Kocaeli Bilişim Fuarı’na konuşmacı olarak katılan Bora Özkent, inovasyon ve yapay zeka konusunda tespitlerini paylaştı
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği Türkiye’nin ilk ve tek bilişim festivali niteliğindeki Kocaeli Bilişim Fuarı’nda girişimcilik ve inovasyon uzmanı Bora Özkent, ‘İnovasyon, Endüstri 4.0, ve Yapay Zeka’ konulu konferansta Kocaelililerle buluştu. Yapay zekanın insanların yerine geçeceğini söyleyen Özkent’in dikkat çektiği bir diğer konu ise inovasyon üretmek için öğrenme gerekliliği oldu. Özkent, “Kitap okumadan inovasyon üretemeyiz” dedi.
YAPAY ZEKA İNSANLARIN YERİNİ ALACAK
“Bilgileri bazen önseziyle öğreniyoruz, izleyerek, duyarak öğreniyoruz. Ama anlatamıyoruz” diyen Bora Özkent, konuşmasında şunları da kaydetti: ‘’Mesela çocuğumuzun konuşmasını nasıl öğrendiğini çözemiyoruz. Onun yanında sadece konuşuyoruz. Herhangi bir öğretme metodu uygulamıyoruz. Ama çocuklar belli bir süreden sonra yavaş yavaş konuşmayı öğreniyor. Yapay zeka da öyle. Bilgisayarlar zamanla yapay zeka olarak insanların yerine geçecek, ya da bizlerin yardımına koşacak.”
MORGAN FİLMİ VE YAPAY ZEKA
Yapay zeka konusunda ünlü Morgan filmini örnek gösteren Özkent, “Morgan filmi bir çocuğa yüklenen yapay zeka programı ile süregelen olaylarla kurulu. Filmin müzikleri ve görüntüleri yapay zekaya sunulduktan sonra örnek filmlerin yüklenmesi ile ortaya fragman çıkmış. Bu yapa zekanın sadece bir örneği” ifadelerini kullandı.
BASİT AMA DEĞERLİ ÇÖZÜM, DAHA DEĞERLİ
Özkent, Kocaeli’nin bir sanayi bölgesi olduğunu da belirterek, sanayide kullanılan teknolojilerin de bazen basit ancak çok değerli olabileceğini savundu. Özkent, “Nest” termostart örneğini vererek bilindik klima kumandalarının karmaşıklığını kurtaran bu cihazın basit bir çalışma metodu ile çok büyük bir değere ulaştığını aktardı. Özkent, insanların da bu tarz basit ama değerli buluşları yapmalarının önemine değindi.
YILMAYAN, MÜCADELE EDEN YAPIDA OLALIM
İnovasyon demek problem çözmek demek diyen Özkent, “Yılmayan, mücadeleci, her şartlarda yaşayan bir yapıda olan hamam böcekleri gibi yaşarsak başarı kazanırız, çözüm üretiriz. Ayrıca kitap okumadan inovasyon üretemeyiz. Bilgiyi öğrenmeden çözüm bulmak çok zordur” ifadelerini kullandı.