Ülkemize örnek olacak Kocaeli Atıksu Transfer İzleme Sistemi (KATİS) projesi ile vidanjörlerin kontrol ve takibini yapacak olan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İSU Genel Müdürlüğü’nde projeyi birlikte yürütecek güvenlik birimleri ile koordinasyon topla
2019 yılı başında İSU Genel Müdürlüğü’nün kendi araçlarında uygulamaya başladığı KATİS projesi, Kocaeli Valiliği Mahalli Çevre Kurulu’nun aldığı karar çerçevesinde Kocaeli İli sınırları içerisinde çalışacak olan tüm vidanjörleri kapsayacak şekilde yaygınlaştırıldı. Alınan karar doğrultusunda 2 Mart 2020 tarihine kadar il genelinde faaliyet gösteren bütün vidanjörlerin İSU Genel Müdürlüğü’nden Vidanjör Çalıştırma İzin Belgesi alma ve buna bağlı olarak KATİS’e entegrasyon zorunluluğu getirildi. Bundan dolayı da Kocaeli’de faaliyet gösteren özel vidanjörlerin başvuruları devam ediyor. Şimdiye kadar İSU Genel Müdürlüğü’nün araçları ile birlikte 52 vidanjör sisteme entegre edildi.
UYGULAYICI BİRİMLER KATILDI
Projenin yaygınlaştırılması nedeniyle İSU Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı organizasyonu ile İSU Genel Müdürlüğü Konferans Salonu’nda; Kocaeli ili trafik birimleri olan İl ve İlçe Emniyet Müdürlükleri, İl ve İlçe Jandarma Komutanlıkları, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi (KBB) Zabıta Dairesi Başkanlığı ile Kocaeli Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, KBB Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlıklarının yetkilileri ile koordinasyon toplantısı düzenlendi. Yapılan toplantıda, katılımcılara KATİS projesi ve uygulama hakkında bilgi verildi. Ayrıca, vidanjörlerin takip ve kontrolü hakkında görüş alışverişinde bulunuldu.
KATİS / AR-GE PROJESİ
Sanayi kenti Kocaeli’de zaman zaman evsel ve/veya endüstriyel atıksular vidanjörler ile kanalizasyon hatları ve dereler ile çevreye dökülerek çevre ve insan sağlığını tehlike altına alıyor. Kocaeli’de işlettiği 23 adet atıksu arıtma tesisi, binlerce km uzunluğunda atıksu hatları, modern laboratuvar merkezi ve atıksu scada merkezi ile atıksuları kontrol altına alan kurum, sanayi şehrindeki evsel ve/veya endüstriyel atıksuları taşıyan vidanjörleri kontrol altına almak için KATİS projesini uygulamaya aldı. İSU Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı’nın uzman teknik birimleri tarafından yapılan Araştırma – Geliştirme (Ar-Ge) çalışmaları ile geliştirilen ve test çalışmaları tamamlanan proje 2019 yılı başı itibariyle kurum araçlarında kullanılmaya başlandı.
UYGULAMA ALANLARI
Geliştirilen KATİS projesi ile birlikte su, atıksu, sıvı kimyasal, tutkal, reçel, meyve suyu, bor yağı, amonyak, klorlu çözeltiler, alfabetik / aromatik sınıfı iletken sıvılar, benzin, hidrolk asit, sülfürik asit, nitrik asit, su esaslı yağları taşıyan araçların takibi yapılabilmektedir. İzin belgesi sadece ilgili aracı kapsayacak ve bir yıl geçerli olacak.
ONLINE TAKİP SAĞLANACAK
Uygulama ile Kocaeli ili sınırları ve İSU yetki alanı içinde İSU Genel Müdürlüğü tarafından Çalıştırma İzin Belgesi almış vidanjörler online izlenerek veriler kayıt altına alınmaktadır. Çalıştırma İzin Belgesi alan vidanjörlerin üzerine KATİS projesi etiketi konuldu. Ayrıca, hazırlanan proje ile kayıt alınan vidanjörler, bilgisayar üzerinden online olarak dolum ve boşaltım koordinatları, tarihi, saati, miktarı, araç bilgileri ve transfer sırasında vidanjör içerisindeki atıksu miktarı ve araç bilgileri ile birlikte takip edilmektedir.
SIKI ÖNLEMLER ALINDI
Proje ile birlikte Çalıştırma İzin Belgesi almamış vidanjörler, İlimiz sınırları içerisinde çalıştırılmayacak. Alınan sıkı önlemlerin yanısıra İl genelinde trafikten sorumlu Emniyet ve Jandarma birimleri tarafından kontrolleri yapılarak yasal mevzuatlar çerçevesinde gerekli işlemler yapılacaktır.
PROJE NE SAĞLIYOR
Proje sayesinde Kocaeli genelindeki evsel ve/veya endüstriyel atıksu taşıyan bütün araçlar kontrol altına alınmış olunacaktır. Böylelikle, kanalizasyon hatlarına, derelere ve çevreye atıksular atılmayacak; insan ile çevre sağlığı korunarak bütüncül ve önleyici bir çevre yönetimi uygulanacaktır.