Hakkında fezleke bulunan milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılmasını öngören Anayasa değişikliği önerisi bugün ele alınacak.
Dokunulmazlık sürecine aktif katılım kararı alanHDP, 10 hukukçu milletvekilini görevlendirdi. HDP yönetimi, programı olmayan bütün milletvekillerinin, anayasa değişiklik teklifinin görüşüleceği komisyona katılmasını istedi.
Dokunulmazlık tartışmalarının odağında bulunan HDP, anayasa değişiklik teklifinin görüşüleceği komisyona çıkarma yapacak. Dokunulmazlıkların sadece HDP'ye yönelik kullanılacağını ileri süren parti yönetimi, Anayasa Komisyonu'ndaki görüşmeleri önemsiyor. Parti yönetimi çeşitli etnik ve dini inançları temsil eden 10 hukukçu milletvekilinin çalışmalara etkin şekilde katılmasını kararlaştırdı.
HDP'li milletvekilleri, verecekleri değişiklik önergeleri ile dokunulmazlıkların kürsü dokunulmazlığı ile sınırlandırılmasını, diğer alanlardaki dokunulmazlıkların kaldırılmasını sağlamaya çalışacak. Ayrıca önemli bir programı bulunmayan diğer HDP'li milletvekilleri de komisyonun çalışmalarına aktif şekilde katılacak ve teklif üzerinde konuşmalar yapacak.
HDP, komisyon görüşmelerinde hükümetin mevcut önerinin anayasaya ve hukuka aykırı olduğunu vurgulayacak. Dokunulmazlıklara, "evet" oyu vereceğini açıklayan CHP'nin komisyondaki tutumunu da yakından izleyecek olan HDP, buna yönelik manevralar yapacak. CHP'nin bu konudaki tutumunu açıktan eleştirmek yerine CHP'lileri hükümetin tuzağına gelmemeleri konusunda ikna yöntemini komisyon süresince deneyecek. Komisyonda ortaya çıkan eğilime göre HDP, genel kurul aşamasına göre çalışmalarını yoğunlaştıracak.
İKİ EĞİLİM ÖNE ÇIKIYOR
Komisyon sonrası süreç için nasıl hareket edileceği de HDP'de kapsamlı şekilde tartışılıyor. Dokunulmazlığın Genel Kurul’a inmesi durumunda dokunulmazlığa yönelik iki görüş öne çıktı. Komisyon sürecine aktif katılım sağlama yönünde irade gösterecek olan HDP, Genel Kurul aşamasında görüşmelere katılmamayı ya da katılıp çok sert bir muhalefet yapmayı düşünüyor. HDP'nin iki görüşten birini hayata geçirmesi CHP'nin komisyondaki tutumuna göre geliştirecek. HDP yönetiminde, CHP'nin komisyonda öneriye destek vermesi halinde Genel Kurul çalışmalarına katılmama, CHP'nin öreye destek vermesi halinde ise Genel Kurul çalışmalarına katılarak aktif bir muhalefet yürütme düşüncesi ağır basıyor.