Güncel

Mısır Değil Türkiye

Mısır'a değil Kapadokya'ya gelin

14 Nisan 2014 Saat: 14:13
Mısır Değil Türkiye
Mısır Değil Türkiye

Kapadokya'nın 11 bin yıllık tarihinin görülebildiği Aksaray Müzesi'nde sergilenen 10 yetişkin ve çocuk mumyası ile 2 kedi mumyası, ziyaretçilerin ilgisini çekiyor
Kapadokya'nın 11 bin  yıllık tarihinin görülebildiği Aksaray Müzesi'nde sergilenen 10 yetişkin ve çocuk  mumyası ile 2 kedi mumyası, yerli ve yabancı turistlerden yoğun ilgi görüyor.
 
    Aksaray Müzesi Müdür Vekili Fariz Demir, AA muhabirine yaptığı  açıklamada, teşhir ve tanzim çalışması tamamlanan müzenin yeniden ziyarete  açıldığını söyledi.
 
    Müzenin, Kapadokya tarihini yansıttığını belirten Demir,  "Kapadokya'nın 11 bin yıllık tarihine ışık tutan önemli arkeolojik ve etnografik  eserler, Aksaray Müzesi'nde birbirine koridorlarla bağlanan 6 teşhir salonunda  tarihsel bir gelişim içinde sergileniyor" dedi.
 
    Müzedeki 5. salonun mumya salonu olarak düzenlendiğini vurgulayan  Demir, "Mumya salonu için yeni teşhir düzeninde vitrin içi iklimlendirme yaparak,  doğal nem ortamında sergileme gerçekleştirdik" diye konuştu.
 
    Demir, Kapadokya'da bugüne kadar 17 mumya bulunduğunu ifade ederek,  şunları kaydetti:
 
    "Kapadokya'da Mısır'daki gibi mumyalama yapılmıştır. Bugüne kadar  bulunan 17 mumya, Ihlara Vadisi ve Çanlı Kilise'den çıkartılırken, bu mumyaların  12'si Aksaray Müzesi'nde, 5'i ise Niğde Müzesi'nde sergileniyor. Aksaray'daki 12  mumyanın 10'u yetişkin ve çocuk mumyası, 2'si ise kedi mumyasıdır. Bu mumyaları  Kaçak kazılara yönelik yapılan operasyonlar, satın alma ve kazılarla elde ettik.  Ihlara ve Çanlı Kilise'de bulunan mumyalar, çeşitli dönemlerde yaşamış din  adamları, rahip ve rahibelere aittir. Mumyalar genel olarak 10 ve 13. yüzyıllara  tarihlendirilmektedir."
 
    Mumyaların, yanında bulunan eserlerle sergilendiğini anlatan Demir,  "Mumyalarla beraber ele geçen boncuklar, kolye taneleri, ketenle dokunmuş  işlemeli giysi parçaları ile Doğu Roma dönemine ait takılar ve kandiller gibi  günlük hayatta kullanılan eşyalar mumya salonunda sergileniyor" ifadelerini  kullandı.
 
    - Mısır'dan Anadolu'ya kedi mumyalama geleneği
 
   Demir, müzede yoğun ilgi gören kedi mumyalarının Mısır'dan Anadolu'ya  uzanan bir geleneği de yansıttığına işaret ederek, şöyle devam etti:
 
    "Kedi, Mısır'da da mumyalanan bir hayvan. Kedi kafalı tanrıça 'Bast'  adına kedilerin mumyalanması işlemi yapılmış. Bu gelenek devam ederek, Anadolu'ya  kadar uzanmış, Kapadokya'da da kedi mumyalanması geleneği sürdürülmüştür. Çanlı  Kilise'de ve Ihlara Vadisi'nde kedi mumyalanmış olup, bu çerçevede müzemizde de 2  adet kedi mumyası bulunmaktadır."
 
    Mumya görmek isteyenleri Kapadokya'ya beklediklerini dile getiren  Demir, "Mumya denilince dünyada ilk akla gelen yer Mısır'dır. Mısır'da özellikle  son yıllardaki iç karışıklıklar, turistlerin bu ülkeye olan tatil planlarını  ertelemesine sebep oluyor. Biz, mumya görmek ve Kapadokya'yı keşfetmek  isteyenleri Kapadokya'ya ve Aksaray Müzesi'ne bekliyoruz" şeklinde konuştu

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Gölge Gazetesi, Kocaeli Haber, Gebze Haber, Darıca Haber, Dilovası Haber, Çayırova Haber, Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑