Güncel

Namazgah Barajı’ndan ilk su verildi

Büyükşehir İSU’nun öz kaynaklarıyla yaptığı Kandıra Namazgah Barajı’ndan kente ilk su verildi.

16 Ocak 2014 Saat: 12:59
Namazgah Barajı’ndan ilk su verildi
Namazgah Barajı’ndan ilk su verildi

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İSU Genel Müdürlüğü, Kandıra Namazgah Barajı’ndan kente ilk kez Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık’ın katıldığı törenle su verdi. Bakan Işık, “Kandıra tarihinde ilk kez bu yıl su sorunu olmadan bir yaz geçirecek” dedi.
4 MİLYON METREKÜP SU İSU Genel Müdürlüğü’nün öz kaynaklarıyla yaptığı Kandıra Namazgah Barajı’nda ekimden bu yana su tutma işlemi yapılıyordu. Barajda şu zamana kadar yaklaşık 4 milyon metreküp su birikti. Baraj, kentin günlük su ihtiyacını karşılayacak seviyeye ulaştı. Kandıra merkez ve köyleri ile İzmit, Derince, Körfez ve Gebze’nin kuzey köylerinin karşılayacak olan barajdan ilk su Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık’ın katılımıyla verildi. Su verme törenine Bakan Işık’ın yanı sıra Vali Ercan Topaca, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, AKP İl Başkanı Mahmut Civelek ile çok sayıda vatandaş katıldı.
YUVACIK 30 YILDA NAMAZGAH 1,5 YILDA BİTTİ Bakan Işık yaptığı konuşmada tarihi bir anın yaşandığına dikkat çekerek “Kandıra ilk kez bu yazı su sorunu olmadan geçirecek. Su medeniyettir. Yağışların az olduğu bir dönemde böyle bir projenin hayata geçiyor olması daha da önem kazanıyor” dedi. Önceden bu tesislerin yapımının onlarca yıl sürdüğünü söyleyen Bakan Işık, “Yuvacık Barajı 1968 yılında başlamış, hizmete alınma tarihi ise 1998. Aradan tam 30 yıl geçmiş. Kapasitesi 53 milyon metreküp. Kandıra Namazgah Barajı’nın ise 25 milyon metreküp. Yani Yuvacık Barajı’nın yarısı kadar. Birine bakıyoruz 30 yılda bitmiş, İSU tarafından yapılan Namazgah Barajı ise sadece 1,5 yılda tamamlanmış. Üstelik de öz kaynaklarla” diye konuştu.
YUVACIK 7,4 MİLYAR DOLAR NAMAZGAH 80 MİLYON LİRA Yuvacık Barajı’nın maliyetine de dikkat çeken Bakan Işık, “Yuvacık Barajı’nın 200 milyon dolara bitmiş olması gerekiyordu. Hazineden son ödemesi bu ayın 18’inde yapılacak. Bu barajın toplam maliyeti 2 milyar 900 milyon doları geçti. Bu hazineye olan maliyeti. Büyükşehir’e olan maliyeti ise 4,5 milyar doları geçiyor. Kandıra Namazgah Barajı’nın kamulaştırmasından çevre düzenlemesine kadar toplam maliyeti yaklaşık 80 milyon lira” bilgisini verdi.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Gölge Gazetesi, Kocaeli Haber, Gebze Haber, Darıca Haber, Dilovası Haber, Çayırova Haber, Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑