Irak Kürt Bölgesel Yönetimi, Kerkük petrollerinin satışı için yeni bir boru inşa etti. Hattın tam kapasite çalışmaya başlamasıyla Kerkük’te üretilen petrolle Bölgesel Yönetimin 500-600 bin varillik petrol ihraç etme kapasitesine ula
Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (KIBY) Kerkük petrollerini satmaya hazırlanıyor. Irak Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) Musul ve çevresini ele geçirmesinin ardından durumdan istifa etti ve Kerkük’ü topraklarına kattığını açıkladı. Bu hamle Bağdat’taki merkezi yönetim ile yeni bir krize neden olurken, Barzani yönetimi şimdi yeni bir hamle daha yapmaya hazırlanıyor.
Milliyet.com.tr'den Ufuk Şanlı'nın haberine göre, Bölgesel Yönetim, yeni inşa ettiği boru hattıyla Kerkük’te 3 sahada üretilen petrolü Türkiye üzerinden dünya pazarlarına satmak için harekete geçti.
Sektör kaynaklarından alınan bilgiye göre Kürtler, Kerkük petrollerini taşımak için Kerkük-Taq Taq arasında yeni bir petrol boru hattı inşa etti. Hatla ilgili pompaların değişimi yapılıyor. Hatı çok kısa bir zaman içinde devreye alınacak. Artık Kerkük petrolleri Kürtler üzerinden Türkiye’ye akacak. Buradan da Ceyhan’daki depolama tesislerinden dünya pazarlarına taşınacak.
Kuzey Irak’ın zengin petrol rezervleri var. Ancak üretim henüz istenilen düzeyde değil. Halen günlük üretimin 150- 200 bin varil olduğuna dikkat çeken kaynaklar, “Kerkük'teki 3 sahanın günlük üretimi 400-450 bin varil. Yani Kürt Bölgesel Yönetimi bir anda üretimini 3 kat artırma imkanına kavuşacak.” bilgisini verdi.
Yılda 18.2 milyar dolar kazanç
Hampetrolün varil fiyatı 110 dolar seviyesinde. Mevcut piyasa koşullarına göre Kürtler bu sayede günde 50 milyon dolar gelir elde edecek. Bu yıllık 18.2 milyar dolarlık ilave bir kazanç anlamına geliyor. Irak Anayasasına göre petrolün satışından elde edilen gelirin yüzde 83’ü Bağdat’taki Merkezi hükümete, yüzde 17’si de Erbil’deki Bölgesel Yönetim arasında pay edilecek.
Yeni yapılan hat Kerkük petrollerini Kuzey Irak’taki en büyük üretim sahası olan Tak Tak'a taşıyor. Bölgesel Yönetim Tak Tak'a ulaşan petrolü kendi petrolüyle birlikte daha önce inşa ettiği ve Türkiye sınırına ulaşan yeni boru hattıyla Ceyhan'a aktarıyor. Kürt Bölgesel Yönetimi 2014 sonuna kadar günlük petrol ihracını 500 bin varile çıkaracaklarını açıklamıştı. Barzani yönetiminin 2015 hedefi ise bu rakamı 2 katına çıkarmak.
Kuzey Irak’ın günlük üretiminin yarısını Mehmet Emin Karamehmet, Mehmet Sepil ve Nathan Rotschild’in sahibi olduğu Genel Energy gerçekleştiriyor. Şirketin Londra Borsası’na bildirdiği verilere göre üretim son 1 yılda yüzde 33 artırmış durumda.
İlk ihracat İsrail’e
Kürtler şu ana kadar Ceyhan’daki terminale 6.2 milyon varil petrol gönderdi. Bunun 4.2 milyon varillik bölümü gemilerle ihraç edildi. 4 gemiden oluşan filo şu ana kadar sadece 1 gemiyi alıcılarla buluşturdu. Alıcılar ise İsrailli oldu. Satıştan elde edilen 97 milyon dolar ise Halkbank’taki Irak- Bölgesel Yönetim ortak hesabına yattı.