Milli Eğitim Bakanlığı’nın, dershanelerin ‘özel öğretim kurslarına dönüştürüleceğine yönelik Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği’ne rağmen bazı dershaneler yeni eğitim dönemi için kayıt aldıklarını açıkladı. Milli E
Anayasa Mahkemesi’nin dershanelerle ilgili kararının ardından, Milli Eğitim Bakanlığı’nın bu kurumlarla ilgili düzenlemeyi belirlediği Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği, 8 Ağustos’ta Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre, yasada ‘dershane’ tanımı kalmadığı için bu kurumların ‘özel öğretim kursları’na dönüştürülmesi öngörüldü. Ancak bakanlığın yönetmeliğine rağmen kimi dershaneler yeni eğitim dönemi için kayıt aldıklarını açıkladı. Bakanlık ise 12 Ağustos’ta Bakan Nabi Avcı imzasıyla yayımladığı genelge ile “gerekli dönüşüm işlemini gerçekleştirmediği halde kanuna aykırı olarak eğitim faaliyetini yürüten yerler hakkında” işlem yapılacağını duyurdu. Milli Eğitim Bakanlığı ise, dün 81 ilin valiliklerine gönderdiği, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı imzalı bir genelge ile, “gerekli dönüşüm işlemini gerçekleştirmediği halde kanuna aykırı olarak eğitim faaliyetini yürüten yerler hakkında” işlem yapılacağını duyurdu.
Özel öğretim kurslarının yapısı, amacı, kuruluş şartları, personel çalıştırma kriterlerinin yer aldığı genelgede şöyle denildi:
“TBMM tarafından herhangi bir yasal düzenleme yapılmadığı sürece kanunda tanımı bulunmayan bu yerlerin, kanunda tanımlanmış özel öğretim kurumlarından birine dönüşmesi gerekiyor. Dönüşüm işlemi gerçekleştirmeyen bu yerler kanun ve yönetmeliğe uygun olarak gerekli dönüşüm işlemini gerçekleştirinceye kadar eğitim öğretim faaliyetleri yürütemeyecek, ücret ilanı ile öğrenci, kursiyer kaydı yapamayacak ve valiliklerce kendilerine öğretim personeli ataması da yapılamayacak. Gerekli dönüşüm işlemini gerçekleştirmediği halde kanuna aykırı olarak eğitim faaliyetini yürüten yerler hakkında genelge doğrultusunda işlem yapılacak.”