Yaşam

Milyonlarca çocuk sarılık tehdidi altında

ocukları sarılıktan koruyan ve 18-24 aylık bebeklere yapılan Hepatit A aşısının temini konusunda son aylarda yaşanan sorun giderek büyüyor. Mersinde sadece kayıtlı hastalara yapıldığını belirten Mersin Aile Hekimleri Derneği Başkanı

11 Mayıs 2016 Saat: 11:11
Milyonlarca çocuk sarılık tehdidi altında
Milyonlarca çocuk sarılık tehdidi altında

ocukları sarılıktan koruyan ve 18-24 aylık bebeklere yapılan Hepatit A aşısının temini konusunda son aylarda yaşanan sorun giderek büyüyor. Mersin'de sadece kayıtlı hastalara yapıldığını belirten Mersin Aile Hekimleri Derneği Başkanı Dr. Gürbüz Şen, Sağlık Bakanlığı'nı göreve çağırarak, bu duruma seyirci kalındığı takdirde birkaç yıl sonra çok ciddi sağlık problemleriyle karşı karşıya kalınacağını söyledi.

Türkiye'de Sağlık Bakanlığı tarafından ilk kez 2012 yılında ulusal aşı programına dahil edilen Hepatit A aşısı, bakanlığın "Yerli üretim yapacağız" diyerek ihaleye çıkarması üzerine son bir yıldır aşının bulunmasında ciddi sıkıntılar yaşanıyor. Çocukları sarılıktan koruyan ve 18-24 aylık bebeklere yapılan Hepatit A aşısının temini konusunda yaşanan sıkıntılar giderek büyürken, son dönemlerde mültecilerin uğrak mekanı olan Mersin'de bu aşı sadece kayıtlı hastalara yapılırken, mülteciler ise ölüme terk ediliyor. 

Mersin Aile Hekimleri Derneği Başkanı Dr. Gürbüz Şen, özellikle Mersin'de son birkaç ay içerisinde Hepatit A aşısını bulmakta zorlandıklarını ve bu yüzden bebeklerin aşı takviminde de aksamalar olduğunu anlatarak, Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan "İhale süreçlerinde yetiştiremedik, yeterli miktarda aşı alamadık" açıklamasına tepki gösterdi. Kurumda bu işi yapan görevlilerin görevden alınması gerektiğini kaydeden Şen, Türkiye'de istifa gibi bir kültürün olmadığını belirtti. 

'Sadece kayıtlı hastalarımıza yapıyoruz'

Türkiye'nin birçok ilinde çocuklara bu aşının yapılmadığını ifade eden Şen, Mersin'de ise sadece sağlık ocaklarına kayıtlı hastalara bu aşıyı yapabildiklerini söyledi. Bunun birinci sebebinin kayıtlı hasta olmadığından aşının takibinin yapılmadığından kaynaklı özellikle Suriyeli hastalara yapılamadığını kaydeden Şen, diğer bir sebebinin ise aşının azlığından kaynaklandığını belitti. Türkiye'nin farklı bir kentinden gelen veya Suriyeli olan çocuklara Hepatit A aşısını yapmadıklarını söyleyen Şen, "Onları ret etmek zorunda kalıyoruz. Kendi kayıtlı çocuklarımızın aşılarını tam yapabilmek için bunu uyguluyoruz ama bu da çok sıkıntılı bir durum" dedi. Şen, özellikle Türkiye'de 1985 yılından bu yana kızamık, suçiçeği gibi hastalıklara karşı başlatılan ve 30 ile 40 yıl süren aşı kampanyalarıyla bu hastalıkların kökünün kazıdığını belirtti. 

'Sağlık yerine sandık düşünülüyor'

Suriye'deki savaşla birlikte Türkiye'ye gelen göçmenlerin kontrolsüz bir şekilde gelmeleri ve sağlık problemleri çözülmediğinden yeniden bulaşıcı hastalıklarla yüz yüze geldiklerini kaydeden Şen, "Sağlık Bakanlığı'nın yanlış ve geç politikalarıyla Kızamık suçiçeği gibi özellikle toplumda bulaşıcı hastalıklar yaygınlaşmaya başladı" dedi. Bu politikaların anlaşılmasının zor olduğuna değinen Şen, "Tedbir almak kolay iken popülist sağlık politikalarıyla sandık düşünüldüğü, sağlık düşünülmediği için geçiştirildi her şey. Bu gün birçok bulaşıcı hastalıkla yeniden yüz yüze kaldık" dedi. 

'Sorumlular istifa etmeli'

Hala geç olmadığına vurgu yapan Şen, Sağlık Bakanlığı ve STK'lerin bir araya gelerek mülteci sağlığıyla ilgili bir takım adımlar atılması gerektiğini belirtti. Şen, bu duruma seyirci kalındığı takdirde birkaç yıl sonra çok ciddi sağlık problemlerle karşı karşıya kalınacağını söyledi. Hepatit A aşısının özellikle bir an önce ihale süreci hızlandırılarak tüm çocuklara yapılması gerektiğini dile getiren Şen, "On binlerce çocuğun aşısız kalması eğer yüreklerinde bir şeyler yaratıyorsa sorumluların istifa etmesi gerekiyor " dedi. Aile hekimleri olarak çağrıda bulunan Şen, ciddi bir risk analizinin yapılarak, özellikle Mersin gibi göç alan bir kentte etkin uygulanabilir sağlıklı çözümler üretilmesi gerektiğini söyledi. 

Tabipler Odası: Bir an önce çözülmeli 

Son zamanlarda bu aşılama programında bazı sıkıntıların yaşandığını duyduklarını ifade eden Mersin Tabipler Odası Başkanı Ful Uğurhan ise, özellikle yaşanan bu sıkıntının en geç bir yıl içerisinde giderilmesi gerektiğini vurguladı. Suriye'den gelen mültecilerin bu hastalığa karşı daha büyük bir risk altında olduğunu ifade eden Uğurhan, "Bir an önce bu sorunun çözülmesi gerekiyor" dedi. 

 

Gölge Gazetesi, Kocaeli Haber, Gebze Haber, Darıca Haber, Dilovası Haber, Çayırova Haber, Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑