Güncel

Milli Mücadele döneminde İzmit önemli bir irtibat merkezidir

Prof. Dr. Metin Ayışığı; “İstiklâl Savaşı’ndaki başarının başlıca sebeplerinden biriside silah ve cephane temini”dir.

27 Mart 2016 Saat: 17:19
Milli Mücadele döneminde İzmit önemli bir irtibat merkezidir
Milli Mücadele döneminde İzmit önemli bir irtibat merkezidir

Yüzüncü Yıl Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Metin Ayışığı “Milli Mücadele’de İstihbarat, Mühimmat Sevkiyatı ve Kocaeli” başlıklı bildirisinde İstanbul’dan Anadolu’ya silah sevkiyatı sırasında yaşananları anlattı. Teşkilatı Mahsusa üyelerinin İstanbul’dan ele geçirdikleri silah ve mühimmatı İzmit üzerinden Ankara’ya aktardıkları aktaran Prof. Dr. Metin Ayışığı; “Yavuz Zırhlısının topları sökülerek kaçırıldı ve o toplar Büyük Taarruz Savaşında kullanıldı” dedi.

 

İZMİT ÖNEMLİ BİR İRTİBAT MERKEZİYDİ

Anadolu’ya silah, cephane, mühimmat ve subay kaçırıldığını ifade eden Prof. Dr. Metin Ayışığı konuşmasını şöyle sürdürdü; 6 Mayıs 1920’de Ankara Hükümeti’nin, İstanbul Hükümeti ile resmî muhaberatı yasaklayan kararına rağmen, gizli teşkilatlar ve Osmanlı Hükümeti ile yapılan muhaberatın İzmit üzerinden devam etmiştir. Bu bakımdan hem istihbarat, hem de mühimmat ve subay sevkiyatında İzmit önemli bir irtibat merkeziydi. Nitekim 18 Aralık 1921 tarihinde Muavenet-i Bahriye Heyeti tarafından bir deniz tayyaresi ile Turgut Reis Zırhlısı’nın 7,5’luk toplarına mahsus 256 atım mermi İzmit’e gönderilmiştir. 12 Kasım 1921’de Muavenet-i Bahriye Heyeti tarafından hazırlanan iki tayyare, yedek aksamı ile birlikte İzmit Menzil kumandanlığına sevk edilmiş, Felah Grubu ise 20 Şubat 1922’de piyade mermisi, uçak mermisi, çeşitli askerî malzeme ve silah, 30 Ekim 1922’de de yedek aksamı ile birlikte iki deniz uçağını İzmit’e göndermiştir.

 

DÖRT BİLDİRİ SUNULDU

Pertev Paşa Salonunda yapılan beşinci oturumda Prof. Dr. Adnan Sofuoğlu Mondros Mütarekesi Sonrasında ve Yunan İşgali Döneminde Kocaeli, Prof. Dr. Serpil Sürmeli İzmit Körfezi Depresyonunda Büyük Yunan Yıkımı ve Samanlıdağ Muhacereti, Prof. Dr. Metin Ayışığı Milli Mücadele’de İstihbarat, Mühimmat Sevkiyatı ve Kocaeli,  Yrd. Doç. Dr. Selçuk SEÇKİN Kocaeli Vilayetine Yerleştirilen Dağıstan’lı Muhacirlerin Sultan Reşat Himayesinde Kurulan Yalova-Reşadiye(Güneyköy)e İskânı ile Gerçekleşen İnşa Süreci başlıklı bildiri sundular.Pertev Paşa Salonunda yapılan bir diğer oturumda Prof. Dr. Ergün Laflı Gazi Süleyman Paşa Devri Öncesinde Bizans Döneminde Kocaeli İli Arkeolojisi ve Tarihi, Doç. Dr. Hülya Boyana, Bithynia Bölgesinin Tarihi ve Kullandıkları Takvim, Yrd. Doç. Dr. Kamil Doğancı Geç Antikçağda Hacı Yolu Üzerinde Bir Merkez Nikomedia, Araş. Gör. Muhittin Çeken ve Yrd. Doç. Dr. Şükran Bizans-Arap Mücadelelerinde Kocaeli Nıkomedıa) ve Çevresi, Dr. Kurtuluş Kıymet Hititçe Metinlerde Sakarya Irmağı başlıklı bildiri sundu

 

İZMİT ÖNEMLİ BİR HAC YOLU

 

Gölge Gazetesi, Kocaeli Haber, Gebze Haber, Darıca Haber, Dilovası Haber, Çayırova Haber, Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑