Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Doğal Kaynaklar Bakanı Hawrami, IŞİD'in saldırılarıyla başlayan akaryakıt sorununu çözmek için özel şirketler aracılığıyla yeni rafineri kurma kararı aldıklarını belirtti. Irak Kürt Bölgesel Yön
Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Doğal Kaynaklar Bakanı Hawrami, IŞİD'in saldırılarıyla başlayan akaryakıt sorununu çözmek için özel şirketler aracılığıyla yeni rafineri kurma kararı aldıklarını belirtti.
Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Doğal Kaynaklar Bakanı Aşti Hawrami, yaptığı açıklamada, "Kürt Bölgesel Yönetimi sınırları içinde bölgesindeki üç rafineride günlük 3 milyon 200 bin litre ham petrol işleniyor. Buna karşılık günlük 7 milyon litre akaryakıt tüketiliyor. 3 milyon 800 bin litre yakıt açığımız var. Daha önce bu açığımızı, Beyci rafinerisinden aldığımız petrolle kapatıyorduk. Ancak IŞİD'in, saldırılarından sonda sevkiyat durdu" dedi.
"Yeni rafineri kuracağız"
Kürt bölgesinde üç büyük rafinerinin dışında küçük ölçekte 100'e yakın rafineri daha olduğunu ancak bunlardan istifade edemediklerini aktaran Hawrami, "Özel şirketler aracılığıyla yeni rafineriler kurmaya karar verdik. Bu rafinerilerin faaliyete geçmesi durumunda 1.5 milyon litre yakıt daha rafine edeceğiz. Böylelikle günlük üretimimiz 4 milyon 700 bin litreye çıkacak" bilgisini verdi.
Bölgenin ihtiyacı olan işlenmiş petrolün 2006'ya kadar Bağdat'tan geldiğini hatırlatan Hawrami, şöyle devam etti: "Fakat merkezi hükümet, büyük bir haksızlık yaptı ve bize gelen benzin miktarını yüzde 8'e indirdi. IŞİD'in Tikrit'teki saldırılarının ardından Beyci'den gelen petrol de kesildi. IŞİD olmasaydı da Irak hükümeti, Beyci'den aldığımız akaryakıtı kesecekti. Buna eminim. Çünkü Bağdat, Kürdistan bölgesine yönelik ablukasını devam ettiriyor."
"Türkiye'den 2 milyon ton akaryakıt geliyor"
Aşti Hawrami, benzin istasyonları önünde oluşan uzun araç kuyrukları sorununu çözmek için tüm özel şirketlere dışarıdan petrol getirme izni verdiklerini belirterek, şunları söyledi: "Petrol ithali önündeki bütün engelleri kaldırdık. Hali hazırda Türkiye'den Kürt Bölgesel Yönetimi sınırları içine tankerlerle günlük 2 milyon yakıt geliyor. İçeride rafine ettiğimiz benzinin 2,5 milyonunu kuponla araç sahiplerine dağıtıyoruz. Bunun 700 bin litresini peşmerge, iç güvenlik birimleri ve Kürt Bölgesel Yönetimi yönetimi dışındaki Kürt bölgelerine veriyoruz."
Benzin 5’te bir fiyatına satılıyor
"Türkiye'de benzinin litre fiyatı 2 bin 500 dinardan fazla" diyen Hawrami, "Bizde ise 500 dinar. Bence bu, halk için çok ucuz bir fiyat. Aracı olmayan çok sayıda insan var. Otobüs sayısı artırılarak toplu taşımaya ağırlık verilmelidir" ifadesini kullandı.
Irak'taki akaryakıt sıkıntısı, IŞİD öncülüğündeki silahlı grupların, 13 Haziran'da Tikrit kentindeki Beyci rafinerisine giden yolları ele geçirmesiyle başladı. IŞİD'in saldırıları sonucu Musul, Selahaddin, Diyala, Kerkük, Erbil, Süleymaniye ve Duhok'a yapılan petrol sevkiyatı kesildi. Söz konusu bölgelerde benzin istasyonları önünde uzun araç kuyrukları oluşuyor. IKBY hükümeti sorunu çözmek için çift ve tek plaka araçların farklı günlerde akaryakıt almaları kuralını getirdi. Ancak bu yöntem, sıkıntıyı gideremedi ve kuponla benzin verme uygulaması başlatıldı.
Bu sistemle ticari taksilere haftalık 50 litre, araç sahiplerine ise 25 litre yakıt veriliyor. Bu yakıtın litresi 500 dinardan satılıyor. Kuponsuz, petrolün alındığı istasyonlarda ise akaryakıtn litre satışı 1250 dinardan yapılıyor.