Üniversite sınavına girecekler dikkat! Üniversite adaylarının gireceği Lisans Yerleştirme Sınavlarına (LYS) başvurular yarın sona erecek. 1 Nisan tarihinde başlayan LYS sınav tarihi 14 Nisan tarihine kadar başvurular kabul edilecek. 2016 LY
Üniversite adaylarının gireceği Lisans Yerleştirme Sınavlarına (LYS) başvurular yarın sona erecek. ÖSYM'nin internet sayfasındaki bilgiye göre, başvurular, merkezden müracaat yapacak adaylar için yarın mesai saati bitiminde, ÖSYM'nin internet sayfasından bireysel başvuranlar için ise yarın saat 23.59'da bitecek.
Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS) kapsamında yapılan 2016 Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) sonuçlarına göre, YGS puanlarından en az biri 180 ve daha fazla olan adaylar, LYS'ye başvurabilecek.
LYS'ler 81 il merkezi ve Lefkoşa'da birden fazla oturumda yapılacak. Adaylar, tercih ettikleri LYS'lerin hepsine aynı merkezde girecek.
LYS sınav tarihleri ise; LYS-4 (Lisans Yerleştirme Sınavı-4 Sosyal Bilimler) 18 Haziran günü yapılacak saat 10.00 da başlayarak 135 dakika sürecektir, LYS-1 ( Lisans Yerleştirme Sınavı-1 Matematik) 19 haziran günü yapılacak ve saat 10:00 da başlayarak 135 dakika sürecektir, LYS-2 (Lisans Yerleştirme Sınavı-2 Fen Bilimleri) 25 Haziran günü yapılacak olan sınav saat 10 da başlayacak ve 135 dakika sürecektir, LYS-5 (Lisans Yerleştirme Sınavı-5 Yabancı Dil) 25 Haziran günü yapılacak olan sınav saat 14.30 da başlayacak ve sınav süresi 120 dakika olacaktır. LYS-3 (Lisans Yerleştirme Sınavı-3 Edebiyat- coğrafya) 26 Haziran günü yapılacak olan sınav 10 da başlayacak ve 120 dakika sürecektir.
LYS BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?
YGS’de barajı geçemeyen adaylar yani YGS puanı 150'nin altında olan adaylar YGS puanları ile herhangi bir yüksek öğretim puanını tercih edemezler ve de LYS'lere girme hakları bulunamaz. YGS'den 150, 00000- 179, 99999 arasında bir puan almış olan adaylar yalnızca meslek yüksekokulu ön lisans programları ve açık öğretim programlarını tercih edebilirler. Bu puanları alan adaylar LYS'ye girme hakları bulunmaz. YGS puanlarından herhangi biri 180 puan ya da daha fazla olan adaylar LYS'ye girme şansı olacaktır.
YGS'den 180 puan alan ya da 180 üzeri puan adaylar; meslek yüksek okulu ön lisans programları ile açık öğretim programlarını ve de YGS puanı ile öğrenci almakta olan lisans programlarını tercih edebilirler. Özel yetenek ile öğrenci almakta olan yükseköğretim programlarına başvurmak isteyen bir aday YGS puanlarından herhangi birinden 150 puan ya da 150 puan üstü olması gerekmektedir. Özel yetenek sınavı ile öğrenci almakta olan programlarda engelli öğrenciler için yani görme engelli, otizm spektrum bozukluğu, bedensel engelli ve de işitme engelli olan adaylar için engelli olduklarını belgelemelerinin kaydı ile YGS puanlarından herhangi birinin 100 puan ya da 100 puan üzerinde olması gerekir. LYS ücretlendirmeler ise bu sene farklılık göstermiştir.
LYS ücretlerini adaylarımız için yazmış olacağız. LYS'lerden sadece bir sınava girmek isteyen adaylar 35 TL yatırmaları gerekmektedir, LYS'lerden sadece ikisine girmek isteyen adaylar 70 TL yatırmaları gerekmektedir, LYS'lerden sadece üçüne girmek isteyen adaylar 105 TL yatırmaları gerekmektedir, LYS'lerden sadece dördüne girmek isteyen Adalar ise 140 TL yatırmaları gerekmektedir.
LYS ücretlerini hangi bankaya yatırmalıyım diyorsanız haberimizde bu bilgiler mevcut durumdadır. LYS ücretleri ödeme yerleri; Akbank'ın bütün şubeleri, ATM ve de internet bankacılığı, Kuveyt Türk Katılım Bankasının bütün şubeleri ve internet bankacılığından yatırabilirsiniz. Türk Ekonomi Bankası'nın bütün şubeleri ve de internet bankacılığından da yatırmanız mümkün olacaktır. Halkbank ATM internet bankacılığı ve de şubeleri. Ziraat Bankası'nın yalnızca internet bankacılığı ve de mobil bankacılığından yatırabilirsiniz yani şubelerinden ve ATM den yatırılmaz. Ve de ÖSYM kartlı Ödeme Sisteminden yatırmanız mümkün olacaktır.