Beslenme Danışmanı Yasemin Özen İpek konu hakkında bilgiler verdi.
Baharatlar hakkında son zamanlarda yapılan bilimsel çalışmalar derki, baharat ağırlıklı beslenenlerin kansere, kalp hastalıklarına, gribal enfeksiyonlara yakalanma oranı kullanmayanlara oranla daha düşüktür. Özellikle Asya ülkelerinde yoğun baharat kullanımı da aslında kanser vb. hastalıklarının görülme oranının neredeyse olmadığı ile çalışmaların haklı gerçekliğini açıklıyor.
Baharatlar hakkında bir rivayet vardır; Yıllar önce buzdolabı olmadığı için yemekler çabuk bozuluyormuş. İnsanlar yedikleri yemeklerin tadını azaltmak için baharat kullanıyorlarmış. Doğruluğu konusunda net bir bilgi yok. Fakat baharat günümüzde yemeklere tat vermek için, lezzetli olduğu için kullanılmaktadır ancak son zamanlarda baharatların faydalarını saymakla bitmeyecek etkileri mevcuttur ve fazlası ile faydalı besinlerdendir. Baharatlar insanlığın başlangıcına kadar uzandığı yönündedir derler. İlk kullanan ülke uzak doğu olarak kabul edilmektedir. Avrupa ülkelerine Hindistan'dan gelmiştir. İlk dönemlerde ilaç yapımında kullanılmıştır. O dönemlerde en pahalı baharat Hint karabiberiydi. Dünyada en çok baharat kullanan ülke Hindistan, Türkiye'de ise Güneydoğu Anadolu bölgesidir.
Ağrıları dindirir; Zencefilin yapısında gingerol adlı bir biyoaktif bileşik bulunur. Bu bileşik sayesinde zencefil, iltihabı azaltarak ağrı kesici etki gösterir. Bu etki özellikle taze zencefilde daha güçlüdür. Bir araştırmada taze zencefilin egzersiz sonrası yaşanan kas ağrılarını yaklaşık yüzde 25 oranında azalttığı ölçülmüştür. Zencefil tüketiminin kadınların adet ağrılarını azaltmada etkili olduğu da araştırmalarla tespit edilmiştir.
Zencefilin güçlü antioksidan etkisi stresi azaltmada etkilidir. Stres ise vücuttaki toksik maddeler olan serbest radikallerin birikimini artırır. Serbest radikaller, kanser dahil olmak üzere birçok rahatsızlığa neden olabilir. Zencefil tüketimi vücudun serbest radikallerden kurtulmasına katkıda bulunarak kansere yakalanma ihtimalini azaltabilir. 2013 yılında yapılan bir araştırma ile kolorektal kanser riski taşıyan kişilere düzenli olarak zencefil verildi ve bu sürecin ardından deneklerin kolorektal yapısındaki olumsuzlukların azaldığı görüldü. Zencefilin yararlı etkilerinin yine yapısında bulunan gingerolden kaynaklandığı öngörülmektedir. Kolorektal kanserlerin dışında zencefilin mide-bağırsak, meme ve yumurtalık kanserlerinde de etkili olduğu düşünülmektedir. Kanser hastalarının zencefil tüketmeden önce hekimlerine danışmaları önerilir.
Baharatları hayatınıza sokmanız için şifa dolu bağışıklık sistemi güçlendiren bir altın süt tarifi;
KIŞ AYLARININ ŞİFASI ALTIN SÜT
*1 bardak bitkisel süt (badem – Hindistan – soya)
*1 çay kaşığı zerdeçal
*1 çay kaşığı zencefil
*1 çay kaşığı tarçın
Tüm baharatları süt içine katıp bir taşım kaynatıp afiyetle tüketebilirsiniz.