İzmit’in değişik semtlerinde kiralanan 18 adet evde toplam 87 çocuğa Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü’nce görevlendirilen bakıcı annelerin baktığı bilgisini de veren Yümnü, “Bu evlerde kardeş çocukları ayırmayacak şeki
4 REHABİLİTSAYON MERKEZİ'NDE 420 KİŞİ KALIYOR
İzmit’in değişik semtlerinde kiralanan 18 adet evde toplam 87 çocuğa Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü’nce görevlendirilen bakıcı annelerin baktığı bilgisini de veren Yümnü, “Bu evlerde kardeş çocukları ayırmayacak şekilde çocukları veriyoruz” dedi. Yümnü, ayrıca ildeki huzurevleri ve kalan kişi sayısını da paylaşarak “İlimizdeki 4 huzurevinde toplam 210 kişi kalıyor. Huzurevlerimiz
tamamen dolu. 4 rehabilitasyon merkezimizde yaklaşık 420 kişi kalıyor. Evde bakım hizmeti verdiğimiz 8 Bin dolayında engellimiz var. Engellilerimize bakan kişiye 830 TL veriliyor.” diye açıklama yaptı.
600 ÇOCUĞA SOSYAL YARDIM
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın toplumda çok önemli rolü olduğunu ifade eden İl Müdürü Bekir Yümnü, “Aile ve sosyal Politikalar Bakanlığı, devletin hem şefkati, hem gülen yüzü, hem de ihtiyaç ve muhtaçlara el verdiği bir bakanlık. Aile üzerine yapılan çalışmalar, risk taşıyan alanlarla ilgili çalışmalar, engelli, yaşlı ve çeşitli nedenlerden dolayı bakıma muhtaç çocuklara bakım hizmetleri konusunda Türkiye ölçeğinde önemli bir il. Bizde çocuk hizmetleri kapsamında bütün hizmet birimleri var. Bunun için uzun vadeli ve projelendirilmiş çalışmalar gerekiyor. Bunun yanı sıra yeni uygulama alanı dediğimiz maddi imkansızlıklar nedeniyle ailesine yardım yaptığımız 600 çocuğumuz var” diye konuştu.
KORUYUCU AİLE SAYISI ARTMALI
İlimizdeki bakım evlerinden de bahseden Bekir Yümnü, şunları dile getirdi: “Gölcük, Gebze, Çayırova ve Karamürsel’de toplam 4 sevgi evimiz var. Bu evlerde 018 yaş aralığında 370 çocuk kalıyor. 65 kişi kapasiteli iki adet çocuklara özel bakım rehabilitasyonumuz var. Çocuk hizmetlerinin yanı sıra koruyucu aile hizmetimiz var. İlimizde 2013 yılında 17 koruyucu aile varken, bu yıl 90 koruyucu ailemiz ve 110 çocuğumuz var. Kocaelili ailelerin ilgisiyle bu sayıyı arttırmayı düşünüyoruz.
Bakanlığımızın yeni modellerinden biri. Çocuklar hem bir aile sıcaklığına kavuşmuş oluyor, hem de kendi sorumluluk bilinçlerini daha iyi kavrıyorlar”
KORUYUCU AİLELERE DEVLET KATKISI
“Koruyucu ailelere devletin büyük katkıları oluyor” diyen Bekir Yümnü, “Bakan kişi bakanlığımızca sigortalanıyor. Çocuğun yaşına göre 1000 TL’ye kadar katkı sağlanıyor. Bunun yanı sıra dört defa da giyecek ve kırtasiye yardımı yapıyor. Kendi kendine göre yetebilen maddi olarak bir çocuğa daha bakabilen ailelere çocuklar verilirken, 25 yaşını tamamlamış bekarlara da bakmaları için çocuk verilebiliyor. Yılda 25 çocuğumuzu da aileler evlatlık alıyorlar. Çocuklar öz aileleriyle ise uygun ortamlarda görüştürülüyor. Annesi ve babası olmayan çocukları öncelikle evlatlık veriyoruz. Ya da anne babası araştırılmayacak biçimdeyse rıza davası açıyoruz” dedi.
BASINDAN HASSASİYET İSTEDİ
Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Bekir Yümnü, medyada özellikle çocuk suçlularla ilgili çıkan haberlerin, kendilerine ulaşılarak bilgi alınmasından sonra yayınlanmasını isteyerek, “Yerel ve ulusal gazetelerden kurumlara yönelik hizmet veren tüm kuruluşlarla ilgili haber olduğunda mutlaka bizlere ulaşmalarını ve bizimle yaptıkları irtibattan sonra haber yapmalarını istiyoruz. Biz topluma hizmet veren hassas bireyler yetiştiren bir kurum olduğumuz için yapılacak en ufak bir haber hem kurumu zedeliyor, hem de hizmet vermemiz olumsuz etki ediyor. Personel ve çocukların hizmet alan grupların zarar görmelerine sebep olan haberlerin işimizi zedeliyor. Kocaeli kamuoyundan bu konuda
hassasiyet bekliyoruz. Bir eksiklik ve hatamız olduğunda mutlaka bize ulaşmalarını istiyoruz” dedi.