLERİNE DESTEK
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, üye ülkeler arasında bir “çekirdek koalisyon” oluşturulmasına çalıştıklarını söylerken, kara harekatı da olmayacağını belirtti. Kerry, “IŞİD’in toprak almasını engellemek için saldırmalı ve Irak ordusunu ve IŞİD’e karşı mücadele eden diğerlerini diğerlerini desteklemeliyiz” dedi. Ancak Kerry, NATO birliklerinin karaya ayak basmayacaklarının altını çizdi.
Kerry’in açıklamasına göre, bölgede IŞİD’e karşı savaşan Irak ordusu, peşmerge, PKK ve PYD’ye karşı desteği de içeriyor.
DESTEK TÜRKİYE’DEN
IŞİD’e karşı ABD’nin kurmak istediği uluslararası koalisyonda ABD, İngiltere, Almanya, Fransa, İtalya, Danimarka, Türkiye, Polonya, Kanada ve Avustralya var. Koalisyon kuran ülkelerden Türkiye hariç hiçbirisi “IŞİD’e komşu” değil. Bölgede yapılacak olası hava operasyonlarında ve bölgedeki güçlere destek Türkiye topraklarının üzerinden verilecek.
ÜÇ ADIM
ABD Dışişleri Bakanı Kerry, konunun Eylül ayında yapılacak Birleşmiş Milletler Genel Oturumunda tartışılması ve IŞİD’e karşı bir plan yapılması çağrısında bulundu. Kerry ayrıca, “IŞİD’in önümüzdeki günlerde yok edeceğimize eminiz. Bu bir yıl da sürebilir, üç yıl da. Fakat bunu başarmaya kararlıyız” diye ekledi.
NATO’da IŞİD’e karşı oluşturulan uluslararası koalisyonun temel görevinin üç aşamalı olduğu belirtiliyor. Buna göre, önce istihbarat çalışması yapılacak ve IŞİD daha yakından tanınacak. İkinci olarak Irak’a silah ve eğitim desteği verilecek. Havadan gelen tüm yardımlar NATO’nun kontrolünde olacak. Son olarak da IŞİD tehdidi “nereden gelirse gelsin” NATO ülkeleri kendilerini korumaya hazırlıklı olacak..
NATO EĞİTECEK
Yapılan anlaşmaya göre NATO’da oluşturulan uluslararası koalisyona ait askerler Irak’a ayak basmayacak. Fakat NATO planlamacıları ve eğitmenleri Bağdat’ta bölgede savaşacak güçlere silah kullanımı gibi birçok konuda taktiksel bilgiler aktaracak. Bu eğitimlerin salonlarda olacak.
Erdoğan kapsamlı bir strateji istedi
CUMHURBAŞKANI Tayyip Erdoğan, NATO Zirvesi’nde liderlere hitaben yaptığı konuşmada, “Suriye ve Irak’ta bölgesel güvenlik ve istikrarı tehdit eden şiddet ortamına karşı bütüncül bir yaklaşımla kararlı adımlar atılması gerektiğini” vurguladı. Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre Erdoğan, “Suriye ve Irak’ta bölgesel güvenlik ve istikrarı tehdit eden şiddet ortamına karşı bütüncül bir yaklaşımla kararlı adımlar atılması gerektiğine” işaret etti. Erdoğan, “Şam rejiminin yaptıklarına seyirci kalınması neticesinde bölgede ortaya çıkan kaos ortamından yararlanan terör örgütlerine karşı kapsamlı bir strateji geliştirilmesi gerektiğini” vurguladı.
‘IŞİD’e karşı savaş NATO’yla yapılır’
NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen de IŞİD’e karşı doğrudan askeri harekata dahil olması konusunun zirvede gündeme gelmediğini belirterek, “Bu konuda bir talep almadık” dedi.
Rasmussen, şöyle konuştu:
“Birincisi, Irak’a yardım etmek için ve IŞİD tehdidine karşı gerekli adımların atılmasına kararlı birkaç müttefikin izleyeceği bir yoldur, bunu memnuniyetle karşılıyorum. Uluslararası toplum, bu tehlikeli örgütü durdurmak için elinden geleni yapmakla yükümlüdür. Diğer yol ise NATO yoludur. Irak hükümeti talep ederse, Irak’ta savunma kapasitesi geliştirme misyonu oluşturmayı değerlendirmek için hazır olmaya karar verdik. Tabii ki bu, Irak’ın talebine bağlıdır.”