Çocukken elektrik akımına kapılarak iki kolunu ve bir bacağını kaybeden Selahattin Genli, kollarının ucuna yaptırdığı özel aparatları kullanarak 25 yılda yaklaşık 7 bin maket ev ve hediyelik eşya yaptı
Çocukluğunda elektrik akımına kapılarak iki kolunu ve bir bacağını kaybeden Selahattin Genli, kollarının ucuna yaptırdığı özel aparatları kullanarak 5 metrekarelik atölyesinde 25 yılda 7 bin maket imal etti.
Elektrik tesisatı döşerken elektrik akımına kapılan Genli, 1974 yılında 13 yaşındayken 2 elini ve bir bacağını kaybetti. Sonraki süreçte hayattan kopmayan Genli, yaptırdığı özel aparatlarla bateri çalıp, ahşaptan maket evler üreterek yaşamını sürdürüyor.
Yaptığı maket evleri sergilemek için birçok şehirde sergi açan Genli, eserlerini artık dünyanın çeşitli ülkelerinde insanların beğenisine sunmak istiyor.
Kocaeli'nin Gölcük ilçesinde evinin çatısında kurduğu 5 metrekarelik atölyesinde maket evler yapan 55 yaşındaki Genli, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçirdiği kaza sonrası hayatı sevmeyi bırakmadığını ifade ederek, bu nedenle elindeki imkanlarla mutlu olmayı tercih ettiğini kaydetti.
Genli, gençlik yıllarında bateri çalmayı öğrendiğini ve 25 yıl bu işle uğraştığını dile getirerek, "Müzisyenlik yorucu bir iş. Maket ev yapmak da yorucu ama ben bu işte karar kıldım. 1986'da maket ev yapmaya başladım. Hem bateri çalıp hem de maket ev yapıyordum. Müzikten ayrı kalan vaktimi boş durmama adına önce kartondan şablon yapmaya başladım. Sonra maket ev yapmaya döndüm. Şu anda ortalama 8-15 günde bir maket ev yapabiliyorum." şeklinde konuştu.
- "Kendi kendimin kahramanıyım"
Kendi topladığı ürünleri kullanarak, doğaçlama yöntemiyle maket ev yaptığını anlattı.
Genli, zor da olsa bu işi sevdiğini belirterek, şöyle konuştu:
"Takıldığım şeyler olsa da bunları aşmaya çalışıyorum. Daha gözümde canlandırdığım ev şeklini yapamadım. 25 yıldır yapamadım, bulamadım. Evde olması gereken ne var onların makette bulunmasını istiyorum. Buna göre yapıyorum. Yüreğimdeki şekli yansıtmaya çalışıyorum. Kendi kendimin kahramanıyım. Yaptığım işi insanlara gösterme çabasındayım. Yaptığım maket evlerle yarışmalarda 8 ödül aldım. Bu benim için yeterli değil. 25 yılda yaklaşık 7 bin ürün yaptım. Bunun hepsi ev değil, kaşıklık, anahtarlık ve çeşitli objeler yaptım. Arşivimde 3 bin 500 maket evim var. Sergiye gelen bazı insanlar 'Bunlar Çin'den mi geldi?' diyor. Bunları benim yaptığıma inanamıyorlar."
- "Artık yurt dışına açılmak istiyorum ama destek lazım"
Antalya, Bursa, İzmir ve Kocaeli'de sergiler açtığını ancak bunları yeterli görmediğini ifade eden Genli, "Artık dışarı açılmak istiyorum. Türkiye'deki engelli insanların çok şeyler yapabildiğini dünya çapında göstermek istiyorum. Bugün Avrupa kanalları çekimler yapıyorlar. Türk insanı daha güzel işler yapıyor bunu sergilemek istiyorum. İki eli olmayan bir insanın sıfırdan bunları el emeğiyle ağaçları işleyerek böyle eserler yaptığını dünyaya duyurmak istiyorum. Desteğe ihtiyacım var. Gerekli destek olursa hedeflerimi gerçekleştirebileceğim." diye konuştu.
Genli, hayatın içinde olduğuna ve eser üreterek sanat aşkını ortaya koyduğuna vurgu yaparak, geniş kitlelere hitap etmeyi arzuladığını sözlerine ekledi.