Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin hayata geçirdiği çevre yatırımları, kentin plajlarını da bambaşka bir görünüme kavuşturuyor. Büyük bir titizlikle çalışmalarını sürdüren ve kentteki 6 plajı mavi bayrak ile taçlandıran K
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin hayata geçirdiği çevre yatırımları, kentin plajlarını da bambaşka bir görünüme kavuşturuyor. Büyük bir titizlikle çalışmalarını sürdüren ve kentteki 6 plajı mavi bayrak ile taçlandıran Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, başarısını bu yılda devam ettirdi. Kopenhag kentinde bulunan Uluslararası Çevre Eğitim Vakfı’nın belirttiği 33 kriteri koruyan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin 6 plajında Mavi Bayrak dalgalanmaya bu yıl da devam edecek.
2012 YILINDA İLK MAVİ BAYRAK ALINDIKocaeli Büyükşehir Belediyesi, İzmit Körfezi’nin temizlenmesi için yaptığı çalışmaların meyvesini alıyor. Çevre yatırımları kapsamında İzmit Körfezi’nin çevresini İleri Biyolojik Arıtma tesisleri ile donatan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, atık suları arıtıyor. İzmit Körfezine atık suların akmasını engelleyen Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, ödül olarak 2012 yılında Karamürsel Altınkemer Plajına ilk mavi bayrağını aldı. Büyükşehir Belediyesi’nin bu başarısı her geçen yıl artarak devam etti.
BAŞARILAR ARTARAK DEVAM ETTİ
2013 yılında ikinci mavi bayrağını da Kandıra Cebeci Halk Plajı ile alan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, 2016 yılında üçüncü Mavi Bayrağını Kerpe Plajı, 2017 yılında dördüncü Mavi Bayrağını Bağırganlı Halk Plajı, 2018 Yılında beşinci Mavi Bayrağını Kumcağız Halk Plajı ile aldı. 2019 yılında ise Kandıra Miço Koyu Kadınlar Plajı Mavi Bayrak aldı ve Kocaeli’nde mavi bayraklı plajların sayısı 6’ya yükseldi.
6 MAVİ BAYRAK DALGALANACAK
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi 8 yıllık artan başarısını bu yıl da sürdürdü. Merkezi Hollanda’nın Kopenhag kentinde bulunan Uluslararası Çevre Eğitim Vakfı, 2020 yılı değerlendirmesini tamamladı. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi belirtilen 33 kriteri koruyarak 486 Plaj arasında 6 Mavi Bayrak ile yerini korudu. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Türkiye’nin Mavi Bayraklı plajlarda dünya sıralamasında üçüncülüğe yükselmesine önemli katkıda bulunmuş oldu.
SALGINDAN ÇEVRE ZARAR GÖRMEDİ
Türkiye’nin elde ettiği başarının önemine dikkat çeken Türkiye Çevre Eğitim Vakfı Başkanı Rıza Epikmen; “Covid-19 salgını nedeniyle dünya genelinde olumsuz etkilenen sektörlerin başında turizm geliyor. Buna karşın “doğal çevre” olumlu etkilenen nadir alanlardan biri oldu. Çevrenin ve halk sağlığının korunmasına yönelik kriterleri barındıran, dünyada halk nezdinde en çok bilinen ve güvenilen Mavi Bayrak eko-etiketi bu anlamda önemli rol üstlenecek. Çevre, sağlık ve hijyen koşullarının en üst seviyede tutulduğu bu dönem içerisinde Mavi Bayraklı plajlarda deniz suyunun mikrobiyolojik olarak kontrol edilmesi, plaj ve donanımlarının temizliği, can güvenliği ve çevre yönetimine dair pek çok kriteri barındırması, tüm bu kriterlerin denetim altında tutulması, uluslararası turizm camiası için önemli güvence alanları olacaktır. Üstelik Covid-19 sürecinde yetkili kurumlarca öngörülen halk sağlığına yönelik ilave bir takım kriterler de uygulanacaktır'' ifadesini kullandı.
MAVİ BAYRAKLAR İÇİN ÖNEMLİ KRİTERLERMavi Bayrak almanın yanı sıra Mavi Bayrakları korumak da önem arz ediyor. Bu kapsamda Mavi Bayraklı plajlar önemli kriterlere sahip. Sezon içerisinde 15 gün ara ile deniz suyu analizleri yapılıyor. Ayrıca, plajı kullananların güvenliğini öngören cankurtaran bulunuyor. Sahillerde su sporları ile yüzme alanı ayrılarak, acil durum planı, çevre yönetimi ve engellilere modern hareket olanakları sağlanıyor. Plajlar 33 kriter esas alınarak “Mavi Bayrak” veriliyor.
ÇEVRE EĞİTİMİ VE BİLGİLENDİRMEMavi Bayrak verilmesinde birçok kriterler değerlendiriliyor. Bunlardan ilki çevre eğitimi ve bilgilendirme başlığında ele alınıyor.