Gölcük Devlet Hastanesinde Nöroloji Uzmanı olarak hekimlik mesleğini sürdüren Ebru Ergin Bakar Marmara Bölgesi’nin, özellikle Kocaeli Bölgesi’nin 1999 yılında yaşanan depremden sonra uyku problemi yaşadığını söyledi.
Gölcük Devlet Hastanesinde Nöroloji Uzmanı olarak hekimlik mesleğini sürdüren Ebru Ergin Bakar Marmara Bölgesi’nin, özellikle Kocaeli Bölgesi’nin 1999 yılında yaşanan depremden sonra uyku problemi yaşadığını söyledi.
Nöroloji Uzmanı Ebru Ergin Bakar 1998 Uludağ Tıp Fakültesi’nden mezun oldu. 2008 yılından beri Körfez Devlet Hastanesi 2009 yılında Karamürsel Devlet Hastanesi, 2011 yılında Belçika’da bulundu. Çalışmalarını sürdürdü, 2013 Ağustos ayından itibaren Gölcük Devlet Hastanesi’nde Nöroloji Uzmanı olarak görevine devam ediyor. Çoğunlukla erişkin nörolojisiyle ilgileniyor. Epilepsi alanında ise çocuk hastalar ilgi alanı içerisine giriyor. Türkiye’de uyku sorunu üzerine önemli çalışmalara imza atan Bakar, görev yaptığı Gölcük Devlet Hastanesi’nde depremin etkilerini araştırdı.
CİNSELLİKTEN NEFES KESİNTİSİNE KADAR
Bakar uyku problemi hakkında bilgiler vererek, “Nöroloji alanı oldukça geniş bir alan. Hastalıklar çok geniş. İnsanda akla gelecek her organın sinir inervasyonu var. Göz, iç organlar gibi. Benim tez alanım MS hastalığı üzerine. Bunun üzerine özellikle çalışmalar yapıyorum. Uyku bozuklularıyla ilgileniyorum. 2007 yılından beri bu hastalık üzerine eğitimler aldım. Türk Uyku Tıbbı Derneği üyeliğime de devam ediyorum. Prof. Dr. Hikmet Yılmaz ile birlikte Celal Bayar üniversitesinde uyku tıbbı alanını kurduk.
O dönemde ilk sertifika alanlardanım. Uyku tıbbı birçok bölüm alanına giriyor. Biz tamamıyla ilgileniyoruz. Sağlıklı bir uyku, uyku aknesi, uyku sırasında nefes kesintisi, horlamalar, gece terörü dediğimiz olaylar, diş gıcırdatmalar, cinsel sorunlar ve huzursuz bacaklar dediğimiz sendromlar var. Bunların hepsi bizim tanı teşhis ve tedavi ettiğimiz alanlar. Uyku laboratuar konusunda şansızlıklarımız var. Henüz hastanemizde yok ama Derince Eğitim ve Araştırma hastanesinde alanımızda var. Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde ise göğüs hastalıkları içerisinde ve sadece uyku aknesiyle ilgileniyor. Derince’de ise tüm hepsiyle ilgileniyor” dedi.
YAŞAM KALİTESİNİ ARTTIRACAĞIZ
Bakar çalışmalarını anlatmaya devam ederek, “Biz bu hastalığı tedavi ettiğimizde birçok hastalığı da tedavi etmiş oluyoruz. Şeker, Migren gibi. Ayrıca kilo yapıyor. Bunun da önüne geçiliyor. Hipertansiyonu tetikliyor. Hasta yakınlarına desteklerimiz oluyor. Bu yıl “Beyin Yılı” Önümüzdeki yılda yaşam kalitesini artırmak için çalışmalar yapacağız” dedi.
DEPREMİN ETKİLERİ
Bakar 1999 yılında yaşanan Marmara Bölge olarak Kocaeli Bölgesi özellikle yaygın olarak stres, travma açısından daha zengin. Ege bölgesi mesela daha rahat. Uyku bozuklukları açısından yüzde veremiyoruz ama birçok kişide bunu bu bölgede görebiliyoruz. Depresyon, stres gibi hastalıkların nedenini deprem olarak görüyoruz. Çünkü depremden sonra anti depresan ilaçlarının bu bölgede yoğun olarak kullanıldığını görüyoruz. Bu bizi tahminlerimizde yanıltmıyor. Bu bölgede daha önceleri stres, uyku bozukluğu, depresyon araştırmaları yapılmamış. Biz bunla ilgili tedavi çalışmaları yapıyoruz yakın zamanda istatistiki çalışmalar da yapacağız. Kocaeli bölgesinde genelde uykuya başlayamama sorunu yaşanıyor. Yakında tedavi Kılavuzumuz çıkacak, uyku hijyeni konusunda halkımızı bilinçlendireceğiz. Sağlık Bakanlığı bu konuda da çalışmalar yapıyor, Çok aktif olarak Sağlık Bakanlığı çalışma yapıyor. ” ifadelerinde bulundu.
KADINLAR EŞLERİNİ GETİRİYOR
Bakar hastaları hakkında bilgiler vererek, “Erkekler ülkemizde tedaviden çok kaçıyor. Biraz zor geliyorlar ya da gelmek istemiyorlar. Genelde eşlerinin zorlamasıyla getiriliyor. Kadınlar geliyorlar, sıkıntılarını söylüyorlar, tedavimizi gerçekleştiriyoruz. Tuzla’dan, Bolu’dan gelip tedavi programlarını kaçırmayan kadın hastalarımız var. Erkeklerde bu biraz zor oluyor. Ama ilk tedaviden sonra 2,3 ve 4’ncü tedavilere kendi istekleriyle geliyor. Bizim bahsettiğimiz hastalıklar erkeklerde daha sık görünüyor. Bu yüzden biz erkek hastalarımızın çekinmeden bize gelmesini, destek istemelerini rica ediyoruz. Yaşam Kalitesi açısından bir kongrehazırlığımız var, uyku konusunda yayın çalışmalarım ve akademik çalışmalarım var, MS alanında çalışmalarına devam ediyorum. Epilepsi hastalarımızı takip ediyoruz, klinik ve akademik çalışmalarımı beraber götürüyorum. Yakın zamanda EMG labratuarı daha sonrada uyku laboratuarı kurmak gibi hedeflerimiz var” diyerek sözlerini sonlandırdı.
Ebru: Ebru Ergin Bakar uyku hastalığı ile ilgili önemli bilgiler verdi.
Deprem: 1999 Gölcük depreminin etkileri hala sürüyor.