Büyükşehir’in düzenleyeceği Kocaeli Bilişim Fuarı’nda, dünyanın en gelişmiş savaş savunma simülasyonu sergilenecek
Ana teması ‘’Sanal ve Artırılmış Gerçeklik’’ olarak belirlenen Kocaeli Bilişim Fuarı’nda Sanal Gerçeklik(Virtual Reality)’in en gelişmiş örneklerinden olan ‘’savaş simülasyonu’’ sergilenecek. Dünyanın en gelişmiş savaş simülatörü, 23-26 Kasım’da Uluslararası Fuar Merkezi’nde düzenlenecek fuarda KONRUL firması tarafından sunulacak. Türkiye’de sanal gerçeklik sistemlerini profesyonel askeri eğitimler alanında hayata geçiren ilk örnek olan Comtra savaş simülasyonunu ilk deneyen ise o dönemde Milli Savunma Bakanı olan Başbakan Yardımcısı Fikri Işık olmuştu. Bu sistem dünya üzerinde sadece ABD ve Türkiye’de bulunuyor.
KOCAELİ BİLİŞİM FUARI
Kocaeli Bilişim Fuarı, 23-26 Kasım 2017 tarihleri arasında Uluslararası Fuar Merkezi’nde yapılacak. Fuarda; ilkokul çağından üniversiteye uzanan genç kuşağa ulaşmak, bilişim öğretmenlerinin ufkunu genişletmek ve sektörün önde gelen firmalarını Kocaeli’yle tanıştırmak amaçlanıyor. Fuar kapsamında, sanal ve artırılmış gerçeklikle Türkiye ve dünyada bilişim sektöründe teknolojinin geldiği son nokta belirlenecek. Ayrıca özellikle savunma alanındaki milli kurumlarımızın katılımıyla bilişimde ülkemizin geldiği düzey gözler önüne serilecek.
BİLİŞİM FESTİVALİ
Binlerce metrekarelik fuar alanında konuşlanacak olan yüzlerce bilişim firması, alan içi ve alan dışı etkinliklerle sektöre gönül verenlerin karşısında olacak. Sanal gerçeklik uygulamaları, 3D yazıcılar, mobil uygulamalar, akıllı şehir sistemleri, inovatif ürünler ve görüntüleme sistemleri, sosyal medya uygulamaları, gelişmiş robotik uygulamalar gibi projelerin yanı sıra bilişim sektörünün baş döndürücü hızına eşlik edecek uygulamalarla Kocaeli Bilişim Fuarı, adeta bir bilişim festivaline dönüşecek. Sektörün dikkat çeken isimleri ise düzenlenecek söyleşilerde deneyim paylaşımında bulunacak.
VR TEKNOLOJİSİNİN EN GELİŞMİŞ ÖRNEĞİ
Dünyada eğlence dünyasından tıp alanındaki karmaşık bilimsel deneylere, askeri eğitim simülasyonlarından sanal müzelere kadar pek çok alanda VR teknolojileri uygulanıyor. Sanal gerçeklik sistemlerini profesyonel askeri eğitimler alanında hayata geçiren ilk özel teşebbüs olan KONRUL firması, Kocaeli Bilişim Fuarı’nda 4 gün boyunca dünyanın en gelişmiş savaş simülatörünü sergileyecek.
KONRUL COMTRA (COMBAT TRAİNİNG SİSTEM)
COMTRA yani Combat Training Sistem; güvenlik güçlerinin eğitimlerine katkıda bulunan ve zenginleştiren, sanal gerçeklik tabanlı muharebe eğitim simülasyon sistemi. Comtra; güvenlik güçlerinin eğitilmesini amaçlarken bunun için sanal gerçeklik tabanlı simülasyon sistemini kullanıyor. Comtra sisteminde kullanıcılar fiziksel olarak kendilerini sabitleyici hiçbir cihaza bağlı olmadan, simülasyon alanının içinde özgürce hareket edebiliyor. Comtra simülasyon sistemi; vücut hareketlerini herhangi bir sapma olmadan algılıyor, bu özelliği kullanıcıların göz ve vücut kombinasyonlarını sağlamalarını ve bu sayede denge kaybı olmadan gerçek hayattaki hareketlerini yapabilmelerine olanak veriyor.
FARKLI OPERASYON SENARYOLARI
Comtra ile isteğe bağlı oluşturulabilecek senaryolar doğrultusunda hazırlanan simülasyon içerikleri ile eğitim alan kişi bir çok farklı sanal ortamdan yararlanabiliyor ve farklı tecrübeler kazanıyor. Örneğin; açık arazi simülasyonunda eğitim alan biri aynı simülasyon alanında farklı bir içerikle rehine kurtarma operasyonu veya farklı birçok senaryonun eğitimini de alabiliyor. Bu sayede eğitimi alan kullanıcı aynı simülasyon alanı içinde zaman kaybı olmadan farklı operasyonları da tecrübe ediyor.
SİMÜLASYON SİSTEMİNİN APARATLARI
Sistemde 3D birebir tarama ile oluşturulan ortamı kullanıcının alanların içinde gezebilmesi için tüm vücut hareketlerini gerçek zamanlı olarak algılayarak sanal ortamdaki tüm hareketlerinin yönünü belirleyen özel işaretleyiciler ile 2500 m2 ye kadar rahatça hareket etmeleri sağlanıyor. Yine kullanıcıların birbirleri arasında ve istenildiğinde operatör ve gözlemciyle de iletişim kurabileceği 3 boyutlu ses özelliğine sahip kablosuz kulaklık-mikrofon seti bulunuyor. Ağırlığı, dengesi ve tepme etkisi orijinaline yakın olan silahlar ile simülasyon eğitimi yapılıyor. Simülasyonda vurulan kullanıcının, yeleğin belirli bölgelerinde bulunan sensörler sayesinde, vurulduğu en yakın yeri anlamasını sağlayan kıyafet kullanılıyor. Sistemde kullanıcının ana bilgisayarla ve diğer cihazlarla bağlantı kurmasını sağlayan, yüksek işlem gücüne sahip bilgisayarın bulunduğu sanal çatışma işlem ünitesi de mevcut.
İLK ATIŞI IŞIK YAPTI
YDC Bilişim Elektronik Araştırma Geliştirme Ltd. Şti.’nin hazırladığı savaş simülatörü, ilk kez Havelsan da o dönem Milli Savunma Bakanlığı’nı yürüten Başbakan Yardımcısı ve AK Parti Kocaeli Milletvekili Fikri Işık tarafından denendi. Geçen yılın kasım ayında Terörle Mücadele Teknolojileri Geliştirme Merkezi Açılış törenine katılan Işık, lazerli atış sistemini denedi, sanal gözlük taktı, simülasyonda hareketli atış denemesi yaptı.