“KOCAELİ KADIN SAĞLIĞI EĞİTİM PROJESİ” YOĞUN KATILIMLA DEVAM EDİYOR
Valimiz Sayın Hüseyin Aksoy’un eşi Sayın Hülya Aksoy Hanımefendi Koordinatörlüğünde, 23.10.2017 tarihinde Tanıtım Toplantısı ile başlayan "Kocaeli Kadın Sağlığı Eğitim Projesi" eğitimleri her ilçede yapılmaya devam ediyor. İl genelinde yürütülen proje çalışmaları kapsamında İlçe Sağlık Müdürlüklerinde oluşturulan eğitim ekipleri tarafından bu güne kadar toplam 35.818 kadına eğitim verildi.
İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yürütülen Projenin Darıca toplantısı, 19 Aralık 2017 tarihinde Darıca Farabi Devlet Hastanesi Konferans Salonunda gerçekleştirildi. Darıca Kaymakamlığı’nın katkıları ile gerçekleşen Programa; Sayın Hülya Aksoy’un yanı sıra, Darıca Kaymakamı Ömer Karaman ve eşi, Darıca Belediye Başkanı Şükrü Karabacak’ın eşi, İl Sağlık Müdürü Op. Dr. Şenol Ergüney, İlçe Sağlık Müdürü Dr. İlhan Kadıoğlu, Siyasi Parti İlçe Kadın Kolları Başkanları, sivil toplum kuruluşlarının kadın temsilcileri, Hastane Yönetimi ve çok sayıda kadın davetli katıldı.
Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından başlayan programda açılış konuşması, İl Sağlık Müdürü Op. Dr. Şenol Ergüney tarafından yapıldı.
“Kadın Sağlığı Projesi Kocaeli de Dalga Dalga Yayılıyor”
Darıca Kaymakamı Ömer Kahraman konuşmasında; “Sayın Valimiz ve eşi hanımefendinin öncülüğündeki Kocaeli Kadın Sağlığı Eğitim Projesi büyük yankı uyandırdı ve Kocaeli’de dalga dalga yayılıyor. İlçemizde yaklaşık 2733 kadına ulaşıldı. Amaç kadının olduğu her yere ulaşmak. Başta hanımefendi olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ederim” dedi.
“Lütfen kendinizi ihmal etmeyin”
Sayın Hülya Aksoy konuşmalarında; “Eşimiz ve çocuklarımız elbette çok önemli ama bizler de çok önemliyiz. Bizler sağlıklı olacağız ki onlarda iyi olsunlar. Lütfen kendinizi ihmal etmeyin. Biz bir kadın sağlığı projesi başlattık. Bu projeyi başlatmamızdaki amaç kadınlarımızı kendi sağlıkları konusunda bilgilendirmektir. Hepiniz burada dinleyeceklerinizi çok iyi biliyorsunuz ancak bazı şeyleri bilmek yetmiyor. Bunları uygulamak çok önemli. Projemizin ana teması meme kanseri fakat bunun yanında rahim kanseri, menapoz, üreme sağlığı ve kadına yönelik şiddet konusunda da bilgilendiriyoruz. Her kadının kendini her ay düzenli olarak elle muayene etmesi ve oluşacak değişikliği erkenden fark etme fırsatı bulması önemlidir. Erken teşhisin çok önemli olduğunu hepimiz biliyoruz” diyen Sayın Hülya Aksoy, tüm katılımcılara teşekkür etti.
Daha sonra İl Sağlık Müdürlüğü’nde görevli Dr. İnci Sobi tarafından; meme kanseri, kendi kendine meme muayenesi, rahim ağzı kanseri, kalın bağırsak kanserleri, kadın üreme sağlığı, cinsel yolla bulaşan hastalıklar, normal doğum, anne sütü ve emzirmenin önemi, menopoz, sağlıklı beslenme, fiziksel aktivite, obeziteden korunma ve diyabet, organ bağışının önemi ile 6284 Sayılı Kanun ve kadına yönelik şiddet, sigara ve uyuşturucu bağımlılığının zararları konularında eğitim verildi. Eğitimin ardından kendi kendine meme muayenesini anlatan video gösterimi gerçekleştirildi.
Eğitim Kısa Sürede Etkisini Gösterdi
Kadınlarımız tarafından yoğun ilgi gören programın hemen sonrasında Kanser Erken Teşhis Merkezine (KETEM) muayene için başvurular alındı. Verilen eğitimden çok memnun kaldıklarını, yakın akraba ve arkadaşlarına da bu bilgileri aktaracaklarını belirten katılımcılar, programda emeği geçen herkese teşekkürlerini iletti.