Güncel

Kocaeli heyeti, Viyana’daki Evsel Atık Tesisini inceledi

Büyükşehir yöneticileri, KOÜ’lü akademisyenler ve Kocaeli basını temsilcileri, Viyana’daki Evsel Atıktan Enerji Üretim Tesisini inceledi

4 Kasım 2016 Saat: 13:24
Kocaeli heyeti, Viyana’daki Evsel Atık Tesisini inceledi
Kocaeli heyeti, Viyana’daki Evsel Atık Tesisini inceledi

Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) yetkilileri ve Kocaeli basının temsilcileri, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin girişimiyle Avusturya’nın Viyana kentinde bulunan Wien Energy Evsel Atıktan Enerji Üretim Tesisini inceledi. Heyette Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Doç. Dr. Tahir Büyükakın, Genel Sekreter Yardımcısı Gökmen Mengüç, Çevre Koruma Kontrol Daire Başkanı Necmi Kahraman, Başkan Danışmanı Ömer Polat, KOÜ Çevre Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Hakan Pekey ve Dr. Aykan Karademir ile Kocaeli basını yer aldı.

 

VİYANA’NIN MERKEZİNDE TUNA NEHRİNİN KENARINDA

Heyet ilk olarak, Avusturya’nın Viyana şehrindeki 4 çöp fabrikası tesisinden biri olan Vien Enerji’de inceleme gezisi yaptı. İlk olarak 1971 yılında yapılan, 1991’de yeni mimari yapısıyla yeniden faaliyete geçen çöp fabrikasının şehrin merkezinde olması dikkat çekti. Tuna nehrinin kenarında inşa edilen ve uzun yıllardır şehir yaşantısıyla iç içe faaliyet gösteren evsel atıktan enerji elde eden fabrika, Kocaeli’de planlanan Evsel Atıktan Enerji Üretim Tesisi’ne model olacak.

 

ÇÖP KOKUSU YOK

Heyete fabrika gezisinde eşlik eden Bernhard Wudy, konuyla ilgili sunum yaptı. İlk önce tesise gelen çöp toplama araçlarının boşaltma bölümü gezildi. Çöp boşaltma alanında kokunun oluşmamasının nedeninin geçici depolama alanı içindeki ters basınç sisteminden kaynaklandığı ifade edildi. Wudy, tesis içinde kurulan teknolojiyle şehir merkezindeki birçok binanın ve kamu kuruluşunun ısınma, soğutma ve elektrik enerjisini karşıladıklarını belirtti.

 

FABRİKA BACASINDA KUŞ YUVASI

Fabrikalarının şehir merkezinde üniversite ve bölgenin en büyük sağlık kuruluşu olan devlet hastanesinin hemen yanında olduğu ve işletmenin kent insanıyla yıllarıdır barışık olduğu ifade edildi. Gezinin devamında fabrikanın çevreye duyarlı bir kuruluş haline geldiği, 1991 yılından beri çevre ve hava kirliliğine yol açmadığı vurgulandı. Bernhard Wudy, çevreci fabrika olmalarına örnek olarak çöp fabrikasının bacasında yaşayan kuşların fotoğraflarını ve yuvalarını gösterdi.

 

GÜNDE 1700 TON ÇÖP ÜRETİYORUZ

Genel Sekreter Büyükakın, heyete gezinin amacına yönelik açıklamalarda bulundu. Genel Sekreter Büyükakın, ‘’Kocaeli'nde günlük kişi başına düşen çöp miktarı 1 kilogram. Bunu nüfusumuzla çarptığımızda bin 700 ton civarında günlük çöp var. Viyana’daki bu tesisi gezmemizin sebebi kent kamuoyundaki bazı algıları düzeltmek. Genellikle şöyle bir algı var maalesef; bu tesisin çıkartmış olduğu emisyon değerlerinin halk sağlığını tehdit edici mahiyette olduğu düşünülüyor. Biz de bunun böyle olmadığını göstermek için AB normlarına uygun yapılmış olan bu tesisin gezilmesini uygun bulduk. Çünkü çevresinde evler var. Hatta Türkiye'deki standartlara göre 1 kilometrelik koruma bandı var. Burada böyle bir koruma bandına bile ihtiyaç görülmemiş’’ dedi.

 

KOCAELİ’DEKİ TESİS DAHA MODERN OLACAK

‘’Önemli olan bacalarda kullanılan teknoloji ve filtrasyon’’ bilgisini veren Genel Sekreter Büyükakın, ‘’Eğer uygun teknolojiyi kullanırsanız ki; Kocaeli'de kesinlikle AB standartlarına uygun bir tesis yapılacak. Bu tesis standartlarda yapıldığı takdirde hiçbir şekilde halk sağlığını tehdit edici herhangi bir risk olmayacak. Onun için bu tesisi gezmeyi uygun bulduk. Bizim yapacağımız tesis de bu standartların daha ilerisinde bir tesis olacak’’ açıklamasını yaptı.

 

İZMİT’E YETECEK ELEKTRİĞİ ÜRETECEĞİZ

Kocaeli’deki tesisin aslında atığı yakarak elektrik enerjisi elde etme tesisi olacağını aktaran Genel Sekreter Büyükakın, ‘’Buradaki tesis ve çevresindeki diğer 3 tesis de ısıtma gibi işlemler de yapılabiliyor. Sera ve evlerin ısıtmasında da kullanılıyor. Biz yapacağımız proje çerçevesinde bu ısıtmanın seralar ve evlerin ısınmasında kullanılıp kullanılamayacağını da değerlendireceğiz. Öncelikli olarak tesis evsel atıktan elektrik enerjisi üretme tesisi olacak. 80 bin hanenin bir yıllık tüketimine denk gelen 250 milyon kilovatsaat elektrik üretilecek. Yani 300 bin nüfuslu bir yerleşimin bir yıllık evsel elektrik ihtiyacı karşılanacak’’ şeklinde konuştu.

 

ZAMAN KAYBETMEMEMİZ LAZIM

Genel Sekreter Büyükakın, sözlerini şöyle tamamladı; ‘’Türkiye'de şu anda bir evsel atık yakma tesisi yok. Aslında çimento fabrikaları da yakma tesisidir teknolojisi gereği ama evsel atık yakma tesisi Türkiye’de henüz yok. Bizim günde 2 bin 500 ton kapasiteli tesis hazırlığımız var. Şu anda mevcut atıklar kısmen Dilovası'nda depolanıyor, bir kısmı da İzmit’te depolanıyor. Depolama alanlarında kalan ömrümüz ise 3 yıl. Sıkıştırma gibi tekniklerle maksimum 4 yıla kadar çıkabiliyor. Kaybedecek zamanımız yok. Bu tesisi bugün yapmaya başladığımızda 4 yıl alacak. Dolayısıyla zaman kaybetmeden bu tesisi yapmamız lazım.’’

 

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Gölge Gazetesi, Kocaeli Haber, Gebze Haber, Darıca Haber, Dilovası Haber, Çayırova Haber, Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑