Vekâlet Yoluyla Kurban Kesim Organizasyonu tanıtım toplantısı, Türkiye Diyanet Vakfı Kocatepe Konferans Salonu’nda gerçekleşti.
Bir konuşma yapan Diyanet İşleri Başkanı Görmez, bütün ibadetlerin yegane gayesinin yaratıcıya yakın olmak olduğunu belirterek, “Bize emredilen bütün ibadetlerin gayesi aslında kurbandır. Kurban Rabbimize yakın olmaktır.
Bugün insanlığın yaşadığı en büyük sorun insanlığın Rabbinden uzaklaşmasıdır. Bütün ibadetlerin gayesi olan kurbiyeti ifade eden bir kelimedir kurban. Kurban ahde vefadır, kurban sadakattir, kurban fedakarlıktır, kurban vefadır. Bize bütün bu duyguları öğreten bir ibadettir aslında” diye konuştu.
“KURBAN AYNI ZAMANDA HAC İBADETİNİN BİR HÜKMÜDÜR"
Hac ibadeti ve kurban ibadetinin birbirinin ayrılmaz parçası olduğunu kaydeden Görmez, şöyle konuştu:
“Kurban aynı zamanda hac ibadetinin bir hükmüdür, önemli bir parçasıdır. İslam’ın çok önem verdiği, tarih boyunca var olan çok önemli bir ibadettir. Dünya Müslümanlarının temsilcileri hac ibadetini ifa ederken, evlerinde kalan Müslümanlar da hali vakti yerinde olanlar kurban keserek bu ibadete katılırlar. Hali vakti yerinde olmayanlar da o kurbanı kesmiş sayılırlar. O ibadete katılmış olurlar. Yüce Rabbimiz hiçbir Müslüman’a çekemeyeceği yükü yüklememiştir.
ALLAH SİZDEN BÖYLE BİR ŞEY İSTEMEZ
Diyanet İşleri Başkanlığı’na en çok sorulan sorulardan bir tanesidir.
Benim varlığım yok, ben zengin değilim ama kurban kesmek istiyorum. Hatta bankadan kredi alabilir miyim gibi yollarla, borçlanarak kurban kesmeye kalkışır, kendisini ve ailesini zor durumda bırakan fakir kardeşlerimizin varlığını biliyoruz. Bilsinler ki Cenabı Hakk onlardan böyle bir şey istememiştir ve onlarda aslında bizatihi kurban kesen kardeşleriyle birlikte o Allah’a yakınlık sürecine katılmış olurlar.
MADDİ DURUM İYİ DEĞİLSE KURBAN KESMEK DOĞRU DEĞİL
Dolayısıyla hiç kimse kendisini ve çocuklarını zor durumda bırakarak, borç, harç ederek, başka yerlerden paralar temin ederek, eğer zengin değil ise, kurban kesecek konumda değilse, kendisini böyle bir sorumluluğun altına sokması doğru değildir. Ancak kurban kesen kardeşlerimiz de kesmeyen kardeşlerimizi adeta kesmiş gibi bu süreçlere katarlar, birlikte kurbanın o kurbiyetinden ifade ederler.”
''MÜMİN ŞEFKATİNİ VE MERHAMETİNİ ASLA ELDEN BIRAKMAYACAK”
Kurban kesilirken üç önemli hususa dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Görmez, şunları dedi:
“Bunlardan bir tanesi, kurban ibadetini ifa ederken mümin şefkatini ve merhametini asla elden bırakmayacak. Keseceği hayvana karşı şefkatli ve merhametli olmak zorunda olacağız. İslam’ın o usullerine göre.
KURBAN ALLAH'A YAKLAŞTIRMALI
Üzerinde durduğumuz, sürekli ikaz ettiğimiz ikinci hususta bizi Allah’a yakınlaştıracak ibadeti ifa ederken, bizi ondan uzaklaştıracak davranışlardan uzaklaşmalıyız. Kurban bizi Allah’a yakınlaştıran bir ibadet. Bu ibadeti ifa ederken bizi ondan uzaklaştıracak her türlü davranıştan uzak durmalıyız.
BU KONU ÜZERİNDE ISRARLA DURUN!
Usulüne aykırı sağda, solda, sokakta, hayvana eziyet ederek, usulünü bilmeden hayvanı kesmek. Bütün müftülerimize, bütün vaizlerimize çağrıda bulunuyorum; Kurban Bayramı’ndan önceki vaazlarınızda, cuma vaazlarınızda, kurban vaazlarınızda, diğer konuşmalarınızda Kurban Bayramı’na kadar bu konu üzerinde ısrarla durun, durmaya devam edelim. Hiçbir menfi örnek yaşanmasın. Üzerinde durduğumuz üçüncü husus ise Kurban Bayramı’nda asla bu tür olumsuz örnekleri bahane ederek kurbanı ve bayramı tartışma konusu yapmayın.”
20 YILDIR VEKALET EDİYORUZ
Türkiye Diyanet Vakfı’nın kuruluşunun 40’ıncı yılını geride bıraktıklarını belirten Görmez, “Vekaletle kurban organizasyonuna ise 20 yıl önce başlamış, 20 yıldır milletimizin kesemediği kurbanlarını, vekaletini aldıkları kurbanlarını dünyanın her yanında bu emanetleri İslam’ın kurallarına riayet ederek yerine getirmeye çalışıyoruz” dedi.
“BUGÜN İTİBARİYLE 9 HACI ADAYIMIZ HAKK’IN RAHMETİNE KAVUŞMUŞTUR”
Görmez, hac ibadeti ile ilgili ise şunları kaydetti:
“Bu sene toplam 61 bin 436 hacımız, Kıbrıs’taki kardeşlerimizi de katacak olursak 61 bin 436 hacımızın içinden 7 bin 749 hacımız da Avrupa’da yaşayan, Amerika’da, Avustralya’da, yani dünyanın muhtelif yerlerinde yaşayan kardeşlerimiz de aynı şekilde inşallah bu sene hac ibadetini ifa etmiş olacaklar.
Bu sene 61 bin 436 hacımız Türkiye’den, 7 bin 749 hacımız da Avrupa’dan hac ibadetlerini ifa etmek için bize müracaatlarını yaptılar. Hacılarımızın üçte ikisi şuanda Mekke’de, Medine’de ibadetlerini yapmaya başladılar. Geriye kalan üçte biri de inşallah en son ayın 28’ine kadar bu ibadete katılmış olacaklar. Bu hacılarımız için 3 bin 844 arkadaşımızı görevlendirmiş bulunuyoruz. Bunun 550’si sadece sağlık görevlisi, din görevlisi, kafile başkanı.”
Hac ibadetine müracaat edenlerin yaş ortalamasının yüksek olduğunu bildiren Görmez, “Son yıllarda sürekli gençleşiyoruz. Gençlerin de müracaatı çoğalıyor. Hele hele umre ibadetinde gençler öne geçmeye başladı ancak çok yaşlı insanlar bu ibadete katıldığı için vefatlarımızda oluyor. Bugün itibariyle 9 hacı adayımız Hakk’ın rahmetine kavuşmuştur. Bunlardan sadece 1 tanesi trafik kazası, diğerleri kalp krizi. Cenabı Hakk’tan kendilerine rahmet diliyorum” şeklinde konuştu.
“YURTİÇİ KURBAN BEDELİ 575 TL, YURTDIŞI KURBAN BEDELİ İSE 400 TL”
Kurban Bayramı’nda Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfı olarak 63 ülke ve 531 bölgede, Türkiye’de ise 145 farklı merkezde "Vekâlet Yoluyla Kurban Kesim Organizasyonu" gerçekleştirilecek. Hedef ise 150 bin hisse kurbanını ihtiyaç sahiplerine ulaştırmak. Vekâlet yoluyla yurtiçi kurban bedeli 575 TL, yurtdışı kurban bedeli ise 400 TL olarak belirlendi.
Toplantının sonunda kurban dağıtımını üstlenen gönüllülerden 40’ı temsili olarak görev yerlerine uğurlandı