Arakanlı Müslümanların Myanmar'a geri yollanması konusunda Bangladeş yönetimi ile Myanmar anlaşma sağladı.
Bangladeş ile Myanmar arasında süren ve Arakanlı Müslümanların iadesine ilişkin müzakereler tamamlandı. Myanmar yönetiminden yapılan açıklamaya göre, Bangladeş ve Myanmar yönetimleri, Arakanlı Müslümanların ülkelerine geri dönmesi konusunda anlaşma sağladı.
Anlaşma koşulları henüz açıklanmazken, Uluslararası Af Örgütü de dahil olmak üzere bir çok sivil toplum oluşumu Myanmar hükümetinin Müslümanlara "soykırım" uyguladığını raporlamıştı.
Bu noktada ortaya çıkan yeni şüphe, Myanmar'a iade edilecek olan Müslümanların yeni bir zulme maruz kalıp kalmayacağının güvencesi oldu.
Arakan'ın Müslümanları 25 Ağustos'tan bu yana sistematik bir zulmün parçası oluyor. Arakan'da hükümete bağlı ordu mensuplarınca türlü vahşetl ve tecavüzlere maruz bırakılan Müslümanlar, kaçış yolunda da Budist çeteler tarafından vahşice katlediliyordu.
Hayatta kalabilmek için kaçmak zorunda kalan Rohingyalar, kara ve deniz yolu ile zorlu bir yolculuğun ardından Bangladeş'e sığınıyorlardı. Bu tehlikeli yolculuk sırasında denizde sığınmacıları taşıyan botlar alabora oluyor, boğulmalar yaşanıyor, yolculukları sırasında hayatlarını kaybediyorlardı.
ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, 15 Kasım'da Myanmar'a gerçekleştirdiği ziyaret ve yaptığı görüşmeler ışığında yazılı bir açıklamayla Arakan'daki son durumu değerlendirmiş, Myanmar ziyaretinde Myanmar Dışişleri Bakanı ve Devlet Başkanlığından Sorumlu Devlet Bakanı Aung San Suu Çii de dahil üst düzey yetkililerle ülkedeki son durumu görüştüğünü kaydeden Tillerson, insani krizin bir an önce sona ermesi gerektiğini vurgulamıştı.
Daha önce de Myanmar lideri Aung Arakanlılar konusunda çıkan haberleri yalanlamış, katliamın olmadığını medyanın uydurmaları olduğunu belirtmişti. Bu sözlere çok sayıda dünya ldieri tepki göstermiş, hatta BM'de de bu tepkiler dile getirilerek Myanmar'a acil yardım çağrısında bulunulmuştu.