Kültür

Mevcut yapının kurucusu II. Mahmud’dur

Doç. Dr Bekir Günay, günümüz devlet sistemini anlamak için, II. Mahmud dönemi politikalarının iyi anlaşılması gerektiğini söyledi.

16 Nisan 2014 Saat: 11:48
Mevcut yapının kurucusu II. Mahmud’dur
Mevcut yapının kurucusu II. Mahmud’dur

Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Kocaeli Şubesi, kültür sanat etkinlikleri kapsamında vatandaşları birbirinden önemli isimlerle buluşturuyor. Kültür sanat etkinlikleri çerçevesinde İstanbul Üniversitesi akademisyenlerinden Doç. Dr. Bekir Günay, Kocaelili gençlerle bir araya geldi.

 

DERNEK MERKEZİNDE DÜZENLENDİ

Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Kocaeli Şubesi’nin düzenlediği söyleşi, Seka alanı içerisindeki dernek merkezinde gerçekleştirildi. Gençlerin yoğun ilgi gösterdiği söyleşide Dr. Bekir Günay, Cumhuriyet dönemi siyasi tarihimize damga vurmuş Başbakan Adnan Menderes dönemini değerlendirdi.

 

MENDERES HİZMETİ HALKA İNDİRDİ

Tek parti dönemi uygulamalarının sahip olduğu elitist ruhun vatandaş ve devlet arasındaki mesafeyi arttırdığını ifade eden Günay, bu açıdan bakıldığında, Menderes’in hizmetleri halka indiren isim olduğunu vurguladı.  Günay, çok partili hayata geçişle birlikte, hızlı bir kalkınma döneminin başladığını ifade etti.

 DSC_0496.JPG görüntüleniyor

MÜESSES NİZAMIN DEMOKRASİ İLE İMTİHANI

Günümüzde de güncelliğini büyük oranda devam ettiren Müesses Nizam-Demokrasi tartışmalarının Menderes dönemi için de geçerliliğini koruduğunu dile getiren Dr. Günay, Türkiye’deki devlet aklının o dönem için nasıl bir ülke tasavvuruna sahip olduğunu iyi okumak gerektiğini vurguladı. Menderes’e hazin sonu yaşatan sebeplerin ancak bu şekilde anlaşılabileceğini söyleyen Günay, Cumhuriyet Türkiye’si Müesses Nizamının, Osmanlı devletinin son devirlerine kadar gidecek bir araştırmayla ortaya konulabileceğini ifade etti. ‘‘Özellikle II. Mahmud dönemi politikaları ve sonrasında gelişen siyasi hareketler, Cumhuriyeti kuran ruha büyük oranda etki etmiştir.’’

 

DERNEKTE HER HAFTA 8 ETKİNLİK YAPILIYOR

TDED Kocaeli Şubesi’nde, bilindiği gibi her cumartesi Ney kursu, Tarihi Türk Müziği Topluluğu çalışmaları, Dîvân-ı Hikmet okumaları; her pazar Farsça Kursu; her pazartesi Arapça; her çarşamba Osmanlıca; her perşembe Mesnevî ve Semaver Sohbetleri ve cumaları da klasik okumalar yapılıyor. Her yedi günde sekiz etkinlik yapılan dernekten her hafta 300 civarında kültür ve sanat insanı, bu etkinliklerden faydalanıyor.

DSC_0487.JPG görüntüleniyor

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Gölge Gazetesi, Kocaeli Haber, Gebze Haber, Darıca Haber, Dilovası Haber, Çayırova Haber, Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑